En iyiyi amaçlayan 'Soroptimist' kadınlar İstanbul'da buluştu
Bu yılki, 20. Uluslararası Konvansiyon, 32 yıl aradan sonra İstanbul'da düzenlendi. Konvansiyonun ana teması, "Liderlik İçin Eğitim: Kadınları Güçlendiren Yeni Fikirler" oldu.
KEZBAN KARABOĞA
İSTANBUL - Dünyanın üye sayısı en fazla kadın sivil toplum kuruluşlarından biri olan Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun 20. Uluslararası Konvansiyonu İstanbul'da gerçekleştirildi. Daha önce, 1983 yılında 12. Uluslararası Konvansiyon da İstanbul'da düzenlenmişti. Soroptimist İnternational, bir kadın hareketi. Kamuya ve sosyal yaşama dönük aktivist faaliyetlerde bulunan iş ve meslek kadınlarından oluşuyor. "Kız kardeş" ve "en iyi" anlamındaki Latince "sorore" ve "optima" sözcükleri birleştirilerek oluşmuş "Soroptimist sözcüğü "en iyiyi amaçlayan kız kardeşler" anlamına geliyor.
Soroptimist üyeler eğitim, eşitlik, liderlik, sağlık ve çevre alanlarında projeler hazırlıyor, bu projeleri kendileri finanse ediyor. Bugüne kadar dünya çapında 4 bine yakın proje düzenlendi, bu projelerden 120 bin kadın ve genç kız fayda sağladı. Soroptimist Uluslararası Konvansiyonu'nun 4 bölgesi var. ABD, Britanya-İrlanda, Güney Pasifik ve Avrupa. Türkiye, Avrupa Federasyonu'na bağlı ülke olarak çalışıyor.
'Dünyanın her yerinden bin 500 kadın toplandık'
Uluslararası Soroptimist Konvansiyonu, her 4 yılda bir dünyanın farklı bir ülkesinde düzenleniyor. Bu yılki, 20. Uluslararası Konvansiyon, 32 yıl aradan sonra İstanbul'da düzenlendi. Konvansiyonun ana teması, "Liderlik İçin Eğitim: Kadınları Güçlendiren Yeni Fikirler" oldu. Bu yılki konvansiyonda 60 uluslararası, 30 Türk konuşmacı yer aldı.
Dünya çapında uzman akademisyen, iş ve meslek sahibi kadın ve dünyanın her yerinden delege ve üyelerden oluşan bin 500 kadın bir araya geldi. 20. Uluslararası Soroptimist Konvansiyonu ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Emine Erdem, "Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu olarak konvansiyona çok profesyonelce hazırlandık. Türkiye gelişen, dönüşen ve üstelik merak edilen bir ülke. Dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alıyor. 32 yıl aradan sonra bu Konvansiyona yeniden ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz" dedi.
"Kadın her sektörde var olabilir bunun yolu eğitimden geçiyor"
Türkiye'de kadın hareketinin daha fazla gelişmesi için mücadele veren çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bulunduğuna işaret eden Türkiye Soroptimisit Kulüpleri Federasyonu Başkanı Emine Erdem, federasyon olarak toplumun her kesiminde cinsiyet eşitliğinden yana çalışmalar sürdürdüklerini söyledi. Erdem, "Kadın elini taşının altına koyduğunda her sektörde var olabilir. Bir uçak tek kanatlı uçmaz. Bu toplumun yarısı kadın, kadının görünür olması gerekiyor. Bunun için de kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer almasını sağlamalıyız. Kadının özgüven duygusunu geliştirmesine katkı sağlamalıyız. Bunun yolu da eğitimden geçiyor. Bu bir zincir" diye konuştu.
Soroptimistler kadın istihdamı için çalışıyor
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, 1948 yılında kuruldu. İş ve meslek kadınlarının kurduğu bir teşkilat. Çeşitli bölgelerde toplum eğitim merkezleri var. 1000'den fazla üyesi bulunuyor. Merkezi İstanbul Gültepe'de. Türkiye'nin 19 şehrinde 40 klübü var. Balat'ta bir Kültür Evi bulunuyor. Burada çocuklara eğitim veriliyor. Çocukların kişisel gelişimlerine, kadınların istihdamına katkı sağlayacak projeler geliştiriliyor.