Eğriçayır balı uluslararası marka olma yolunda

Mersin’in Erdemli ilçesi Eğriçayır yaylasındaüretilen organik balın ünü ülke sınırlarını aştı. Eğriçayır Organik Arı Ürünleri şirketinin sahibi Celal Çay, 5 yıl içinde üretimin yarısını ihracata kanalize etmeyi hedeflediklerini açıklıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Eğriçayır balı, yurtdışı pazarlarının dikkatini çekmeye başladı. Bu yıl ihracat için önemli adımlar atan Eğriçayır Organik Arı Ürünleri, önümüzdeki dönemde de yurtdışı pazarlarına kanalize olacak. 

Arıcılığın ata mesleği olduğunu söyleyen Celal Çay, “Biz Erdemli’de yaşayan Yörük bir aileyiz. Hayvancılık Yörüklerin 300 yıllık geleneği. Büyük dedelerimiz de arıcılık yapıyordu. Bizim bildiğimiz başka bir meslek yok. Biz yeni nesil olarak çalışmalara fark getirmek istedik ve markalaşmaya yöneldik” diyor. 2009’da organik sertifikalarını aldıklarını dile getiren Çay, 350 adet kovanlarının bulunduğunu, sözleşmeli arıcılarla birlikte bu rakamın 3 bine yaklaştığını aktarıyor. Çay, yıl sonunda kendilerine ait kovan sayısını bine çıkarmayı planladıklarını vurguluyor. 

“Bu yıl birincilik hedefliyoruz” 

Organik bal, polen, propolis, arı sütü ürettiklerini anlatan Çay, yaptıkları araştırmalar sonucunda bölgelerinin organik arıcılığa uygun olduğunu ve bölgeden çıkan balın kalitesinin de çok yüksek olduğunu tespit ederek, markalaşma çalışmalarına başladıklarını belirtiyor. Önce Eğriçayır markasını tescil ettiklerini anlatan Çay, ardından kalitelerini tescillemek ve ürünlerini yurtdışında tanıtmak adına Dünya Arıcılık Örgütü’nün yarışmalarına katıldıklarını söylüyor. 2009 yılında dünya üçüncüsü olarak bronz madalya ile ödüllendirildiklerini kaydeden Çay, “2011’de bu kez Slovenya’da düzenlenen yarışmadan ikinci olarak gümüş madalya ile döndük. 2013’te ise Kiev’de balımız yine dünyanın en iyi ikinci balı seçildi. Bu yıl ise eylül ayında Kore’de düzenlenecek yarışmada altın madalya hedefl iyoruz” ifadelerini kullanıyor. Üretimlerinin yüzde 90’ını İstanbul’da organik marketler ve organik pazarlarda sattıklarını söyleyen Çay, yaklaşık 5-6 ilde ürünlerini satışa sunduklarını dile getiriyor. 

Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya odaklanacak 

Şirketlerinin ürün çeşidi açısından zengin olduğuna değinen Çay, tek çiçekli ballar olarak tanımlanan “monofl ora” ballar üretmeye başladıklarını söylüyor. Toroslar’a özel keçiboynuzu balı, lavanta balı gibi tek çiçekten üretilen ballar sattıklarını ve bu balların da büyük ilgi gördüğünü açıklayan Çay, son bir yıldır da arı sütünden organik kozmetik ürünlerinin üretimine başladıklarını açıklıyor. 

Kozmetik dahil tüm ürünlerini Dubai’de bir organik markete göndermeye başladıklarını dile getiren Çay, “Geçmişte yurtdışına gönderilen sahte ballar nedeniyle Türk balının yurtdışında kötü bir ünü vardı. Bizim hedefimiz bu imajı silmek ve butik bal ihraç edebilir bir şirket konumuna gelmek” diyor. Bu hedef doğrultusunda kalitelerini ve kovan sayılarını her geçen gün artırdıklarını vurgulayan Çay, bu yıl bir de Erdemli’de bin metrekare alanda bal paketleme tesisi kurduklarının altını çiziyor. İhracata odaklanacaklarını vurgulayan Çay, Ortadoğu’nun yanı sıra Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu pazarını da hedefl ediklerinin altını çiziyor.

Kozmetik ürünlerin formüllerini Fransa ile birlikte oluşturuyor 

Organik kozmetik ürünlerine de yöneldiklerini söyleyen Celal Çay, “Organik arı sütlü göz çevresi kremi, propolisli şampuan gibi ürünlerimiz var. Organik sertifikası alabilmek için tüm malzemelerin organik kolması gerekli. Bu nedenle Fransa’da bir laboratuvarla çalışıyoruz. Arı ürünlerini biz gönderiyoruz, orada ise diğer kimyasal maddelerle ürün ortaya çıkıyor ve ürünleri ithal ediyoruz. Formülleri birlikte oluşturuyoruz. Bu ürünleri İstanbul’da tüketiciye sunduk ve cok beğenildi ” bilgisini veriyor.

“Sahte ballar nedeniyle oluşan imajı değiştireceğiz” 

Eğriçayır Organik Arı Ürünleri şirketinin sahibi Celal Çay, “Geçmişte yurtdışına gönderilen sahte ballar nedeniyle Türk balının yurtdışında kötü bir ünü vardı. Bizim hedefimiz bu imajı silmek ve butik bal ihraç edebilir bir şirket konumuna gelmek” diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir