Eczacılardan 'kanser ilacı' satışına tepki
Eczacılar, kanser ilaçlarının hastanelerden satılmasıyla başlayacak sürecin genişlemesinden endişeli
Mehmet KAYA / ANKARA
Hükümetin 1 Temmuz’dan itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden satılmasına yönelik kararına karşı tedirginlik büyüyor. Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS), bütün siyasi partilere, uygulamaya yönelik olarak eleştirilerin yer aldığı bir mektup gönderdi. Kamuoyuna da duyurulan mektupta, sağlıkta dönüşüm programı ile terk edilen hastane eczaneciliğinin (SSK eczaneleri) kanser ilaçlarının hastanelerden satılması uygulamasıyla geri getirilmeye başlandığı endişesinin taşındığı vurgulandı.
Kanser ilaçlarının hastanelerden satılmasının pratik hiçbir sonuç doğurmayacağı ve kimsenin bu yönde bir talebi bulunmadığı hatırlatılan mektupta, “Ülke genelindeki 24 Bin eczaneden konforlu ve rahat bir şekilde halkımıza sunulan ilaç ve eczacılık hizmeti; vatandaşlarımızın hiçbir şikayeti olmamasına, kamunun hiçbir kaybı veya zararı olmamasına rağmen yapılan yeni düzenlemelerle eczane dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır” denildi.
SGK’nın asli görevinin sigortacılık olmasına karşılık, ilaç imali, internetten ilaç temini, ilaç dağıtımı gibi alanlarda faaliyet göstermek için yetki aldığı hatırlatılan mektupta, “Kanser ilaçlarının Özel ve Kamu hastaneleri aracılığıyla 1 Temmuzdan itibaren hastalara ulaştırılacak olması, eski terk edilmiş kalitesiz ve sağlıksız ilaç hizmetinin sunum yöntemlerinin tekrar hayata geçirilmeye başlandığının işaret fişeği olduğu gibi, bize göre serbest eczanelerin de artık sistem dışına çıkarılmak istendiğinin bir göstergesidir” ifadesi kullanıldı.
Ucuz ilaç pahalıya malolmaya başladı
Düşük ilaç fiyat uygulaması nedeniyle, piyasada bulunamayan ilaçlar sorununun doğduğu belirtilen açıklamada, bu ilaçlara ihtiyaç duyulduğunda ise yurt dışından ithal edilmek zorunda kalındığı hatırlatılan mektupta 2010 yılında 250 milyon TL ithalat yapılırken, 2014 yılında 1 milyar 242 milyon TL’lik ilaç ithalatı yapılır hale gelindiği belirtildi. TEİS buna karşılık 2011 yılından bu yana eczanelere ödenen ilaç bedeli toplamında düşüşlerin görüldüğünü kaydetti.
TEİS açıklamasında, “Seçimlere giren tüm siyasi partilerimizin; bulunamayan, ulaşılamayan ilacın, belirlenen resmi satış fiyatı ne olursa olsun, en pahalı ilaç olduğunun bilincinde olması gerektiğini bir kez daha altını önemle çizerek hatırlatmak istiyoruz. Zira; dünyanın neresinde olursa olsun eczane dışından alınan ilaç, en pahalı ilaçtır” denildi.