Elektrik özelleştirmeleri onaylandı

Rekabet Kurulu, Çamlıbel, Uludağ, Fırat, Vangölü elektrik dağıtım şirketlerinin satışını onayladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu, özelleştirme ihaleleri yapılan Çamlıbel, Uludağ, Fırat, Vangölü elektrik dağıtım şirketlerinin muhtemel devralma işlemlerine hakim durum yaratılması, mevcut hakim durumu güçlendirerek, pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verdi.

Rekabet Kurulunun 8 Nisan tarihli kararları kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Çamlıbel Elektrik Dağıtım

Buna göre Kurul, yapılan inceleme sonucu, Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında söz konusu hisselerin, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş, Anadolu Doğalgaz Dağıtım A.Ş, Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. veya Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından devralınması işleminin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 7. maddesi ve 1998/4 sayılı Tebliğ kapsamında izne tabi olduğuna karar verdi.

Kurul, adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucu aynı Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması, mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından işleme izin verdi.

Uludağ Elektrik Dağıtım

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. veya Çalık Enerji ve Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verilmesi talebi üzerine yapılan inceme sonucunda; söz konusu şirketler tarafından devralma işleminin izne tabi olduğuna, adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucu doğmayacağından işleme izin verilmesine karar verdi.

Fırat Elektrik Dağıtım ile Vangölü Elektrik Dağıtım

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında, Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş, Çalık Enerji ve Sanayi Ticaret A.Ş. veya KCETAŞ-Ayen Ortak Girişim Grubu tarafından devralınması işlemi ile Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında söz konusu hisselerin Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. veya Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından devralınması işlemlerine de aynı şekilde adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucu doğmayacağından izin verildi.

Kurul, Merve İnşaat Taahhüt Müh. Nak. Ltd. Şti.'ye ait hazır beton tesisinin Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş. tarafından kiralama yoluyla devralınması işlemine 4054 sayılı Kanunun 7. maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verdi.

Doysan Tarım Ürünleri ve Ticaret A.Ş.'ye ait yağlı tohum tesisinin Bunge Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından devralınması işlemine ilişkin yapılan inceleme sonucunda da söz konusu işleme hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verilmesine karar verildi.

Kurul, Bunge Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Doysan Tarım Ürünleri ve Ticaret A.Ş. arasında akdedilen İşletim ve Üretim Sözleşmesine 4054 sayılı Kanun;un 5. maddesi çerçevesinde bireysel muafiyet tanınmasına da karar verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir