Emsal karar: ÖSYM 30 dakikalık kayıp için sınav tekrarı yapacak

Sivas'ta üniversite sınavında derslikte bir öğrencinin epilepsi krizi geçirmesi nedeniyle oturum 30 dakika durdu. Sınav sorumlusu ise ek süre olarak yalnızca 15 saniye verdi. Ailelerin başvurusu üzerine Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı öğrencilere ek puan ya da sınav tekrarı hakkı verdi.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sivas'ta Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'nın 8 Haziran'da düzenlediği  Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nda bir aday epilepsiz krizi geçirdi. Bunun üzerine sınav durdurulurken, öğrenci ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sınav sorumlusu, yaklaşık 30 dakikalık kayıp için 15 saniye ek süre verdi. Ancak bu öğrencileri memnun etmedi. 

Sınav durduruldu

Kızı da aynı derslikte sınava giren Murat Akpınar, olayı şu sözlerle anlattı: “Kızım 8 Haziran’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın Temel Yeterlilik Sınavına girdi. Sınavda bir problem yaşadı. Yaklaşık 40 kişilik sınav salonunda bir çocuk rahatsızlanmış. Epilepsi krizi geçirmiş. Kan kusma, kasılmayla birlikte yere düşme yaşamış. Gözetmen ve salon başkanları çocuğu sınıftan dışarı çıkartamamışlar. Bu sebeple de erkek öğrencilerden yardım istemişler. Hemen 112 aranmış. Ambulansın gelmesi, sınav salonunda müdahale edilmesi, salondan çıkartılması ve salonun temizliği derken ortada 30 dakikalık bir kayıp yaşanmış.

15 saniye eklenmiş

Biz bu durumu öğrenince ÖSYM’nin yönetmeliğini inceledik. Yönetmelikte böyle bir durum yaşandığında ne olacağı açıkça belirtilmiş. Bu tarz durumlarda yaşanan ne kadar kayıp varsa salon başkanı sınav sonuna süre eklemesi gerekiyormuş. Fakat sınav salon başkanı ve gözetmenler sınav sonuna 15 saniye gibi çok komik bir süre eklemişler."

ÖSYM'ye de savcılığa da gitti

Hak aramanın ve mağduriyet varsa üstüne gitmenin her öğrenci ile velinin görevi olduğunu belirten Akpınar, şunları kaydetti: “Biz veliler olarak öğrenir öğrenmez hakkımızı arama yoluna gittik. ÖSYM’nin il koordinatörüyle görüştük ve bize çok yardımcı oldu. Genel amaçlı dilekçemizi yazdık. Daha sonra bunun bir görev ihmali olduğunu da düşündük. Bu sebeple savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bundan sonra hiçbir çocuk bizim çocuğumuz gibi mağdur olmasın. Çünkü bir çocuğun yetişmesi kolay değil. Kaybolacak bir sene az bir süre de değil.

Sınav tekrarlanacak

Biz bu süreci başlattıktan sonra ÖSYM 5 Temmuz'da yönetim kurulunu topladı. Yönetim kurulu, başvurularımızı değerlendirip haklı buldu. Çünkü yönetmelikte çok açıktı bu mesele. Bu sebeple de salonda bulunan öğrencilere iki tercih sundu. Ek puan ve eş değer sınav tekrarı. Bizim çocuğumuz ve bir arkadaşı eş değer sınav tekrarını tercih etti. Hak aramak, mağduriyet varsa üstüne gitmek her öğrenci ve velinin görevi. Ülkemizde kurumların güvenilirliği noktasında ÖSYM’ye de teşekkür etmek isterim. Çünkü çocukların haklarını teslim ettiler. Biz süreci başlattığımızda örnek bir olay var mı diye baktık fakat benzer hiçbir şey bulamadık. Bizim yaşadığımız bu durum emsal oldu."