Erdoğan Libya'da da laikliği anlattı

Erdoğan "Türkiye'de halkım benim bu konuda (laiklik) ne düşündüğümü çok iyi biliyor, çok iyi bildiği için yüzde 50 oy veriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABLUS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de halkım benim bu konuda (laiklik) ne düşündüğümü çok iyi biliyor, çok iyi bildiği için yüzde 50 oy veriyor. Hiçbir sıkıntımız yok. Bu bölgeler, laikliği anlamada, tanımada inanıyorum ki şu anda bir müzakerenin veyahut bir tartışmanın içerisinde olacaktır. Ben laikliği dinsizlik olarak kabul etmiyorum, laikliği din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. Partimin programında laikliğin tanımı şudur: Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Bir Müslüman olarak, laik bir devleti yönetirken bütün inanç gruplarına devlet eşit mesafede olur, Müslüman'a da, Hristiyan'a da Musevi'ye de ateiste de. Bütün inanç gruplarının inancı o devletin güvencesi altındadır. Bizim anlayışımız bu. Burada aykırı düştüğümüz durum varsa bunu her fırsatta, herkesle müzakere ederiz. Bu söylediğimin de bizim değerlerimize, İslam'a karşı bir yanı varsa lütfen siz de beni ikna edin" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdulcelil ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "bazı dini grupların laiklik konusunda çekinceleri olduğunu" anımsatarak bu durumu nasıl değerledirdiğini sorması üzerine Erdoğan, Mısır ve Tunus'ta laiklik konusunda yaptığı açıklamalarda ve Mısır seyahatinden önce Türkiye'de yaptığı bir röportajda bu konuda açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.

"Öyle zannediyorum ki; tercümeleri bozanlar var" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Benim Türkiye'ye verdiğim mesajı dışarıdan vermeme gerek yok. Türkiye'de halkım, benim bu konuda ne düşündüğümü çok iyi biliyor, çok iyi bildiği için yüzde 50 oy veriyor. Hiçbir sıkıntımız yok. Bu bölgeler, laikliği anlamada, tanımada inanıyorum ki şu anda bir müzakerenin veyahut bir tartışmanın içerisinde olacaktır. Ben laikliği dinsizlik olarak kabul etmiyorum, laikliği din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. Partimin programında laikliğin tanımı şudur: Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Bir Müslüman olarak, laik bir devleti yönetirken bütün inanç gruplarına devlet eşit mesafede olur, Müslüman'a da Hristiyan'a da Musevi'ye de ateiste de. Bütün inanç gruplarının inancı, o devletin güvencesi altındadır. Bizim anlayışımız bu. Burada aykırı düştüğümüz durum varsa bunu her fırsatta, herkesle müzakere ederiz. Bu söylediğimin de bizim değerlerimize, İslam'a karşı bir yanı varsa lütfen siz de beni ikna edin."

Esad'a seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira zulüm ile abad olunmaz. Artık otokrasi dönemleri bitiyor. totaliter rejimler gidiyor. Artık halkın iktidarı geliyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, tarihi Kuzey Afrika ziyaretinin üçüncü durağı Libya'da Şehitler Meydanı'nda Libyalılara hitap etti. Yaptığı konuşmada, bu mübarek günlerde Libya'da kardeşleriyle bir arada bulunmanın kendisi için çok önemli bir bahtiyarlık olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Libya halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini zaferle sonuçlandırdığına şahit olmak, benim için büyük bir heyecandır, büyük bir mutluluktur.

Buradan Sirte'ye sesleniyorum, buradan Bin Velid'e sesleniyorum, buradan Seba'ya sesleniyorum: Gelin, 10 bin civarında kardeşiniz şu anda aç, susuz. Buradaki kardeşlerinizle kucaklaşın. Kan dökmek bize yakışmıyor. Bir olalım, beraber olalım ve bu birliğimiz, beraberliğimiz Libya'nın özgürlüğünü, Libya'nın bir an önce en ileri ülkeler seviyesine çıkmasını sağlasın.

Diyorum ki: halkın gücü ve iradesi önünde hiçbir yönetimin duramayacağını bütün dünyaya sizler gösterdiniz. Bu uğurda hayatlarını kaybeden Libya'lı kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabırlar diliyorum.

Dün Tunus'taydım. Yasemin devrimini gerçekleştirenleri selamladım. Ondan önceki iki gün Mısır'daydım. Arap baharını estirenleri selamladım. Bugün sizlerleyim. Şunu unutmayın; Suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira zulüm ile abad olunmaz. Artık otokrasi dönemleri bitiyor. Totaliter rejimler gidiyor. Artık halkın iktidarı geliyor ve ben mücadelenizi tebrik ediyorum. Bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Mustafa Abdülcelil kardeşime, Mahmud Cibril kardeşime, Geçiş Konseyi'nin tüm mensuplarına başarılar diliyorum.

Bir olun, beraber olun. Aranıza nifak sokmak isteyen güçlere asla uymayın. Libya'nın yeraltı zenginlikleri üzerinde hesap yapanlara asla prim vermeyin. Libya, Libyalılarındır. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum."

Başbakan Erdoğan, sözlerini Arapça cümlelerle tamamladı. Erdoğan'ın sözleri zaman zaman sloganlarla kesildi.

Mısır basını Erdoğan'ı ilgiyle takip ediyor

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap Baharı'nın yaşandığı Kuzey Afrika ülkelerine yaptığı ziyaretleri, Mısır basını ilgi ile takip ediyor ve Erdoğan'ın temasları gazete ve televizyonlarda geniş yer buluyor.

Mısır'ın yarı resmi El Ahram Gazetesi, Erdoğan'ın Tunus ziyareti sırasında söylediği "İsrail Akdeniz'de istediğini yapamaz. Türk donanması bölgede güçlü ve İsrail'in yapacağı bir hareket bizden tepki görür" sözlerini sayfalarına taşıdı.

Mısır'ın en eski partisi olan Vefd'in yayın organı El Vefd Gazetesi ise Erdoğan'ın bölgeye yaptığı ziyaret ile ilgili hem internet sitesinde hem de gazetesinde yer verdi.

El Vefd gazetesinin internet sitesinde Tahrir gençliğinin Erdoğan'ı ödüllendireceğini yazdı. Konu ile ilgili haberde, Devrim Gençleri Hareketi üyesi Ahmet Aşur'un bugün yapılacak Cuma gösterilerinde Erdoğan için sembolik bir ödül töreni düzenleneceğine ilişkin görüşlerini okuyucularına duyurdu.

El Vefd ekonomi sayfasında da Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin Erdoğan'ın talimatı ile 5 milyar dolara çıkarılacağını ifade etti.

Bağımsız El Şeruk Gazetesi de Erdoğan'ın devrimci gençlere yönelik konuşmalarını birinci sayfadan verdi. Gazete Erdoğan'ın devrimci gençlere bazı öğütler verdiğini de belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir