Duran adam durdurulamıyor
Dün gece Taksim Meydanı'nda duran adamın yolundan giden onlarca yeni "duran adam" 'sabit durup baktıkları' için gözaltına alındı.
İSTANBUL/ANKARA - Taksim Meydanı'nda dün akşam gerçekleştirilen pasif direniş, saman alevi gibi yurt geneline yayılıyor. İstanbul'un çeşitli noktalarında, Ankara'da, İzmir'de yeni 'duran adam'lar türedi. Polis ise pasif direniş gösteren vatandaşları gözaltına alıyor.
Bir twitter kullanıcısının paylaştığı fotoğraf...
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Turgay Demirci'nin verdiği bilgiye göre, Gezi Parkı protestolarının başladığı Mayıs ayı sonundan bu yana İstanbul'da gözaltına alınanların sayısı 845 ve 254 kişinin gözaltı hali devam ediyor.
TBMM'de bu sabah gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, düzenlenen son operasyonlar kapsamında İstanbul'da 62, Ankara'da da 23 kişinin gözaltına alındığını, üç kişinin de arandığını söyledi. Güler'in verdiği bilgiye göre, operasyonlar sürüyor.
6 kişi sabit durup bakmaktan gözaltında
Demirci ise Pazartesi gününden bugün sabah saatlerine kadar İstanbul'da 81 kişinin gözaltına alındığını ifade ederek, "Dün akşam 'duran adama' bakanlardan 16 kişi gözaltına alındı. Bunların ikisi avukattı, serbest bırakıldı. Karaköy'de 6 kişi sabit durup bakmaktan gözaltına alındı... Evlerinden alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden ise 59 isim gözaltına alındı" dedi.
Demirci'nin verdiği bilgiye göre Gezi Parkı'na polis müdahalesinin başladığı Mayıs ayı sonundan bugüne kadar 845 kişi gözaltına alınırken, yine bugün itibariyle 254 kişinin gözaltı hâli devam ediyor. Dört kişi ise tutuklu durumda bulunuyor.
Bu gelişmeler yaşanırken, bir grup eylemcinin İstanbul'daki Kanyon AVM'de bir şahsın ise Beşiktaş, Balmumcu'daki Sabah gazetesinin önünde beklediği görülüyor.
Bir twitter kullanıcısının paylaştığı fotoğraf...
3 doktor ve üç hemşire gözaltında
Türk Tabipler Birliği verilerine göre ise İstanbul'da gözaltındakiler arasında üç doktor ve üç hemşire bulunuyor. Diğer taraftan Türkiye Barolar Birliği (TBB) polisin Gezi Parkı olaylarına müdahale tarzıyla ilgili Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne başvurdu.
TBB, Avrupa Konseyi'ne yaptığı başvuruda protestocuların adil, bağımsız ve tarafsız yargılanması konusunda yoğun endişelerin bulunduğunu belirtti. TBB'nin web sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu başvuruda Gezi Parkı protestocularına karşı polisin orantısız güç kullandığı ve yaşanan olayları körükleyen en önemli etkenin "ifade ve toplanma özgürlüğünü kullanan halka karşı kolluk kuvvetleri tarafından sorumsuzca gaz bombası kullanılması" olduğu ifade edildi.
Protestoculara yapılan müdahaleler nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, işkence yasağını düzenleyen 3., özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5., ifade özgürlüğünü düzenleyen 10., toplantı özgürlüğünü düzenleyen 11. maddelerinin sistematik şekilde ihlal edildiğine dikkat çekilen başvuruda; söz konusu maddelerin fiilen nasıl uygulandığı konusunda Türkiye'den açıklama talep edilmesi ve buna göre gereğinin yapılması talebinde bulunuldu.