Dur demenin zamanı geldi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, "İktidarın, çocukları ezmeyi alışkanlık haline getirmesine 'dur' demenin zamanı geldi" dedi.
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi"nde protestoda bulunan 2 kız öğrenciye polisin müdahalesini eleştirerek, "İktidarın, çocukları ezmeyi alışkanlık haline getirmesine 'dur' denilmesi gerektiğini" ileri sürdü.
Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, kongrede, "parasız eğitim" talebinde bulunan öğrencilere yönelik müdahalenin, AK Parti'nin çocuğa ve çocuğun da eleştiri hakkına olan tutumunu gözler önüne serdiğini iddia etti. Tanrıkulu, "Başbakanlık korumalarının müdahalesi, AK Parti hükümetinin, kendine ters düşen fikirlere karşı ne derece haşinleşebildiğinin yeni bir örneği oldu" ifadesini kullandı.
Öğrencilere yönelik müdahaleyi görüntülemek isteyen basın mensuplarına karşı tavrı da eleştiren Tanrıkulu, iktidarın basın özgürlüğünü umursamadığını iddia etti.
Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti:
"AKP yönetimi, giderek despot tavırlar benimsemekte. İşçi, memur, emekli gibi toplumun ayrıcalıklı olmayan kesimlerine, sadece haklarını talep ettikleri için onur kırıcı, sert tutumlar sergilemekte. Şimdi de AKP, çocuklara dahi şiddet uygulamaktan çekinmemekte.
Üstelik de, bir kara mizah örneği gibi, söz konusu şiddet 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi'nde uygulanmakta. Kendisininkinden farklı fikir, görüşler veya eleştiriler karşısında tahammülsüzlüğünün dozu giderek artan AKP, herhalde, 'ağaç yaşken eğilir' mantığıyla, çocukları, daha küçük yaşta baskı ve zulümle susturma çabasında. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'nin kaderini elinde tutacak yeni nesle, çocuklarımıza uygulanan şiddeti kınıyor."
Türkiye'nin de 1995'ten bu yana taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin, ilk ve orta öğretimin parasız olmasını, Çocuk Hakları Bildirgesi'nin ise eğitimin ilk aşamalarının parasız ve zorunlu olmasını öngördüğünü belirten Tanrıkulu, bu hakkı talep eden çocuklara özgür ve onurlu bireyler olmayı başardıkları için teşekkür edilmesi gerektiğini belirtti.
Bildirgenin, ikinci ilkesinde "Çocuklar özel olarak korunmalı, yasa ve gerekli kurumların yardımı ile fiziksel, zihinsel, ahlaki, ruhsal ve toplumsal olarak sağlıklı normal koşullar altında özgür ve onuru zedelenmeyecek şekilde yetişmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla çıkarılacak yasalarda çocuğun en yüksek çıkarları gözetilmelidir" denildiğini bildiren Tanrıkulu, "Daha önce, 'taş atan çocuklar' meselesinde yaşandığı üzere, binlerce çocuğu Terörle Mücadele Yasası ile okul sıraları yerine mahkeme salonlarına oturtan bu iktidarın, çocukları ezmeyi alışkanlık haline getirmesine 'dur' demenin zamanı geldi" görüşünü savundu.