Ekonomide olumlu rüzgar esiyor seçim politikası uygulanmasın
GTO Başkanı Aslan, ekonominin olumlu tablo çizdiği şu günlerde, seçim ekonomisi uygulanmasından endişelendiklerini belirtti.
GAZİANTEP - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ekonomik göstergelerin olumlu bir hava estirdiğine vurgu yaparak, "Endişemiz, yaklaşan genel seçimler nedeniyle bir seçim politikası uygulanması yönündedir" dedi.
DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent, Şanlıurfa'daki "DÜNYA Gazetesi Bölgeler Toplantısı" öncesinde Gaziantep'te Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Demirkent'in Türkiye'de ve Ortadoğu'da yaşanan son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduğu GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, yaklaşan genel seçimler öncesi kaygılarını dile getirdi.
Başkan Aslan, Türkiye'nin son dönemde uygulanan iç ve dış politikalarla önemli bir ivme yakaladığını belirterek, "Son dönemde özellikle ekonomik göstergeler piyasalarda olumlu bir hava estiriyor. Endişemiz; bu olumlu havanın yaklaşan genel seçimler nedeniyle uygulanması muhtemel bir seçim politikası yönündedir. Hükümetin böyle bir hata yaparak ekonomide bugüne kadar yapılmış doğrularını sıfırlayacağını aklımıza daha getirmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan GTO Başkanı Aslan, "Böyle bir son kaçınılmazdı. Ben Mısır'da yaşananların bölge ülkelerinde demokrasi talepleri açısından geri dönülmez bir süreci başlatacağı ve kanaatindeyim" öngörüsünde bulundu.
Kentle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Aslan, "Gaziantep, bölgesindeki komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine gerek sanayi altyapısı, gerek ticari potansiyeli gerekse de lojistik anlamdaki potansiyeliyle Türkiye'ye öncülük edebilecek tek ildir" dedi. Komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi için bugüne kadar büyük emekler verdiklerini ve son dönemde bu emeklerinin karşılığının alınmaya başlandığını söyleyen Aslan, "Yaklaşık 15 yıldan buyana komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi noktasında büyük çaba sarf ettik. Bu süreçte GTO olarak ciddi bir misyon yüklendik" diye konuştu.
İlişkilerimizin gelişmesi AB için de çok önemli
Yıllardır Suriye, İran ve Irak ile Türkiye'nin hem ekonomik alanda hem de sosyal ve kültürel alanda ilişkilerinin üst seviyelere çıkarılması gerektiğini savunduklarını ve bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Aslan, şunları söyledi:
"Ekonomik anlamda, karşılıklı yatırımların gelişmesi ülkelerin birbirine çok daha fazla yaklaşmasını sağlıyor. Çünkü çağımızda ekonomi siyaseti belirleyen ana etken olarak gözüküyor. Komşularımızla ne yazık ki, çok uzun bir süre dış etkenlerle iyi ilişkiler kuramadık. Burada bir yanlışlık vardı. Son dönemde bu yanlışların düzeltilmesi noktasında Hükümet hayati adımlar attı.
Atılan bu adımlar sonrası bazı çevreler, 'Türkiye eksen mi değiştiriyor' değerlendirmesini yapıyor. Tam aksine Türkiye bize göre eksen doğrultuyor. Bizim ülke olarak hedefimiz tabiî ki AB'ye tam üyelik. İlişkilerin gelişmesi bizimle birlikte üye olmayı düşündüğümüz AB için de çok büyük önem taşıyor. Bu aynı zamanda AB'nin lehine olacak bir durum.''
Konuşmasında DÜNYA Gazetesi'nin kuruluşundan bu yana sergilediği yayın politikasını takdirle karşıladıkları dile getiren GTO Başkanı Aslan, "Merhum Nezih Demirkent Beyefendi'nin önderliğinde yayın hayatına atılan ve kısa sürede Türk iş dünyasının sahiplenip, benimsediği DÜNYA Gazetesi kuruluşundan bugüne izlediği ilkeli, tarafsız ve kaliteli yayıncılık anlayışıyla iş dünyamızı motive etmenin yanında destekleyici ve yönlendirici bir misyon üstlenmiştir. DÜNYAGazetesi üslendiği bu misyon ile Türk medyasında var olan bir boşluğu doldurmuş ve kendine haklı bir yer edinmiştir" ifadelerini kullandı.
Girişimciyi destekleyen yayıncılık anlayışı
DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent de konuşmasında, gazete olarak yaygın bir Anadolu ağına sahip olduklarını ve girişimcileri destekleyen bir yayıncılık anlayışına sahip olduklarını söyledi.
Gaziantep'in, sanayi ve ticaretteki başarısı ile Anadolu'da öne çıkan iller arasında olduğunu da kaydeden Demirkent, "Gaziantep, sanayi ve ticaretteki potansiyeli, girişimci insanları ile ülkemizin önemli kentlerinden birisi. Üreten, istihdam sağlayan ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan Gaziantep'e karşı özel bir sempatimiz var. Önümüzdeki süreçte Gaziantep'in bölge ve ülkenin kalkınması yönünde farklı yeni misyonlar üstleneceğine inanıyoruz" dedi.
Kriz döneminde komşular ilaç oldu
Başkan Mehmet Aslan, kriz döneminde komşu ülkelerle yapılan ticaretin Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin en büyük gücü olduğunun da altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: "Kriz döneminde Avrupa pazarı yüzde 40 daralırken bizdeki ihracat rakamlarına baktığınızda, Türkiye genelinde yüzde 30'un üstünde daralma görüyoruz. Antep ise ihracatta neredeyse başa baş bir oran yakaladı. Bu da bizim komşu ülkelerle işbirliğimizin ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.
Tabii finansal ve teminat mektupları konusunda bazı problemlerin yaşandığını da ifade etmek gerekiyor. Ama altını çizmek istiyorum iç piyasadaki durgunluk ve bu anlamda mali yapısı yeterli olmayan küçük firmalarımızın hangi sektörde olursa olsun sıkıntıları devam ediyor. Bununla ilgili ayrı bir çalışma lazım. Özellikle iç piyasayı canlandırıcı tedbirler ve bu firmaların finans kaynaklarına daha kolay ulaşmasını sağlayıcı tedbirlere ihtiyaç var."
Ticaret hacmi yüzde 40'ları geçti
Komşu ülkelerle ilişkilerde gelinen noktanın birçok olumlu gelişmeyi de beraberinde getirdiğini kaydeden Aslan, "Bunun ekonomide semeresi rakamlar bazında kendini göstermeye başladı. Komşularla ticaret hacmimiz 2002 yılında yüzde 4-5 iken bugün yüzde 40'ları geçti. Hem ekonomik anlamda hem de ülkeler arası koordinasyon açısından bu çok önemli bir gelişme.
Aslında bugün Kuzey Amerika, Meksika, Kanada başta olmak üzere birçok ülke ticaretlerinin büyük kısmını kendi bölgelerindeki komşu ülkelerle gerçekleştiriyorlar. Hem nakliye hem kültürel avantajları var. Gelişmiş ülkelere baktığınızda ticaretlerinin yüzde 50–60'lık bir bölümünü kendi komşularıyla yapıyorlar. Bizim de ulaşmamız gereken rakam en az bu. Belki de daha fazlası" dedi.