Elvan, Avrupa’da marka alıyor
En hızlı büyüyen şirketler listesinde üçüncü sırada yer alan Elvan, Avrupalı asırlık bir şekerleme markasını bünyesine katmak için görüşmeler yürütüyor
İBRAHİM EKİNCİ
Elvan Gıda’da Avrupalı bir markayı almak üzere. Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, el sıkışmaya çok yakın olduklarını söyledi. Bir başka önemli gelişme Elvan Gazoz’la ilgili. Grup, üretimi olmayan bu markayı almak, üretmek için harekete geçmiş. Bir başka gelişme Hindistan yatırımı. Distrübütörü yatırıma başlamış bile.
Temeli, 1952’de Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkanıyla atılan Elvan’ın İstanbul’da, Adapazarı, Eskişehir, Balıkesir ve Manisa’da, yurtdışında ise Mısır’da üretim tesisleri var. Son 2 yılda satın alma ve kapasiteye 100 milyon dolar yatırım yaptı. TİM’in en büyük 1000 ihracatçı listesinde 102. sırada. Geçen yıl İSO ikinci 500’de 41. sıradaydı. Bu yıl, bir yılda 243 basamak çıkarak lig atladı ve İSO 500’de 298. sıraya yerleşti. En hızlı büyüyen şirketler listesinde 3. sırada. Son yıllarda yüzde 20 - 30 seviyelerinde büyüyor. Cirosu 250 milyon dolar, 2 bin 500 çalışanı var. Bu tırmanışın asıl nedeni Cici ve Balaban markalarının alması, 30 milyon dolar yatırımla 3 yeni tesis ve kapasitenin yüzde 200 artması oldu. Toplam satışlarının yüzde 85’i ihracat. 130 ülkeye ihracatı var. Şimdi yeni ürünlerle iç piyasaya da ağırlık verecek. Yeni ürünler, grubun ihracatta kilo fiyatını 5 dolar seviyelerine çıkarmış. Türkiye’nin ortalaması 1.5 dolar! Balaban Gıda Genel Müdürü Veysi Oruç, ihracat şirketi Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya, Cici Pazarlama Genel Müdürü Mustafa Arslan, Elvan Grubu Pazarlama Müdürü Tarık Muhaffel ve Kurumsal İletişim Müdürü Şükrullah Dolu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Grup Başkanı Hidayet Kadirolu, gruptaki gelişmeleri anlattı. Kadiroğlu, “Geçen yıl tek hat üzerinde dünyadaki en büyük kruvasan tesisini Eskişehir’de kurduk. Satın aldığımız Balaban Gıda’da da yatırımla kapasiteyi 3’e katladık. Yeni ürünler geliştirdik, yeni kategoriler açtık. İlk yerli waffl e’ı ürettik, Today Waffle markasıyla karamelli waffl e üretimine başladık. Hollanda ve Belçikalı üreticiler fuarda gördüler. Bütün kapasitemize talip oldular. Kendilerine üretmemizi istediler. ‘Fondante’yi ürettik. Bu yeni bir kategori. İkramlık bir ürün. Ne şeker ne çikolata. Bu bayramda raflara giriyor” dedi.
Bu ürünleri geliştiren Ar - Ge merkezi de sektörde bir ilk. Elvan, sektöründe en çok TEYDEP projesi yapan şirket. Bazı kapasitelerde de en büyük üretici. En büyük yumurta çikolata üreticisi. Yılda 50 milyon adet üretimi var. İçindeki oyuncaklar Hong Kong’dan geliyor.
‘Duygusal istikrarla büyüme’
Kadiroğlu, şirket stratejisini açıklarken ‘duygusal istikrar’ diye bir kavram kullanıyor ve şöyle açıklıyor:
“Piyasa iyi olduğunda haddinden fazla açılmıyor, şımarmıyoruz. Kötü olduğunda da küsmüyoruz. İyimserliğimizi koruyoruz. Bu yaklaşım, ailemizde ve şirketimizde duygusal istikrarı sağladı. Sanal büyümeden korunduk. 62 yıldır sadece öz kaynak kullandık. Krizlerde rakipler küçülürken firmamız yüzde 35’lere varan büyüme kaydetti. 2023’te 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bunun için yılda 10 - 15 büyüme yeterliyken biz 20 - 25’lerde gidiyoruz. Yurtiçi yurtdışı satınalmalarla bu rakama 2023 öncesinde ulaşabiliriz.”
Elvan Gazoz’u da üretecek
Avrupa’da 100 yıllık bir marka ile pazarlıkta olduklarını belirten Kadiroğlu, “Çikolata ağırlıklı bir şekerleme üreticisi. İki markası var şirketin. Birisi Avrupa’da üst segmentte.
Biz ikinci markasıyla ilgileniyoruz. Onunla ortalama çikolata satış fiyatımız 3 euro seviyelerinden 6 euroya çıkacak. El sıkışmak üzereyiz. Ayrıca Elvan Gazoz’u almak, üretmek istiyoruz. Böylece içecek tarafına da girmiş olacağız” dedi. Elvan’ın eski İstanbul’daki 60 bin metrekarelik üretim alanı yerleşim bölgelerinin içinde kalmış. Kadiroğlu, bu bölgede üretimin mantıklı olmaktan çıktığını, gayrimenkul projesi geliştirmek istediklerini, bunun için bazı teklifleri değerlendirdiklerini söyledi.
Grupla ilgili birkaç bilgi daha: Elvan, yabancı zincirlere de üretim yapıyor. Bu üretim toplamın yüzde 8’i civarında. Yeni kategori Fondante için 2.5 yıl Ar - Ge çalışması yapılmış. Şirketin 50 mühendisin çalıştığı bakanlık onaylı Ar - Ge birimi, en önemli dinamiği. İTÜ ve Yıldız Teknik’le işbirliği içinde. Öğrenciler, kendi ürünlerini geliştirmek için çalışabiliyor. Suriye ve Irak olayları pazarı yüzde 15 civarında daraltmış. Elvan’ın bu pazarlarla ilgili önemli bir hazırlığı var. Mardin’de bir üretim alanı kurmak istiyor. Olaylar yatıştığında bu projenin gerçekleştirilmesi söz konusu. Mısır yatırımı, Elvan için önemli. Bu ülkeden 20 başka ülkeye gümrüksüz ihracat olanağı var. Üretime alınan kapasiteye ilaveler olacak. Azerbaycan’da üretimden çıkmış ancak, ürünleriyle pazarda. Şimdi gündeminde Hindistan’a yatırım var. Distrübütörü arsa almış ve yatırıma da başlamış.
500 milyon dolar yatırımla 60 gıda fabrikası geliyor
Elvan Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, aynı zamanda Şekerleme Tanıtım Grubu Başkanı. Bu pozisyonuyla, Kandıra’da kurulmakta olan gıda ihtisas OSB’nin de başında bulunuyor. Gıda üreticisi 60 firmanın katıldığı projede Kandıra’da, 2 bin dönüm araziyi sahiplerinden satın alarak alan oluşturdular. Kadiroğlu, “Arazi sahiplerine 32 milyon TL ödeme yapıldı. 60 milyon TL altyapı, toplam 300 milyon TL de üst yapı yatırımı öngörülüyor. 2017 başında firmalara tahsisat başlayacak. Alt ve üst yapıyı topladığımızda 500 milyon TL’ye yakın bir yatırım olacak. Yakında temeli atarız. 60 fabrikada 7 bin kişi çalışacak. Türkiye ve dünyada böyle bir model yok” dedi.