Erdoğan'a hayvancılık kredisi şikayeti

İlk kez gazeteniz DÜNYA'nın gündeme getirdiği sıfır faizli hayvancılık kredisi sorununa ilişkin olarak, Ziraat Odaları, Birlik ve Kooperatifler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları 'açık mektup'la hayvancılık kredisinde yaşadıkları sıkıntıları ifad

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ziraat Odaları, Birlik ve Kooperatifler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a açık mektup yazarak hayvancılık kredisinde yaşadıkları sıkıntıları ifade ettiler. Ziraatçıların tüm planlamalarını Hükümet tarafından, geçen yıl Ocak ayında ilan edilen sıfır faizli hayvancılık kredisine göre yaptığının ifade edildiği mektupta, "Artan kur fiyatları nedeniyle yeterince maliyetleri yükselmiş olan eski hak sahiplerinin kazanmış olduğu hakların devamını bu yatırımların bitirilmesi adına yüzlerce işletme adına yardımlarınızı bekliyoruz" denildi. Sorunu ilk kez Gazeteniz DÜNYA 'Sıfır faizli kredi 'zarar' yazdırdı haberiyle 6 ocak tarihli sayısında gündeme getirmişti.

Kayseri Melikgazi Ziraat Odası Başkanlığı, Kayseri İncesu Ziraat Odası Başkanlığı, Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanlığı, Musa Hacılı Kalkınma Kooperatif Başkanlığı, Niğde Ziraat Odası Başkanlığı, Niğde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Niğde Süt Üreticileri Birliği, Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı ve Nevşehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin Başbakan Erdoğan için yazdığı açık mektup, bazı gazetelerde tam sayfa olarak yer aldı.

Ziraat, ödemelerini durdurdu

Başbakan Erdoğan'a hükümetlerinin geçen yıl Ocak ayında ilan ettikleri sıfır faizli hayvancılık kredisine yüzlerce işletmenin başvurduğu belirtilen mektupta bu kredilerin kullanıma başlayabilmesi için resmi izinlerin alınması, mimari projelerin detaylı çizilmesinin 4 ile 6 ay arasında sürdüğüne dikkat çekildi. Bu süreden sonra ise inşaatların bitirilmesi ve hayvanların gelmesi için en az 12 ile 15 aylık bir süreye ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen mektupta şu görüşlere yer verildi:

Yatırımlar yarım kalabilir

"Oysa çıkan kararname gereği, bu subvansiyonlu kredi sene sonuna kadar harcanamadığı takdirde, sonraki yılın kararnamesinde çıkacak karar uyarınca kullanılamayan kredi dilimi faizlendirilecek. 2011 yılında Ziraat Bankası, Hazine ve Merkez Bankası'ndan gerekli finansmanı alamadığından Eylül ayından itibaren tüm işletmelerin ödemelerini azaltmış veya durdurdu. Yatırımlarını başlatmış ve tüm evraklarını teslim etmiş işletmelere dahi ödeme yapamadı. Tüm fizibilitelerini sıfır faizli krediye göre planlamış olan yatırımcılar, yeni kararnamede kullanamadıkları kredi dilimi için ek bir faiz yüküyle karşılaşırsa birçok işletme ek finansman maliyetlerinden ötürü büyük bir mağduriyetler yaşayacak.

Bu işletmelerin büyükbir kısmı kalan kredi miktarını kullanamayarak bugüne kadar yapılmış tüm yatırımlarını yarım bırakmak zorunda kalacak. Devletin verdiği sözü güvenerek her türlü yükümlülüğü yerine getirmesine rağmen bankanın ve hazinenin kendi iç uygulamasındaki ödeme sıkıntısının yükü yatırımcıya yansıyacak. Önümüzdeki haftalarda çıkması beklenen kararname için Tarım Bakanlığı ve Hazine yetkilileri bu konuyu görüşmekte. Ekonomi yönetimimiz önümüzdeki dönemi dünyadaki oluşan şartlara göre şekillendirebilir. Müracaat edecek işletmeler de buna göre çalışmalarını planlayabilecekler.

Ancak tüm planlanması ilan etmiş olduğumuz sıfır faizli krediye göre yapılmış, akabinde artan kur fiyatları nedeni ile yeterince maliyetleri yükselmiş olan eski hak sahiplerinin kazanmış olduğu hakların devamı bu yatırımların bitirilmesi adına yüzlerce işletme adına yardımlarını bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir