Endüstriyel odun üretimi 2 kat arttı

Türkiye, endüstriyel odun üretimini 14 yılda 2 kat arttırarak mobilya sektörünün ham maddesi olan lif levha üretiminde Avrupa 1'inciliğine, yonga levha üretiminde ise Avrupa 3'üncülüğüne yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orman varlığını artıran nadir ülkelerden olan ve 22,3 milyon hektar orman alanına sahip Türkiye'nin 1,6 milyar metreküp odun serveti bulunuyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, sahip olunan orman varlığının korunması ve verimliliğin artırılması yönünde çalışmalar yürüten Bakanlık, 2002'de yıllık 7 milyon metreküp olan endüstriyel odun üretimini, son 14 yılda yürütülen politikalarla 2 kattan fazla arttırarak yıllık 16 milyon metreküpün üzerine çıkardı.

Türkiye, levha üretiminde Avrupa'da ilk 3'e girdi

Lif ve yonga diye tabir edilen sunta ve MDF gibi ürünlerin üretiminde son yıllarda yükselişe geçen Türkiye, lif levha üretiminde Avrupa 1'inciliğine, yonga levha üretiminde ise Almanya ve Polonya'nın ardından Avrupa 3'üncülüğüne yükseldi. 

Türkiye'de üretilen lif ve yonga levhaların yüzde 85'inin mobilya sektöründe kullanılması, sektörün dışa bağımlılığını da azalttı. 

Türkiye, 2015 itibarıyla lif levhada 4,1 milyon metreküp, yonga levhada ise 4,3 milyon metreküp üretim gerçekleştirdi. Türkiye, son yıllarda yapılan yeni yatırım ve kurulan fabrikalarla bu üretimi yüzde 15-20 arttırdı. Son 14 yılda yaşanan gelişmelerle bu sektördeki üretim kapasitesi, 11,5 milyon metreküpe yükseldi. 

Ham maddenin yüzde 68'i devlet ormanlarından

Lif ve yonga levha sanayisinin ham maddesi olan odun üretiminde de büyük bir gelişme gösteren Türkiye, 2002'de 1,8 milyon metreküp olan bu üretimini 2015'te yaklaşık 6 milyon metreküpe yükseltti. 

Lif ve yonga levha üreten firmaların yanı sıra kağıt üreten firmalarla da protokol yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sektörlere ham madde garantisi vererek ithalatı asgariye indirmeye çalışıyor. Bu çalışmalar neticesinde 2015 itibarıyla levha sanayisinin kullandığı ham maddenin yüzde 68'i devlet ormanlarından karşılandı. 

Yıllık 2,6 milyar lira gelir 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, lif ve yonga levha yapmak için gereken odunların daha ziyade genç ormanlardan karşılandığını belirterek şöyle devam etti:

"Mobilya sektörünün ham madde ihtiyacının karşılanması, dışa bağımlılığının azaltılması ve özel sektörün fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmesi açısından çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Yürütülen faaliyetlerle hem ormanların kaliteli olmasını sağlayan hem de ekonomik kazanç elde eden Bakanlığımız, orman ürünleri satışından 2015'te yaklaşık 2,6 milyar lira gelir sağladı."

Elde edilen bu gelirin yine orman alanlarını artırmak için kullanıldığını ifade eden Eroğlu, gelirin bakım ve rehabilitasyon çalışmalarında kullanıldığını ve ormandan alınanın ormana kazandırıldığını vurguladı.

Türkiye'deki mobilya sektörünün ham madde ihtiyacının önemli bir bölümünün Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmasıyla ithalatın önüne geçilmeye çalışıldığına dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti: 

"Diğer yandan, ihraç edilen odun ürünleriyle milli ekonomiye de katkı sağlıyoruz. Yaptığımız ham madde üretimi ile mobilyaların daha düşük fiyatlara imal edilmesini ve vatandaşların da ürünleri daha düşük fiyatlara almasını sağlıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir