E-fatura dönüşümünde süre daralıyor
e-fatura'ya geçildiğinde, yılda 5,5 milyar liraya yakın tasarruf sağlanacak
İSTANBUL - Bazı sektörlerde faaliyet gösteren firmalara yılbaşına kadar e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getiren düzenleme nedeniyle şirketlerin büyük bölümünün işlemlerini yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalını tercih etmelerinden dolayı portalda yoğunluk yaşanması beklendiği bildirildi.
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, mükellef işletmelerin, e-faturalarını GİB'e daha hızlı ve kolay ulaştırabilmeleri için yetkilendirilmiş özel entegratör firmaları tercih edebileceklerini kaydetti.
Önder, yasal mevzuatı işaret ederek, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ve bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla asgari 25 milyon lira brüt satış hasılatına sahip olanların ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki kolalı gazozlar, biralar, şaraplar ve diğer alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamullerini imal veya ithal edenlerle, bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla asgari 10 milyon lira brüt satış hasılatına sahip olanların da e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olduğunu belirtti.
e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olan 25 bine yakın mükellef işletme bulunduğunu belirten Önder, "e-fatura uygulamalı ticaret hayatına geçmeye son 3 hafta kaldı. Mükellef işletmelerinse yaklaşık yüzde 25'i e-fatura uygulamasına fiilen başladı. GİB'in internet sitesinde, e-fatura göndermeye başlaması gereken işletmeler açıklanmaya devam ediyor, öyle zannediyorum mükellef işletmelerin tamamı önümüzdeki günlerde açıklanmış olacaktır" diye konuştu.
[PAGE]
"e-fatura'ya geçildiğinde, yılda 5,5 milyar liraya yakın tasarruf sağlanacak"
Mükelleflerin e-fatura uygulamasına 3 farklı yöntemle geçebileceğini kaydeden Önder, bunların "özel entegratörler", "GİB portalı" ya da "doğrudan entegrasyon" yöntemi olduğunu anımsattı.
Önder, eylül ayında yapılan başvurularda ağırlıklı olarak "GİB portal" uygulamasını seçen e-fatura mükellefi işletmelerin, portala e-fatura girmenin daha uzun zaman alması nedeniyle, "e-fatura özel entegratörleri"yle çalışmayı tercih etmeye başladığını söyledi.
Önder, "Daha önce, GİB Portalı ya da doğrudan entegrasyon seçen mükellef işletmeler, son günlerde e-fatura özel entegratörleri ile çalışmayı tercih etmeye başladı. Şu an, TÜBİTAK KamuSM'den 'Mali Mühür' uyum değerlendirme raporu alan 6 özel entegratör firma var. Özel entegratör olan firmalarda yoğun günler başladı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki işletmelerin tamamına yakınının gelecek birkaç yıl içerisinde, GİB'in oluşturduğu e-fatura sistemine geçmesiyle, diğer bir deyişle kağıt fatura yerine e-fatura kullanılmasıyla, yılda ortalama 5,5 milyar liraya yakın tasarruf sağlanacağını ifade eden Önder, "Bir adet kağıt faturanın baskı, yazdırma, posta, arşivleme maliyeti ortalama 2 lirayı bulmaktadır. e-fatura'ya geçen işletmeler, bu maliyetleri ödemeyecektir. Böylece, e-fatura kullanımıyla, yılda ortalama 5,5 milyar liraya yakın tasarruf gerçekleşecek" dedi.
[PAGE]
"Entegratör seçerken, 'Mali Mühür' onayına dikkat"
Bazı e-Fatura özel entegratörlerinin, henüz "saklama hizmeti verme izni" ve "mali mühür" uyum değerlendirme raporuna sahip olmadığına işaret eden Mehmet Önder, şunları söyledi:
"GİB tarafından yetkilendirilen 20 tane özel entegratör firma var. Bu firmalardan 18 tanesinin saklama hizmeti verme izni mevcut. Mali Mühür Uyum Değerlendirme Raporu alan ise sadece 6 özel entegratör bulunuyor. Özetle, e-fatura özel entegratörünün, Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından 'Mali Mühür uyum değerlendirme' onayını alması ve e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflere saklama hizmeti verebilmesi için 'Saklama Hizmeti Verme İzni' olması gerekiyor. Özel entegratörlerle sözleşme imzalayacak olan işletmelerin 'Mali Mühür' onayına dikkat etmeleri gerekli. 'Mali Mühür Uyum Değerlendirme Raporu'nu, TÜBİTAK Kamu sertifikasyon merkezine ait internet sitesinden takip edebilirler" diye konuştu.
[PAGE]
"Taahhütlere uymayanların, özel entegrasyon izinleri iptal edilebilir"
Taahhütlerine uymayan özel entegratörlerin, özel entegrasyon izinlerinin iptal edilebileceğini kaydeden Mehmet Önder, şöyle devam etti:
"Özel entegrasyon kılavuzunda belirtilen e-Fatura özel entegratör firması olabilmek için, Bilgi Güvenliği için TS ISO IEC 27001, ISO27001; İş Sürekliliği için ISO 22301 ve Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetimi Sistemi için TS ISO IEC 20000, ISO 20000 belgelerine sahip olunmalıdır.
Söz konusu ISO sertifikalardan en az birine sahip olan mükellefler, henüz sahip olmadıkları belgelere ilişkin GİB'e belge temini için taahhütte bulunmuştur ve bu nedenle özel entegratörlük talepleri de, Başkanlıkça değerlendirilmiştir. GİB tarafından yapılan değerlendirme sonucu, özel entegratör izni verilen firmaların, taahhütlerine uygun olarak eksik belgelerini temin edememeleri halinde, e-Fatura özel entegrasyon izinleri iptal edilebilecektir."
e-Fatura'nın, e-dönüşüm projelerinin ilk halkasını oluşturduğunu da anlatan Mehmet Önder, sözlerini "Önümüzdeki dönemde, e-Defter, e-Arşiv, e-Ödeme, e-İrsaliye gibi daha birçok 'e-dönüşüm projesi', ticari hayatımızı yeniden şekillendirecek" diyerek tamamladı.