Emekli aylığının 3'te biri kiraya gidiyor

TÜİK verilerine göre, emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yüzde 30'una karşılık geliyor. İkinci sırayı 24.8 ile gıda ve alkolsüz içecekler alırken, sağlık için yüzde 2.2; eğlence ve kültür için de yüzde 2.9'luk harcama yapıldığ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, emekliler, aylıklarının yarıdan fazlasını barınma ve gıda harcamalarına ayırıyor. 

Hanehalkının temel gelir kaynağına göre tüketim harcamalarına bakıldığında, çalışma hayatını tamamlayarak emekliliği hak edenleri maddi olarak en çok barınma için yaptıkları harcamalar zorluyor. Emekliliği aylığını hak edene kadar kendi evinin sahibi olamayanlar, emeklilik dönemlerinde aylıklarının yüzde 30,4'ünü konut ve kira harcamasına ayırmak durumunda kalıyor. 

Emekliler kiranın ardından en fazla harcamayı gıda ve alkolsüz içecekler için yapıyor. Bu temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar, emekli aylığının yüzde 24.8'ine karşılık geliyor. 

Ulaştırma harcaması, 65 yaş üstündekiler için belediyeler ya da belediyelerce verilen yetkiyle yapılan toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanabilmesine rağmen, emeklilerin bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Geçimini emekli aylığı ile sağlayanlar ulaştırma için bütçelerinden yüzde 12.9 pay ayırıyor.  

Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri emekli aylığında yüzde 6.7'lik, giyim ve ayakkabı yüzde 4.3, alkollü içecekler, sigara ve tütün yüzde 3.8, haberleşme yüzde 3.7, lokanta ve oteller yüzde 3.6'lık yer tutuyor.  

Eğlence ve kültür harcamalarının payı yüzde 2.9'la sınırlı kalırken, sağlıkta bu oran yüzde 2.2'ye kadar geriliyor. Emekliler, eğitim için de aylıklarından yüzde 1.3'lük pay ayırıyor. 

Emeklinin yüzde 27'si kiracı 

Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Arpacı tarafından Türkiye Emekliler Derneği için 3 bin 400 emekli ile yapılan ve 2012'de yayımlanan Türkiye Emekli Profili Anketi çalışmasına göre, emeklilerin yüzde 67.5'i apartman dairesinde, yüzde 27.5'i gecekonduda, geriye kalan yüzde  5.0'i de dubleks konutta yaşıyor. 

Emeklilerin yüzde 72.9'u kendi evine sahip iken, yüzde 27.1'lik kesim kiracı konumunda bulunuyor. Emeklilerin yüzde 52'si uygun fırsatlar sunulursa konutundan taşınmayı düşünüyor. 

Çoğunluğu müstakil, kent merkezinde ve sağlık kurumlarına yakın konutlarda yaşamak isteyen emekliler, TÜİK verilerine göre, hanehalkının temel geliri emekli aylığı olanların yaptıkları harcamalar ve bunların dağılımı şöyle:     

Harcama türleri  ve harcamaların dağılımı  
  
-Gıda ve alkolsüz içecekler   24.8  
  
-Alkollü içecekler, sigara ve tütün   3.8  
  
-Giyim ve ayakkabı   4.3  
  
-Konut ve kira   30.4  
  
-Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri   6.7  
  
-Sağlık   2.2  
  
-Ulaştırma   12.9  
  
-Haberleşme   3.7  
  
-Eğlence ve kültür   2.9  
  
-Eğitim hizmetleri   1.3  
  
-Lokanta ve oteller   3.6  
  
-Çeşitli mal ve hizmetler   3.5  

Bu konularda ilginizi çekebilir