Elektrikte bakım kesintisi sona erecek
TEİAŞ, iletim tesislerine yönelik olarak enerji kesilmeden ilk canlı bakımı Ankara'da gerçekleştirdi
ANKARA - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), iletim tesislerine yönelik olarak enerji kesilmeden ilk canlı bakımı Ankara'da gerçekleştirdi.
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımları kapsamında TEİAŞ'ın Yapısının ve Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi'nin "Canlı Bakım Sisteminin Kurulması ve Uygulanması Aktivitesi" kapsamında Fransız RTE firmasıyla eğitim sözleşmesi imzalanarak, iletim hatlarının canlı bakımına yönelik faaliyetlere başlandı.
Projede, geçen yıl trafo merkezi ve enerji iletim hattı canlı bakım ekiplerinin oluşturulması için çalışmalar yürütüldü. Sınav ve mülakatlar sonucu, gönüllüler arasından projede görev almaya uygun kişiler belirlendi.
Mayıs ayında Gölbaşı Test Laboratuarı'nda kurulacak canlı bakım teçhizatı için gereken malzemeler temin edildi. Projede görev alan personel de yürütülen eğitim çalışmalarıyla canlı bakım yapabilecek düzeye erişti.
Elektrik iletim hattı canlı bakım ekipleri, tespit edilen trafo merkezi ve elektrik iletim hatlarında ilk canlı bakım faaliyetlerine Ankara'da başladı. Elektrik iletim hattı canlı bakım ekibi 380 kV iletim hattında ilk defa potansiyele girme ve iletkene dokunma çalışması yaptı. Ekip ayrıca 380 ve 154 kV iletim hattında izolatör değişimi, canlı bakım sandalyesi ve merdiven kullanarak canlı bakım yapma faaliyetleri gerçekleştirdi.
Kurumun üst düzey yetkilileri de çalışmaların yapıldığı 380 kV Sincan-Çayırhan ve 154 kV Sincan-Kazan elektrik iletim hattında tetkik ve gözlemlerde bulundu.
Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen canlı bakım projesi kapsamında ekip sayıları, yapılacak eğitimler ve çalışmalarla önümüzdeki yıllarda artırılacak. TEİAŞ, 2015-2019 Stratejik Planı kapsamında 5 yıllık dönemde ekip sayısını 5 hat ve 5 trafo ekibi olmak üzere 10'a çıkartmayı planlıyor.
İletim hattı havadan da takip ediliyor
Öte yandan, Elektrik İletim Hatlarının Havadan Denetlenmesi Projesi kapsamında 51 bin kilometreye ulaşan 380 kV ve 154 kV enerji iletim hatları, helikopterlere monte edilen video kamera, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf kamerasından oluşan elektro-optik ekipmanlarla havadan kontrol ediliyor.
Bu yolla, hatların arızalı veya arıza olabilecek yerleri tespit edilip kayıt altına alınıyor, belirli formatta ve periyotta raporlanıyor. Arıza durumunda ise bölgeye personel ve malzeme nakli yapılıyor. Böylece olası arızaların önüne geçilirken, oluşan arızaların da en kısa sürede giderilmesi sağlanıyor.