Erbil: Faizlerin düşme ihtimali az
Garanti Genel Müdür Yardımcısı Erbil, "Merkez Bankası faizleri çok fazla düşürme taraftarı değil gibi gözüküyor" dedi
İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, böyle bir ortamda faizlerin aşağıya düşme ihtimalinin yukarıya çıkma ihtimalinden çok daha az olduğunu belirtti.
Erbil, Garanti Mortgage'in, tutsat (mortgage) ve emlak sektörünün 2009 yılını değerlendirmek ve 2010 yılıyla ilgili öngörülerinin paylaşıldığı basın toplantısında, Garanti Bankası'ndan tutsat kredisi alma süresinin 3-4 güne indiğini belirtti.
Şu anda Garanti Bankası'nın sattığı tutsatların yüzde 7-8'inin çağrı merkezlerinden yapılır hale geldiğine işaret eden Erbil, görüntülü çağrı merkezi altyapısını da kurduklarını anlattı.
Garanti Mortgage olarak son 3 yıldır pazar lideri olduklarını söyleyen Erbil, Türkiye'de hala tutsat piyasasının bakir olduğunu ve ciddi büyüme potansiyeli bulunduğunu kaydetti.
Erbil, sorular üzerinde de, geçen yıl sektörde 2005'ten bile daha hızlı bir süreç yaşadıklarını söyledi.
Toplam tutsat kredileri içinde proje oranının yüzde 10-15'i geçmediğini ifade eden Erbil, yüzde 80-85'inin şu anda ikinci el konutlardan oluştuğunu belirtti.
Bir gazetecinin "Faizlerde son nokta bu mudur?" şeklindeki sorusuna karşılık da Erbil, şunları kaydetti:
"3 yıllık bir bononun faizi ne kadar ise konut faizi o kadar. Memleketteki faiz hadlerindeki değişimler direkt bizim hem mevduat hem kredi tarafını, konut kredisini etkiliyor. Merkez Bankası (MB) çok fazla düşürme taraftarı değil gibi gözüküyor. Hatta önümüzdeki iki çeyrekte artış gözükmese de son çeyrekte, belki önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yavaş yavaş yukarı çıkacağı söyleniyor. Böyle bir ortamda aşağıya düşme ihtimali yukarıya çıkış ihtimalinden çok az. Olsa da çok sınırlı olacaktır. Aşağıya gitse üç beş baz puan gider, yukarıya gitse daha yüksek gider diye düşünüyorum. Hem oran anlamında hem de ihtimal anlamında yukarıya yön daha fazla önümüzdeki orta vadeye baktığımızda."
Ali Fuat Erbil, kredi transferleriyle ilgili de "Aldık da verdik de. Kaybettiğimiz de oldu ama tam tersini biz de yaptık. Çok fazla bir şey değişmedi. Biz normal orayı nette kazasız kapattık. Mevcut iş yapışımızı da artırdık" dedi.
"530 bin yeni konut satışı oldu"
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise inşaat sektörünün 2009'un ilk 9 ayında yüzde 19 küçüldüğünü ancak son çeyrek rakamlarda düzelmeler olduğunu, en kötü dönem arkada kaldı diyebileceklerini belirtti.
Konut sektörünün de küçülmeye devam ettiğini ifade eden Onaran, "2010'da stokların erdiğini, yeni işlere bakıldığını göreceğiz. İnşaatçı firmalar geçmişte başladığı işleri teslim ediyor. Münferit bir iki firma dışında projeyi başaramamış firmaya rastlamadık. Bu sevindirici" dedi.
Konut satışlarında 2009'un toplamında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 büyüme kaydedildiğini ve 530 bin yeni konut satışı olduğunu söyleyen Onaran, "Bunların 70-80 bininin geçmişteki işlerden kaynakladığını tahmin ediyoruz. Bunları dışarıda tutsak bile 2009'da konut satışının minimum yüzde 10'lar seviyesinde arttığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Sektör yüzde 17-18 seviyelerinde büyüyecek
Onaran, tutsat rakamlarının geçen yıl 2008'e göre yüzde 13 büyüdüğünü ve 42,5 milyar liraya ulaştığını kaydetti.
Cemal Onaran, "Bu sene bizim tahminlerimiz, sektörün yüzde 17-18 seviyelerinde büyüyeceği ve 50 milyar lira seviyelerine geleceği yönünde" dedi.
İlk iki aylık rakamların bu tezlerin doğrular nitelikte olduğunu belirten Onaran, "Sektörde yüzde 2,5'luk büyümeden bahsediyoruz. Şu an sektörde günde yaklaşık 1.000-1.200 adet kredi kullandırma noktasında. Bu tempo ile gidersek 50 milyar lirayı çok rahatlıkla göreceğiz" şeklinde konuştu.
Konut kredisi piyasası son 5 yılda yaklaşık 15 kat büyürken, Garanti Mortgage'nin yaklaşık 26 kat büyüdüğüne işaret eden Onaran, 2010'da sektör liderliklerini sürdürerek yüzde 20 oranında büyüme hedeflediklerini kaydetti.