Ekonomi yönetiminden New York çıkarması

Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Maliye Bakanı Şimşek, ABD'de yatırımcılara Türkiye'yi anlatıyor..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, New York temasları kapsamında Goldman Sachs'ın binasında, Goldman Sachs Doğrudan Yatırımcıları'yla öğle yemeğinde bir araya geldi. Türk ve yabancı yatırımcıların hazır bulunduğu toplantıda, Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TCMB'ye dönük sert eleştirilerinin yoğunlaşarak siyasi baskıların ekonomiyi gölgelediği bir dönemde yatırımcıların Türkiye hakkındaki endişelerini gidermeyi hedefliyor.

Goldman Sachs tarafından düzenlenen dünkü öğle yemeğine katılan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Davutoğlu'nun 50 kadar yatırımcı ve bankacıyla yaklaşık yarım saat konuşarak hükümetin önceki başarılarını ve reformlarını anlattığını belirtti.

Gelişmekte olan ülkeler konusunda deneyimli bir yatırımcı olan kaynak, "Şu anki pozisyonlarını ve Avrupa'daki daralmayla, içinde bulundukları karmaşık coğrafyayla nasıl baş ettiklerini anlattı. Temelinde iktisadi dalgalanmalarla mücadele ediyorlar" dedi.

Kaynak, "Merkez bankası başkanına ağır eleştiriler yapılması sorusu soruldu, Almanya dahil olmak üzere diğer ülkelerin de merkez bankalarını eleştirdiğini söyleyerek soruyu geçiştirdi" dedi. 

İkinci bir kaynak ise, "Sonunda ihraç beklenmeyen bir yatırımcı toplantısına benziyordu. Erdoğan'ın etkisini hafifletmeye çalışıyorlar gibiydi" dedi.

"Türkiye umut vadeden bir ülke"

Arap Baharı'nın ardından yeni zorlukların ortaya çıktığını anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin etrafında Suriye, Irak, Lübnan, Ukrayna, Yemen ve Libya gibi 6-7 tane kırılgan ülke bulunduğunu ifade etti.

Davutoğlu, "Tüm bunlara birlikte baktığımızda, Türkiye bir istikrar adası, geleceğe dönük vizyona sahip bir ülke ve AB ülkeleri ile OECD'nin ortalamasından çok daha büyük ekonomik büyümeye sahip bir ülke" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik dinamizm ve siyasi istikrar açısından Türkiye'nin gelecek için umut vadeden bir ülke olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Son 12 yılda çevremizdeki birçok soruna rağmen Türk ekonomisi yılda ortalama yüzde 5,5 büyüdü. Gayrisafi milli hasılamız (GSMH) 3,5 kat arttı. İktidara geldiğimiz 2002 yılında GSMH, 230-240 milyar dolar civarındaydı, şimdi 840-850 milyar dolar civarında ve hala da artmaya devam ediyor" dedi.Davutoğlu, Türkiye'de kişi başına gelirin yükseldiğini, her kentin altyapısının değiştiğini dile getirdi.

 

Görüşmeler Citi, Bank of America Merrill Lynch, çeşitli fon yöneticileri, yatırımcılar ve CEO'lar ile yapılacak ikili toplantılarla bugün de devam edecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir