Dünya, insan kaynaklarını Türkiye'de masaya yatıracak
Bu yıl 40'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan Türkiye Personel Yönetim Derneği 25'inci Avrupa İnsan Yönetimi Kongresi'ni 20 yıl aradan sonra ikinci kez Türkiye'ye getiriyor.
Leyla İLHAN
İSTANBUL - Türkiye Personel Yönetim Derneği (PERYÖN) 20 yıl aradan sonra 25'inci Avrupa İnsan Yönetimi Kongresi'ni Türkiye'ye getiriyor. 28-30 Eylül tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda ikinci kez yapılacak kongreye 2 binden fazla insan kaynakları uzmanının katılması bekleniyor. Kongreye Avrupalı uzmanlar dışında Dünya İnsan Kaynakları Dernekleri Federasyonu Başkanı Horacia E. Quiros ile federasyon çatısı altındaki 7 kıtanın örgüt başkanları da katılacak.
Dünya devlerinin yöneticileri gelecek
Bu yıl 40'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan derneklerinin son olarak bu kongreyi 1991 yılında yaptıklarını aktaran PERYÖN Başkan Yardımcısı Yiğit Duman, 2 yılda bir yapılan kongreye bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını söyledi. 18 yıldan bu yana her yıl düzenledikleri başarılı ulusal konferansların Avrupa İnsan Yönetimi Kongresi'nin Türkiye'de gerçekleşmesinde büyük etken olduğunu aktaran Duman, 20 yıl sonra düzenledikleri kongreye ayrıca Dünya İnsan Kaynakları Dernekleri Federasyonu'nun da katılacağını kaydetti. Duman, şunları söyledi:
"Avrupa Kongresi'nin bu yıl İstanbul'da düzenlenmesi ile dünya devi markaların kurucu ve yöneticileri bu organizasyonda bir araya gelecek. Bu da Türkiye markasının parlatılması açısından bir fırsat yaratacağı gibi insan yönetiminin yaygınlaşması açısından önemli etkiler yaratacak."
Avrupa Kongresi'nde ‘Yakınsama: İnsan Yönetiminin Kolaylaştırıcı Rolü' temasının işleneceğini anlatan Duman, ayrıca rekabetin her geçen gün keskinleştiği günümüzde ayakta kalabilmek ve liderliği sürdürebilmek için insan yönetiminin de masaya yatırılacağını söyledi.
2 bini aşkın katılım bekleniyor
PERYÖN olarak her yıl düzenledikleri ulusal konferanslara 2 bine yakın kişinin katıldığını dile getiren Duman, "Bu önemli bir rakam. Çünkü Avrupa'da yapılan bu tarzdaki konferanslara bu kadar ilgi yok. İlginin bu kadar fazla olmasını Türkiye'deki iş hayatının dinamizmine bağlıyorum. Çünkü Türkiye'de büyüyen bir iş hayatı varken Avrupa'da durağanlaşan bir durum var. Türkiye'de genç nüfustan dolayı yetiştirilecek ve kullanılacak kaynak yüksek. Bu da katılım oranlarını artırıyor" diye konuştu.
Türkiye'de insan kaynaklarının son 10 yılda iş hayatının en önemli olgusu haline gelmeye başladığını anlatan Duman şu değerlendirmeyi yaptı:
"Özellikle yabancı sermaye girişinin hızlanması bu transferi artıran bir faktör. Türkiye önceden daha çok kendi içine kapalı iken şimdi dünyaya açılmaya başladı. Bu nedenle insan konusu Türkiye'de yönetimin ajandasına girdi. Çünkü insanlar parayı, makineyi teknolojiyi belli bir maliyetle de olsa bulabiliyor. Tek farkınız insanınız yani o insanı yöneten."
Hava ve deniz kuvvetleri de İK hizmeti alıyor
Düzenledikleri ulusal konferanslara kamudan yüzde 20 oranında katılım gerçekleştiğini anlatan Yiğit Duman, kamunun da artık İK konusunda hizmet almaya başladığını dile getirdi. Askeriyenin konferanslara ilgisinin artmaya başladığını belirten Duman, deniz ve hava kuvvetlerinden de yüksek oranda katılım olduğunu söyledi. PERYÖN olarak kamuda birçok kuruma hizmet vermeye başladıklarına işaret ederek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nda yasal düzenlemeler, uygulamadaki ihtiyaçları konusunda aktif çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca İŞKUR'la çalışmalar gerçekleştirdiklerine söyleyen Duman, "Nitelikli iş gücü oranını artırmak ve mesleği olmayan işsizlerin istihdam edilmelerini sağlamak amacıyla özel sektörün ne tür insan gücüne ihtiyaç duyduğu, işsizlere hangi mesleki becerilerin kazandırılması gerektiği konularında İŞKUR'la çalışıyoruz" dedi.