Ergene'yi kurtarmak için 2 milyarlık yatırım yapılacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ergene Havzası'nı kurtarmak için yaklaşık 2 milyar liralık yatırım yapılacağını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri'ni kurtarmak için yaklaşık 2 milyar liralık bir yatırım yapacaklarını belirterek, "Proje, sadece nehri kurtarmak değil, aynı zamanda çiftçiye çok büyük bir gelir artışı getirecek. Trakya, Tunca, Meriç ve Ergene nehirleriyle hayat bulacak" dedi.
Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Eroğlu, hedeflerinin Ergene Nehri'ni kısa vadede 3 yılda, bazı parametlerle üçüncü sınıf, 5 yılda ikinci kaliteye ve uzun vadede ikinci sınıf su kalitesine getireceklerini belirtti.
Ergene Nehri'ni ilk defa kendilerinin ele aldığını dile getiren Eroğlu, "Biz Ergene Nehri'ni, havzayı bütünüyle dikkate alarak, 2-2,5 milyar liraya mal olacak şekilde eylem planı yaptık" dedi.
"Artık su bedava değil"
Eroğlu, Islah Organize Sanayi Bölgelerinin kurulacağını, bu kapsamda şu anda valiliklerle birlikte çalışma yapıldığını, sanayiler için ileri atık su arıtma tesislerinin kurulduğunu söyleyerek, şunları kaydetti.
"Sanayiler için ayrı bir çalışma yaptık. Tabii ki su bedava olunca, sanayici istediği kadar suyu çekiyor ve kirletip Ergene Nehri'ne bırakıyor. Artık bundan sonra buna müsaade etmeyeceğiz. Artık sayaç takacağız. Ona göre belli bir ücret alacağız. Artık su bedava değil, bundan sonra suyu nasıl tasarruflu kullanabilir dikkat edecek. Ergene havzasında ağaçlandırma zayıf. Bu anlamda büyük seferberlik başlattık. Ergene havzasını ağaçlandıracağız, erozyonlu alanları da mücadele kapsamında koruma altına alacağız. Nehre birtakım tarım toprakları gelmeyecek."
Eylem planı kapsamında geçen yıl nehrin 34 kilometrelik kısmının, Hayrabolu Deresi'nin 17 kilometrelik kısmının tamamen ıslah edildiğini, planda 28 dere ıslahının bulunduğunu, DSİ'nin 5 tanesini tamamlandığını, 6'sının etüt safhasında olduğunu anlatan Veysel Eroğlu, bu ve gelecek yıl derelerin ıslahını tamamlayacaklarını, 2012-2013 yıllarını dere ıslahının bitirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Bölgede bazı sanayilerin plansız şekilde yerleştiğine dikkati çeken Eroğlu, "Burada Islah Organize Sanayi Bölgeleri kurulması en uygun çözüm yolu olarak ortaya çıktı. Geçen yıl bununla ilgili kanun çıktı. Yönetmelik değişikliğine gidildi. 5 bölge için ıslah organize sanayi bölgesi müracaatı yapıldı. Buraya müracaat edenlerin işlemleri tamamlanıyor. Müracaat etmeyen olursa bizim şakamız yok. Fabrikasını kapatırız. Kusura bakmasın. Lütfen ellerini çabuk tutsunlar, cezai müeyyideler başlıyor" diye konuştu.
Trakya hayat bulacak
Eroğlu, ağaçlandırma, bozuk ormanların ıslahı, erozyon kontrolü, derelerin çevresinin ağaçlandırılması, bozkır alanların rehabilitasyonu konularında çalışma yaptıklarını, bölgedeki bozuk orman arazilerine ceviz ve badem ağaçları dikerek dünyaya ihracat yapan bir bölge yapmak istediklerini söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir