E-ticarette 2016 patlama yılı olacak
Gittigidiyor.com Genel Müdürü Gülfem Toygar’a göre gelecek yıl e-ticarete dair yeni girişimlerde patlama yaşanacak. Peki ya bu yıl? Gülfem Toygar, “start-up” yaklaşımla satışların ilk 3 ayda yüzde 55 nasıl arttığını anlattı...
Türkiye genç nüfusunun koyduğu ağırlık ve yeniliğe hızlı adapte olabilmesiyle e-ticarete çabuk alışırken, e-ticarette ciddi bir büyüme bekleniyor. Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar, Türkiye’de internetten alışverişin 3-4 yıl içinde 3-4 kat büyüyeceğini öngörüyor.
Toygar, son dönemde e-ticaret sitelerinden bazılarının kapanması ve bazılarının ise pazardan çekilmesini “bir sokakta iyi iş olunca birden aynı yerde çok sayıda dükkan açılmasına” bağlıyor. Bundan sonra sektörde ana konularda çok fazla konsolidasyon yaşanacak bir durum görmüyor Toygar, “Belki bir iki şirket daha ama o da yan konularda olacaktır” diyor. Toygar’ın beklentisi ise önümüzdeki yıl e-ticarete inanılmaz bir yatırım artışı olması yönünde.
Neden 2016? Şöyle yanıtlıyor: “Akımların sonu geldi, bu yılın iş çıkabilecek ilk yarısını geçirdik zaten, bir tek son çeyrek kaldı. 2016’dan çok ümitliyim. Gelecek yıl belirli konseptlerin çok daha iyi çalışacağını düşünüyorum. Servis ve dikey hizmet şu anda çok eksik Türkiye’de. Örneğin sadece ev eşyası satan, sadece çocuk satan, sadece ayakkabı satan siteler kurulacak. Dünyada bu örnekler çok. Türkiye’de de 2016’dan itibaren dikeyde uzmanlaşan e-ticaret sitelerinin çok trendy olacağını düşünüyorum. Burada girişimci adaylarının artık nerede eksik var noktasına odaklanacağını görüyorum.”
Hizmet ve aidiyet duygusu burada kritik önemde Toygar’a göre. Örneğin bir sitede bebeğin altını nasıl 30 saniyede bezleyebileceğiniz anlatılıyor, size pratik öneriler getiriliyorsa o site aidiyet duygusu yaratarak size ürün satmada bir adım öne geçecek. “İş ve ev hayatının koşturmasında zaten kendimize çok az zaman ayırabiliyoruz. Bizim ihtiyaçlarımızı bilip hayatımızı kolaylaştırabilecek teklifler sunan e-ticaret siteleri ayrışıp başarılı olacak.”
Peki Gittigidiyor bu trende uyuyor mu?
“Biz de bütün dikeylerde var olmaya başladık. Hayat stili alışveriş merkezi tarzı bir modele geçiyoruz. Anne olduğunuzda anne çocuk dikeyinde istediğiniz her şeyi, evlenirken de ev dikeyinde tüm ihtiyaçlarınızı bulabileceksiniz. Şu anda 10 milyonun üzerinde ürün var bizde. Her şeyi bulabildiğiniz en iyi platform olacağız. Ama ben şuna inanıyorum, ayakkabı işinden iyi anlayan birilerinin ayakkabı ile ilgili çok iyi şeyler yapacağına, çocuk işini iyi bilen birilerinin çocukla ilgili çok iyi bir şeylerler yapacağına da gönülden inanıyorum. Doğru yatırım noktası da orası zaten.” Gittigidiyor’un 12 milyon müşterisi var. Müşteri sayısı artınca, her bir müşteriye özel hizmet şansı da ortadan kalkıyor. Bunu aşmak için ne yaptıklarını, “Segmentasyon yaparak bunu aşıyoruz, birbirlerine benzer özellikleri ile müşterilerimizi segmente ederek onlarak doğru teklifler sunmaya çalışıyoruz” diye anlatıyor Toygar.
Mart ayı büyümemiz yüzde 119 bütün olay enerjide bitiyor
Gittigidiyor’da halen 120 kişi çalışıyor. Bu yıl çalışan sayısı yüzde 10 seviyesinde artacak. Şirket hızlı bir büyüme sürecinde. GittiGidiyor’un, 2015 ilk çeyrek büyüme oranı yüzde 55, mart ayı büyüme oranı ise yüzde 119 olarak açıklandı. GittiGidiyor üye kazanımında geçen yıla göre yüzde 20 oranında bir artış yakaladı. Bu büyümenin ardında ‘start-up’ mantığının olduğunu anlatıyor Gülfem Toygar: “Bu yaklaşımda her yeni anı anında değerlendirirsiniz. Daha önce yapıp başarısız olsanız bile bir kez daha denersiniz. Farklı yaklaşımlar, proaktif bir iş yapış biçiminden bahsediyorum. Yeni, genç ve hiçbirşeyi denemekten korkmayan bir ekip oluşturduk. Bütün olay enerjide bitiyor. Aynı grup insanı bıkmış bir şekilde bir yere koyarsanız farklı, motive ederseniz farklı sonuçlar alırsınız. Her sabah ofise müthiş bir enerjiyle geliyor, anlık satışları takip edip sorunları anlık çözmeye çalışıyoruz. Bu hem bizi iyi hissettiriyor hem de sonuçlarımıza yansıyor.”
"Ben hayatım boyunca dükkanlardan alışveriş edeceğim"
Normal alışveriş etmek de müthiş bir keyif. Ben hayatım boyunca dükkanlardan alışveriş edeceğim. Bu müthiş bir keyif. Hiçbir zaman dükkandan alışverişin sona ereceğine inanmıyorum. İnsan doğasında sosyalleşme var. Bugün en gelişmiş ülkede elektronik ticaretin oranı yüzde 10’dur. İnternetten dükkana geçen var ama burada zorlanılıyor ama fiziksel dükkanı olup bunu internete geçirenler başarılı oluyor. Bizim e-bay olarak en kuvvetli yönümüz bu. Küçük orta veya büyük ölçekte olmanızın bir önemi yok, bir mağazanız varsa bizim trafiğimizden yararlanarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Bizim dükkanın kapısı en kötü ayda 36 milyon kere açılıyor. Hangi dükkan var böyle bir rakamı yakalayabilecek?
"Sahteden korunmak için önce fiyata bakmak lazım"
Şu anda e-ticaret sitelerinin önündeki handikaplardan biri sahte ürün satışına dair tecrübeler... Gülfem Toygar, sahte üründen korunmanın en önemli yönteminin fiyata bakmak olduğunu söylüyor. “Eğer normal fiyatı 200 TL olan bir ürün size 50 TL’ye sunuluyorsa, gerçek olma ihtimali pek yoktur. Bire bir aynı fiyata satıyorsa anlayamazsınız, ama orada da nereden aldığınız önemli. Düzgün ve bilinen bir firmadan aldığınızda bir sıkıntı olduğunda geri dönebilir, şüpheniz varsa iade edebilirsiniz. Böylece süreci yönetebilirsiniz.”
Limango'dan Gittigidiyor'a geçti, Limango gitti
Gülfem Toygar, kısa süre önce Türkiye’den çekilme kararını açıklayan Limango’yu uzun süre yöneten bir isim. Yaklaşık 1.5 yıl önce e-bay’in teklifini kabul ederek, şirketin bünyesindeki Gittigidiyor’un başına geçti. Toygar, Limango’ya dair sorularımızı, e-bay’deki görevi nedeniyle yanıtlamamayı tercih etti. Toygar, “Hedefim 40 yaşına geldiğimde e-bay’in genel müdürü olmaktı, bunu başarabildim. Bundan sonra uzun süre bu bünyede çalışmak isterim” dedi.