ECB, DÜNYA Online'a açıkladı: Söylentiler gerçekdışı

ECB, Yunan Euro'larının değer kaybedeceği yönündeki söylentilerin tamamen gerçekdışı olduğunu duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Mehmet Dayıoğlu
 
İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası ECB, DÜNYA Online'a yaptığı açıklamada herhangi bir ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılması durumunda o ülkede basılan banknotların değer kaybedeceği yönündeki haberlerin 'tamamen gerçekdışı' olduğunu bildirdi. 
 
DÜNYA Online'ın sorularını yanıtlayan ECB yetkilisi William Lelieveldt, öncelikle Yunanistan veya İspanya gibi mali sorunlar yaşayan ülkelerin Euro Bölgesi'ni terkedeceği yönündeki spekülasyonlara taraf olmadıklarını ifade etti. 
 
Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması durumunda bu ülkede basılan ve 'Y' harfiyle başlayan seri numarasına sahip banknotların devalüe olacağı veya değersiz hale geleceği yönündeki söylentilere de cevap veren ECB yetkilisi, "Herhangi bir Euro banknotu, basıldığı matbaanın bulunduğu ülkeden bağımsız olarak tedavülde kalmaya devam eder. Bazı banknotların değer kaybedeceği yönündeki hikayeler tamamen gerçekdışı" dedi. 
 
Geçtiğimiz günlerde dış basında yer alan bazı haberlerde, bazı şirketlerin müşterilerini uyararak 'ellerindeki Yunanistan menşeili Euro'lardan kurtulmalarını tavsiye ettiği' yer almıştı. Daha önce de bazı ABD bankalarının 'Y' harfiyle başlayan seri numaralı Euro'ları kabul etmedikleri konuşuluyordu. 
 
Her ülkenin kodu ayrı
 
Euro'yu bazı ülkeler kendi banknot matbaalarında basarken, bazıları da bu işte uzmanlaşmış matbaalarla çalışmayı tercih ediyor. Her ülkenin bastığı veya bastırdığı Euro'lar, seri numaralarının başındaki harf koduyla ayrılıyor. Bu kodlar ve sembolize ettikleri ülkeler şöyle:
 
Finlandiya: L
Slovakya: E
Malta: F
Kıbrıs Rum Kesimi: G
Slovenya: H
Hollanda: P
Fransa: U
Almanya: X
Avusturya: N
İtalya: S
İrlanda: T
Yunanistan: Y
Portekiz: M
İspanya: V
Belçika: Z
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir