Elektrikli oto yerine yerli otoyu teşvik ederim
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'de şu anda elektrik motorlu araçların teşvik edilmesinin söz konusu olamayacağını, teşvikte önceliğin yüzde 100 yerli üretim araçlarda olduğunu söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Şu anda elektrikli motorun bu haline ben destek vermem. Çünkü ben bir konuyu teşvik edeceksem, yüzde 100 veya yüzde 100'e yakın yerliliğine bakarım. Biz bunun ham maddesine sahip değiliz. Bu bataryanın ham maddesi lityumdur. Lityumun da şu anda Türkiye'de kanıtlanmış rezervi yok" dedi.
Çağlayan, 4. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, başkanlığını kendisinin yaptığı İhracata Dönük Üretim Stratejisi Kurulunun oluşturulduğunu dile hatırlattı.
Bu kurulun bünyesinde Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çalışmasının yapıldığını anımsatan Çağlayan, bu çalışmalar sırasında enteresan bulgularla karşılaştıklarını anlattı.
Bunlara örnekler veren Çağlayan, Türkiye'nin uzun üründe inşaat demirinde dünya ihracat şampiyonu olduğunu vurguladı. Çağlayan, "Ama demir-çelik sektöründe öyle bir yapılanmamız var ki, dünyanın en büyük hurda demir-çelik ithalatçısıyız. Yıllık ortalama hurda demir-çelik ithalatımız 9 milyar dolar. 20-25 milyar ton ithalat yapıyoruz. Dünyanın en fazla hurda demir-çelik ithalatçısı olan Türkiye, dünyanın en pahalı hurda demir-çelik ithalatını yapıyor. Bu, sektörün 10 oyuncusunun kendi arasındaki rekabetin getirdiği fatura" diye konuştu. Çağlayan, bu durumun, üretim yapısındaki çarpıklıktan kaynaklandığını anlattı.
Türkiye'de en çok ihracatı otomotiv sektörünün gerçekleştirdiğini anımsatan Çağlayan, "Otomotiv sektörü de bu sene su koyverdi. O da açık verdi" yorumunda bulundu.
Otomotiv sektörü yan sanayinin önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin bugün otomobilin her türlü aksamını yapacak, yüzde 98'ini yapacak bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.
Elektrikli otomobil üretimi
Çevreye duyarlı elektrikli otomobil üretimine değinen Çağlayan, "Şu anda elektrikli motorun bu haline ben destek vermem. Çünkü ben bir konuyu teşvik edeceksem, yüzde 100 veya yüzde 100'e yakın yerliliğine bakarım. Elektrikli otomobilin bataryasını ithal etmek zorundayız, Türkiye'de üretimi yok. Hadi bataryasını yaptık, ama biz bunun ham maddesine sahip değiliz. Bu bataryanın ham maddesi lityumdur. Lityumun da şu anda Türkiye'de kanıtlanmış rezervi yok. Ben bunun kaynaklarına bugünden sahip miyim? Bana yarın o lityumu verecekler mi, vermeyecekler mi? Veya hangi şartlarda verecekler" diye konuştu.
"5 tane daha Petkim yatırımı yapabilecek kapasite var"
Türkiye'nin petrol ithalatını hem enerji hem hammedde ihtiyacı için yaptığını anımsatan Çağlayan, Türkiye'nin en büyük petro-kimya tesisi olan Petkim'in, Türkiye'nin toplam talebinin yüzde 15'ini karşılayabildiğini vurguladı. Çağlayan, "Türkiye'de en az 5 tane daha Petkim yatırımı yapabilecek kapasite var" dedi.
Cari açığa "sivilce" benzetmesi
Bakan Çağlayan, cari açıkla ilgili değerlendirmeler yaparken ilginç bir benzetme de yaptı. Türkiye'nin ekonomik başarılarının yanında tek sorununun cari açık olduğunu ifade eden Çağlayan, cari açığı "sivilce"ye benzetti. Bakan Çağlayan, "Bizim de suratımızda malesef bir tane sivilcemiz var. O sivilce biraz da apse yapmış durumda. Ne yapalım her güzelin bir kusuru olur" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından büyükelçilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir