En düşük teklifi Hacılar Gıda verdi
EBK'nın 4025 ton et ithalatı ihalesinde, Hacılar Türkiş Helal Gıda, 1.3 milyon euro'luk teklif verdi
ANKARA- Et Balık Kurumu'nun (EBK) 4 bin 25 ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla düzenlediği ihaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ihalenin ikinci aşamasında en düşük teklifi, 1 milyon 299 bin 950 euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'nın verdiğini bildirdi.
İhalede ikinci tekliflerin alındığı son aşamanın ardından gazetecilere bilgi veren Öğüt, ihaleye katılan 3 firmadan biri olan Sc. Agrohilal Srl'nin, evrakında eksiklik bulunduğu için ihaleden elendiğini belirtti.
Diğer firma Dituria Sro'nun da Ankara'ya 500 ton kasaplık sığır için 1 milyon 340 bin euro teklif verdiğini ifade eden Öğüt, en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'nın sunduğunu açıkladı.
Et Balık Kurumu Yönetim Kurulunun konuya ilişkin kararını 2-3 gün içinde vereceğini ifade eden Öğüt, Adapazarı ve Adana için teslim süresi kısa olduğu gerekçesiyle firmaların teklif vermediğini söyledi.
İhalenin onaylanması halinde hayvanların 15 gün içinde Ankara'ya getirilebileceğini kaydeden Öğüt, "İhalede oluşan fiyat çok düşük. Etin kalite ve hayvan sağlığı açısından gerekli denetimi yapılacak. Hayvanlar Türkiye'ye geldiği zaman denetimimizi yapacağız. Hayırlı olsun" diye konuştu.
Öğüt: 3 firma her zaman aralarında uzlaşabilir
Et Balık Kurumu'nun 4 bin 25 ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla bugün düzenlediği ihaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ihaleye katılan 3 firmanın Ankara teslimi 500 ton canlı hayvan için 1 milyon 350 bin euro, 1 milyon 650 bin euro ve 1 milyon 750 bin euro fiyat teklif ettiğini bildirdi.
İhalede ilk tekliflerin alındığı birinci aşamadan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Ögüt, ihaleye sadece 3 firmanın katılmasını eleştirirken, "ihaleye 3 firmanın değil 30-40 firmanın katılmasını isterdik. 3 firmanın her zaman için aralarında uzlaşma ihtimali var" dedi.Et ve Balık Kurumunun, 4 bin 25 ton canlı hayvan ithalatı için açtığı ihaleye 3 firma teklif verdi.
"10 günde 4025 ton et teslim edilemez"
İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye'deki et fiyatlarının Almanya'ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye'de kesmeyi planladıklarını söyledi.
Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, Türkiye'de ve Avrupa'da 40 yıldır et ticaretiyle uğraştığını söyledi. Şartname almasına rağmen ihaleye katılmadığını ifade eden Köseoğlu, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.
İhaleyi "göstermelik" olarak nitelendiren Köseoğlu, "Bir günde ancak 300 hayvanı yükleyebilirsiniz. 10 günde de 3 bin hayvan gelir. 4 bin 25 ton hayvanın bu kadar sürede yüklenip getirilmesi mümkün değil. İhale göstermelik. Ya hayvanlar geldi bir yerde bekliyor, ya da hazır" diye konuştu.
Avusturya merkezli Altın Stern adına şartname alan Halil Bilici de teslim süresinin çok kısa olması nedeniyle şartname almalarına karşın ihaleye teklif vermediklerini söyledi. Bilici, hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesinin mümkün olmadığını ve AB kuralları gereği bir hayvanın sadece 24 saat süreyle kara yoluyla taşınabildiğini de vurguladı.
Bu arada 4 bin 25 tonun yaklaşık 8 bin 500 civarında hayvan anlamına geldiği de belirtildi.
Üreticilerden ithal et protestosu
Kırmızı et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde kırmızı et ithal edilmesini protesto etmek için eylem başlattı.
Amasya ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden otobüslerle Ankara'ya gelen kırmızı et üreticileri ve besiciler, sabah erken saatlerden itibaren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde toplanmaya başladılar.
Tepkilerini dile getiren döviz ve pankart taşıyan üreticiler, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının önündeki otoparka yönlendirildiler.
Sakarya Kırmızı Et Yetiştiriciler Birliği yöneticilerinden Mehmet Adıgüzel, konuyla ilgili "Hükümet 'Türkiye'deki mevcut hayvan sayısının yeterli olduğunu' ifade ediyor. Yeterli hayvan varsa ithalata da gerek yok. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Eker'le görüşmek istiyoruz" dedi.
Et fiyatlarında hem aşırı artışa, hem de aşırı düşüşe karşı olduklarını belirten Adıgüzel, her iki durulun da hayvan üreticisi için zararlı olduğunu savundu.
İthalat yapılacağına inanmadıklarını savunan Adıgüzel, kemikli sığır etinin fiyatı 15 TL olmasına karşılık, vatandaşların 35 TL'ye et yemesinin sorumlusunun hayvan üreticilerinde olmadığını savundu.
Hayvan pazarlarının ticaretin kalbi olarak nitelendirildiğini ve bu pazarlarda ticaretin durma noktasına geldiğini iddia eden Adıgüzel, et ithalatı yapılmamasını istediklerini sözlerine ekledi.