Dünya, Demirel'in ölümünü böyle duyurdu
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını kaybetmesi uluslararası basında da geniş yankı buldu.
Dünya medyası Süleyman Demirel'in ölümünü böyle gördü.
Reuters "Türkiye'nin iki kez ordu tarafından devrilen ve yedi kez iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı" ifadesini kullanırken; New York Times, tam adı Sami Süleyman Gündoğdu Demirel olan Baba'nın nüfusa kayıtlı ismini hatırlatarak "demir el" soyadına vurgu yaptı.
Uluslararası haber ajanslarının acil koduyla geçtiği haberi dış basın şöyle duyurdu:
REUTERS: Türkiye'nin iki kez ordu tarafından devrilen ve yedi kez iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaşamını yitirdi.
AFP: Türk siyasetinde yarım asrı aşkın süreye damga vuran dev bir figür olan eski cumhurbaşkanı ve başbakan Süleyman Demirel 90 yaşında hayatını kaybetti.
AP: Türk siyasetinde son yarım asrın en baskın figürlerinden biri olan Süleyman Demirel yaşamını yitirdi. Doktorlar, 90 yaşındaki Demirel Ankara'daki üben Hastanesi'nde saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliğinden öldüğünü açıkladı.
NEW YORK TIMES: Türkiye'de yedi dönem başbakanlık yapan ve ülkenin şiddet, ekonomik durgunluk ve askeri iktidarla mücadele ettiği yıllarda siyaseti domine eden Süleyman Demirel hayatını kaybetti.
Soyadı "demir el" anlamına gelen Süleyman Gündoğdu Demirel, 1 Kasım 1924'te Türkiye'nin güneybatısındaki İslamköy'de doğdu. Doğduğu kentteki Isparta'daki havaalanı ve yerel üniversiteye onun adı verildi.
'Pragmatik bir liderdi'
New York Times ABD'nin Türkiye eski büyükelçisi Morton Abramowitz'in Demirel hakındaki görüşüne de yer verdi. Abramowitz Demirel hakkında,'Çok pragmatik bir liderdi. İktidarda kalmak isterdi." dedi.
BBC: Hastane yetkilileri, Türkiye'nin eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 90 yaşında öldüğünü açıkladı. Sayın Demirel, 1993'ten 2000'e kadar cumhurbaşkanlığı yaptı.
1964-1990 yılları arasında Adalet Partisi liderliği yapan Sayın Demirel dahil çok sayıda politikacı, 1980'deki askeri darbenin ardından siyasetten men edilmişti. Bu yasak 1987'de kaldırılınca, Sayın Demirel'e iktidar yolu açılmış oldu.