Enerji verimliliği için strateji hazırlanıyor

Strateji belgesinde enerji verimliliği konusunda bundan sonraki hedefler ve yenilenebilir kaynaklarla alakalı hedefler gibi konular yer alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği konusunda bir Strateji Belgesi hazırlığı içinde bulunulduğunu açıkladı.

Elektrik İşleri Etüt İdaresinde yapılan Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu Toplantısına katılan Bakan Yıldız, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulunda Enerji Bakanlığının yanı sıra İçişleri, Maliye, Bayındırlık, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Çevre ve Orman, DPT, Hazine, EPDK, TSE, TÜBİTAK, TOBB, TMMOB ve Türkiye Belediyeler Birliği temsilcileri bulunduğunu belirten Yıldız, 2007 yılında çıkartılmış olan Enerji Verimliliği Kanununun yerleşmesi ve pratik hayatta karşılığını bulabilmesi açısından son derece önemli bir toplantı yapıldığını söyledi.

Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulunun her 3 ayda bir toplandığını ve yapılan değişiklikleri değerlendirdiğini kaydeden Taner Yıldız, "3 yıl içerisinde yaptığımız çalışmaların kısa bir değerlendirmesini yaptık. Kamu kendi arasında ortak bir dil tesis edebildi mi, bunlarla alakalı da görüşmeler yaptık" dedi.

Strateji belgesi hazırlığı

Enerji verimliliği konusunda bir strateji belgesi hazırlığı bulunduğunu ifade eden Yıldız, söz konusu strateji belgesinde enerji verimliliği konusunda bundan sonraki hedefler, yenilenebilir kaynaklarla alakalı hedefler, karbondioksit emisyonları, enerji sektöründeki üretim, iletim ve dağıtım tesislerinin verimliliği konularının yer alacağını bildirdi.

Global krizin etkisiyle düşen elektrik tüketiminin kendilerini rehavete sürüklememesi gerektiğini kaydeden Yıldız, hem elektrik üretimini artırıcı, hem de tüketimini kontrol altına alınması konusunda neler yapılması gerektiğiyle ilgili de toplantıda kararlar aldıklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji kanunu

Yenilenebilir Enerji Kanunu Yasa teklifinin TBMM genel kurulunda sırasını aldığını da belirten Enerji Bakanı, söz konusu yasa teklifiyle alakalı 5 temel başlıkta düzenledikleri önergeleri bulunacağını söyledi. Yıldız, "O önergeler çerçevesinde TBMM genel kurulu yaz tatiline girmeden önce bu yasayı çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.

Kanun ile güneş, rüzgar, jeotermal vb. yenilenebilir enerjilerdeki alım garantisinin netleşip-netleşmediğinin sorulması üzerine Yıldız, konuyla ilgili son görüşleri aldıklarını, yarına kadar da bunun tamamlanacağını kaydetti.

Yaklaşık 10 yıl alım garantisinin ve özellikle RES'lerde fiyatın değişmediğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Yatırım tutarları rüzgar enerjisinde bildiğiniz gibi belli oranda düştü. Bu da yatırımcılarımız açısından bir avantaj olacaktır diye düşünüyoruz. Jeotermalde yeni sahalarımız ihaleye çıkacak, bunun da kanunda yer alacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Güneşle alakalı biraz daha temkinli davranarak fiyatların uluslararası fiyatlardan biraz daha düşük tuttuk. Yani sektörde yatırımların fiyatlarla nerede buluştuğunu, serbest piyasada bunun belirlenmesini istiyoruz. Güneşin de aynı şekilde yenilenebilir enerji kaynakları arasına katılmasını tabii ki temenni ediyoruz. Bununla ilgili gayretlerimiz de sürecek."

Bir basın mensubunun "güneş için alım miktarının en son 16 euro/sent olacağı söyleniyordu" şeklindeki sözleri üzerine Taner Yıldız, "Yok, daha düşük olacak. Ama dediğim gibi özellikle 2011 yılı içerisinde malzeme biliminin çok hızlı ilerlemesiyle, güneşteki kat edilen mesafenin tahmin ettiğimizin de üzerinde ilerlemesiyle beraber, bir kısım daha aşağıda olan dolar/sentlerle bile yapılabileceğini, rüzgardaki gecikmelerin güneşte yaşanmaması için de ikincil mevzuat ve kanuni düzenlemelerin yapılacağını açıklayabilirim" dedi.

İran'ın nükleer programı

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'in dün "ABD'nin Türkiye ve Brezilya'nın İran ile imzaladığı uranyum takası anlaşmasını reddetmesinin ardından, ülkesinin İran'ın nükleer programına ilişkin ihtilafta artık rol oynamak istemediği" yönünde yaptığı açıklamaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Brezilya Dışişleri Bakanı'nın söyleminde dünya barışına katkı koyma çabalarının karşılıksız bulunmasına dönük bir sitem daha çok ağırlıkta vardı. Çekilmekten ziyade, 'şu ana kadar biz elimizden geleni yaptık, bundan sonra da elimizden geleni yapacağız. Ama artı bir çaba göstermeyeceğiz' diye ifade kullandı. Ben dikkatlice iki defa okudum ifadeleri.

Biz bizden talep edilmesi halinde, başından beri söylediğimiz tarzda, her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissedilen bölge barışına katkı koymak açısından bu tür çabalarımızın kesintisiz devam ettiğini ve doğru bir iş yaptığımıza inandığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye hem bölgeyle alakalı, hem de dünyanın barışa olan katkısını azaltmadan devam ettirecektir. Bu konuda Sayın Başbakanımızın bu hafta sonunda Toronto'da yapacağı toplantılarda bu tekrar gündeme gelecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir