”En emin yerde patlama oldu”

TTK Genel Müdürü İnan, "Kuyu dibinde, dakikada bin metreküp temiz havanın girdiği en emin ve güvenli yerde patlama oldu." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK- Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili, "İlk göçüğü henüz geçemedik, oranın ardında da bir kömür göçüğü var. Birinci göçükten sonra diğerini kaldırmanın daha kolay olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İnan, madende ulaşılamayan 2 madencinin aranması kapsamında göçük açma çalışmalarına devam ettiklerini, karşılaştıkları iri taşları buradan aldıklarını söyledi.

Çalışmaları Gelik beldesindeki 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu yönünden devam ettirdiklerini anlatan İnan, şöyle konuştu:

"Normalde 3 vardiya çalışırız. Göçük açma çalışmalarını ise 4 vardiya yaptık, arkadaşlarımız işi birbirine teslim ediyorlar. Personel sayısı konusunda sıkıntı yok, gereken bütün elemanlar orada. İlk göçüğü henüz geçemedik, oranın ardından da bir kömür göçüğü var. Birinci göçükten sonra diğerini kaldırmanın daha kolay olduğunu düşünüyoruz. Yollar çok kötü, patlamanın etkisiyle demir bağlar yatmış ve tahrip olmuş, onların tamiri gerekecek."

"Kömür üretiminde ağaç tahkimat kullanılıyor"

Kömür üretiminde ağaç tahkimat kullanıldığını, 1848'den itibaren de bunun böyle olduğunu belirten İnan, şöyle devam etti:

"Bunu kullanmamızın nedeni de yapısal bozuklukların çok yoğun olması, yani jeolojimizin bozukluğudur. Bazı kömür ayaklarında da çok nadir de olsa çelik sarma, hidrolik direk kullanma imkanı buluyoruz. Yüksek Denetleme Kurulu üyeleri, 'araştırın, bu hidrolik direk kullanma imkanını bir miktar artırın' demişler. 'O zaman ağaç sarfiyatınız azalır' önerileri var. Bu görüşü birileri alıyor, 'burada ağaç yerine demir kullanılsaydı olay olmazdı' diyor. Denetleme kurulunun önerisi, uygun ayaklarda ağaç kullanımını azaltmamızdı. Onun patlamayla ya da tavandaki yükü almayla alakası yok, ekonomik bir yaklaşım. Ton başına 10 liralık direk harcayacağınıza 7 liraya yaparsınız gibi, iş güvenliğine yönelik değil de ekonomiyle ilgili öneriydi."

"Kömür üretimi bölgesinde patlama olabilir"

İnan, kuyu dibinde, dakikada bin metreküp temiz havanın girdiği en emin ve güvenli yerde patlamanın olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"Kömür üretimi bölgesinde patlama olabilir. Belki havalandıramazsınız patlama yaşanır, ancak burası havalanan bir yer. Keşke yaşanmasıydı. En çok canı yanan benim. İş güvenliğine müthiş paralar yatırdık. Yaklaşık 5 aydır hiç kazamız yoktu. Her şey çok yolunda giderken bu olayla karşılaştık."

Maden ocaklarında alev sızdırmazlık cihazının imal iznini TTK'nın verdiğini belirten İnan, kurumda antigrizu ekipmanlarının kullanılmadığına yönelik eleştirilerin de bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Genel Müdür İnan, 28 cenazeyi maden ocağından çıkarmak için alınan riskin çok büyük olduğunu belirterek, "Ben indim o kafesten. Her taraf birbirine girmiş. Patlama 8 tonluk harç makinesini bile fırlatmış. Küçük kafesten katlara girmek, insan çıkartmak hep büyük riskti. Arkadaşlarımız sağ olsun başardılar" diye konuştu.

Bu arada bugün yapılması planlanan Okul Öncesi Eğitim Şenlikleri etkinliklerinin, grizu faciasından dolayı 7 Hazirana ertelendiği bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir