Elektrik dağıtım ihalesinden 3 şirket çekildi, 2'si süre aldı
Elektrik dağıtımında Boğaziçi ve Trakya ihalelerinde talepleri doğrultusunda şirketlere teminatlarını 31 Ekim'de yatırmaları şartıyla 30 Aralık 2011'e kadar süre verilirken, Gediz, Toroslar ve Anadolu Yakası ihalelerinde şirketler ek süre istemeyerek temi
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - Elektrik dağıtım ihalelerinde beş bölgede en yüksek teklif veren şirketlerin teminatları yakmasının ardından ikinci en iyi teklif veren şirketlere teminat yatırmaları için verilen süre dün doldu. Bunlardan Boğaziçi ve Trakya'da talepleri doğrultusunda şirketlere teminatlarını 31 Ekim'de yatırmaları şartıyla 30 Aralık 2011'e kadar süre verilirken, Gediz, Toroslar ve Anadolu Yakası ihalelerinde şirketler ek süre istemeyerek teminatlarını yaktılar.
Elektrik dağıtım bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde rekor teklifler veren firmaların ödeme yapmaması nedeniyle devri gerçekleştirilemeyen 5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalara tanınan süre dün doldu. İstanbul Anadolu Yakası, Gediz ve Toroslar elektrik dağıtım ihalelerinde en iyi ikinci teklif sahipleri de teminatlarını yakarak sözleşme imzalamaktan vazgeçtiler. ÖİB'in açıklamasına göre Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun bir karar alması halinde bu dağıtım bölgeleri için açılan ihalede en yüksek üçüncü teklif sahiplerine çağrı yapılacak. Ancak Gediz Elektrik ihalesinin sonucuna ilişkin ÖYK kararında üçüncü teklif sahibinin bulunmadığı için ihalenin iptal edilebileceği ifade ediliyor.
İhalede Boğaziçi ve Trakya dağıtım bölgelerinde ikinci en iyi teklif sahipleri ek süre talebinde bulundu. Talebi değerlendiren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, teklif sahiplerine, satış sözleşmesinin imzalanabilmesi için 30 Aralık 2012'ye kadar süre verdi. Ancak bu şirketlere ek teminatı yatırmaları için 31 Ekim 2011 tarihine kadar süre verildi.
5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde, 9 milyar 12 milyon dolarlık özelleştirme geliri elde edilecekti. Sözleşme imza aşamasında bulunan diğer elektrik dağıtım bölgeleri arasında Vangölü, Dicle ve Akdeniz Elektrik Dağıtım bölgeleri de bulunuyor. Aras Elektrik Dağıtım bölgesi ise onay aşamasında bulunuyor.
Elektrik dağıtım özelleştirmesinde süreç İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Gediz ve Trakya elektrik dağıtım bölgelerinde, nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklif veren firmalar tanınan süre içinde (31 Mayıs 2011), ihalede teklif ettikleri bedelin yüzde 2'si olan geçici teminatları yatırmamıştı. ÖİB, firmaların talebi üzerine, yüzde 2 teminat şartı getirerek süreyi uzatmıştı.30 Haziran son gün olarak belirlenen ek süre sonunda, ek geçici teminatlar yatırılmamış ve firmalar tekrar ek süre talebinde bulunmuş ve ÖİB de 25 Temmuz'a kadar süreyi ikinci kez uzatmıştı. Ancak, söz konusu ihalelerde en yüksek teklif veren firmalar ek geçici teminatlarını yine yatırmamaları üzerine ÖİB, ihalelerde en yüksek teklif veren firmaların toplam 75 milyon dolar tutarında geçici teminatını irat kaydetmişti. ÖİB, bir sonraki teklif sahiplerini, söz konusu bölgelerde sözleşme imzalanması için davet etmişti.
Gaz indirimi istedik
Öte yandan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, batı hattıyla Rusya'dan ithal edilen doğalgaz konusunda bir indirim talebinde bulunduklarını belirterek, "Rusya eğer bu indirime yeterli oranda cevap vermezse biz, kontratın sonlandırılmasını irade olarak ortaya koyacağız" dedi.
İhalelerdeki 1. ve 2. şirketler
Boğaziçi Elektrik Dağıtım:
MMEKA-İş Kaya: 2.9 milyar $
Aksa Elektrik: 2.7 milyar $
Gediz Elektrik Dağıtım:
Eti Gümüş-Söğütsen: 1.9 milyar $
Enerjisa Elektrik: 1.8 milyar $
Trakya Elektrik Dağıtım:
Aksa Elektrik: 622 milyon dolar
IC İçtaş İnşaat Sanayi: 575 milyon $
Anadolu Yakası:
MMEKA: 1.8 milyar $
Yıldızlar SSS Holding: 1.8 milyar $
Toroslar Elektrik Dağıtım:
Yıldızlar SSS Holding: 2 milyar $
Park Holding: 2 milyar dolar
İstanbul Anadolu Yakası:
MMEKA: 1 milyar 813 milyon $
Yıldızlar SSS Holding: 1 milyar 812 milyon dolar
Akdeniz Elektrik Dağıtım:
Park Holding: 1 milyar 165 milyon dolar (çekildi)
Enerjisa: 1 milyar 128 milyar $ (çekildi)
Emkat: 1 milyar 100 milyon $ (davet edildi)
Dicle Elektrik Dağıtım:
Karavil-Ceylan AŞ Ortak girişim Grubu: 228 milyon $ (teminatı yatırdı)