Erdoğan: Rumlar vazgeçerse biz de vazgeçeriz
ABD de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşen Erdoğan, Rumların Akdeniz'deki petrol arama çalışmalarından vazgeçmesi durumunda Türkiye'nin de geri adım atacağını belirtti.
NEW YORK - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs Rum yönetiminin arama çalışmaları konusunda geri adım atması durumunda Türk tarafının da geri adım atacağını söylediği, bu konuda Ban'dan Rum yönetimine telkinde bulunmasını istediği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs'ta yaşanan gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan görüşmede Türkiye'nin Kıbrıs'ta kapsamlı çözümü desteklediğini söyledi.
Erdoğan'ın, Ban'a Kıbrıs Rum Yönetiminin tek taraflı olarak adım attığını, yetki alanlarının belirlenmesi ve petrol arama çalışmaları faaliyetlerinin önemli bir risk olduğunu ifade ettiği kaydedildi.
Erdoğan'ın bu çerçevede, Türkiye ile KKTC'nin dün imzaladığı kıta sahanlığını sınırlandıran anlaşma hakkında BM Genel Sekreterine bilgi verdiği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan'ın görüşmede Kıbrıs Rum kesiminin attığı adımın adadaki barış sürecini sabote edici bir durum oluşturacağını vurguladığı, Türkiye'nin attığı adımın da buna karşı bir adım olduğunu dile getirdiği bildirildi.
Erdoğan'ın "İki taraf da çekilecek olursa, arama çalışmalarından vazgeçecek olursa biz buna razı oluruz. Bu yönde Rum yönetimine telkinde bulunabilirsiniz. Aksi takdirde arama çalışmalarında ısrar olunursa Kıbrıs'taki mevcut müzakere sürecini sabote edici bir durum olur" dediği öğrenildi.
"Türkçe BM'de resmi dil olarak kabul edilsin"
Başbakan Erdoğan'ın görüşmede, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan "En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi" hakkında bilgi verdiği ve 10 yıllık takvimi anlattığı ifade edildi.
Erdoğan'ın görüşmede "Türkçe'nin Birleşmiş Milletler'de resmi dil olarak kabul edilmesini" istediği, Ban'ın da bunun, üye ülkelerin karar verebileceği bir mesele olduğunu söylediği belirtildi.
"Mavi Marmara Ropuru bizde hayal kırıklığı yarattı"
Erdoğan-Ban görüşmesinde Mavi Marmara olayıyla ilgili hazırlanan Palmer Raporu'nun da gündeme geldiği, Erdoğan'ın bu raporun Türkiye açısından "tam bir hayal kırıklığı yarattığını" ifade ettiği bildirildi.
Erdoğan'ın bu raporun, İsrail'in eylemlerini adeta meşrulaştırmaya çalıştığını vurguladığı ve Palmer Raporu'nun BM'nin güvenilirliği ve tarafsızlığına ciddi anlamda gölge düşürdüğünü dile getirdiği öğrenildi. Erdoğan'ın bu çerçevede İsrail'in kendi içindeki tutarsızlık ve anlaşmazlıklara dikkati çektiği kaydedilirken, "üç şart yerine getirilmediği sürece Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin mümkün olmadığını" vurguladığı bildirildi.
BM Genel Sekreteri Ban'ın Palmer Raporu'yla ilgili olarak "Bu rapor, BM'nin değil. Palmer Paneli'nin raporu olarak değerlendirilebilir. Bunu BM'nin taraflılığı ya da tarafsızlığı biçiminde değerlendirmek çok da doğru olmaz. Biz bu tür durumlarda sadece üyeleri atıyoruz. Bu konuda sadece idari yetkilerimiz var" dediği aktarıldı.
"Filistin'in tanınması için İsrail'e baskı yapılmadı"
Görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın Filistin'in BM'de devlet olarak tanınmasının önemli olduğuna işaret ettiği belirtilirken bu çerçevede "Kuzey Sudan-Güney Sudan" örneğini verdiği kaydedildi. Erdoğan'ın Filistin devletinin tanınması konusunda İsrail'e yeterince baskı yapılmadığını gündeme getirdiği öğrenildi.
Gazze'de yaşanan gelişmeler anlatan Erdoğan'a, Ban'ın bu konuda kendilerini anladığını söylediği kaydedildi. Ban'ın ayrıca Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulmuş olmasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdiği de ifade edildi.
Ahmedinejad ile görüşecek
Başbakan Erdoğan'ın görüşmede Ban'a "İstanbul'un BM Merkezi'ne dönüştürülmesi" yönünde Türkiye'nin ciddi şekilde irade ortaya koyduğuna değindiği öğrenilirken, bu çerçevede İstanbul'da son dönemlerde gerçekleştirilen uluslararası konferansların sayısındaki artışa dikkati çektiği bildirildi.
Erdoğan'ın bir "barış veya arabuluculuk merkezi"nin İstanbul'da kurulması yönünde çalışma içinde olduklarını belirterek, BM'ye bağlı bu tür birimleri barındıracak büyük bir yerleşke için arazi tahsisi yapılacağını anlattığı kaydedildi.
Görüşmede, medeniyetler ittifakı projesinin ele alındığı da bildirildi.
Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın bugün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşeceği öğrenildi.