Düğünler mobilya sektörünü hareketlendirdi

MOBSAD Başkanı Adnan Bostan, çiftlerin evlenirken 40 milyar liralık mobilya harcaması yaptığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Adnan Bostan, Türkiye'de yılda 600 bin kişinin evlendiğini belirterek, "Evliliklerde 40 milyar TL'lik mobilya harcaması yapılıyor. Evlenen çiftler başta salon olmak üzere daha kaliteli ve maliyetli mobilya modellerini tercih ediyor. Bu da sektörü ayakta tutuyor." dedi.

Bostan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin cari fazla veren ender sektörlerinden biri olan, son 12 yıl içinde büyük bir ivme kazanan mobilya sektörünün, düğün sezonuyla daha da hareketlendiği söyledi.

Mobilya sanayicilerinin uzun süredir "Çinli’den iyi, İtalya'dan ucuz" klişesini yenerek, "tasarım üreten, yüksek katma değerli mobilyada dünyanın en iyilerinden biri" söylemini ortaya çıkardıklarına işaret eden Bostan, "Bugün mobilyada ihracatımız, 2015 yılı sonu itibarıyla 2 milyar 300 milyon dolar olurken, 2016 beklentisi ise yaklaşık 3 milyar dolar. 2003 yılında ise ihracatımız sadece 430 milyon dolardı." diye konuştu.

11 milyar dolarlık bir perakende pazarı

Bostan, mobilyada 11 milyar dolarlık perakende pazarı olduğuna, bunda düğünler önemli yer tuttuğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Dünya standartlarında üretim yapan mobilya sanayicilerimiz, ülke ekonomisine çok ciddi katma değeri var. Bugün mağazalar da dahil edildiğinde 65 bin iş yeri olan mobilya sektörü 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de evlilik, boşanma ve taşınma gibi durumların daha ağırlık kazandığı bahar ve yaz aylarında satışlar daha da artıyor. Son yapılan istatistiklere göre Türkiye'de yılda 600 bin kişi evleniyor. Evlilik demek, aslında bir ekonomi de demek. Düğün salonu kiralamadan özel fotoğrafçısına kadar 22 farklı iş kolunu besleyen düğün sektörü giderek büyüyor."

Evlilik dönemi öncesi kabul edilen ocak-mayıs aylarında mobilya satışlarında artış yaşandığını ifade eden Bostan, birkaç senedir ramazan ayının etkisiyle satış yoğunluğunun ramazan öncesi döneme kaydığını söyledi.

Bostan, evliliklerde 40 milyar liralık mobilya harcaması olduğunu vurgulayarak, evlenen çiftlerin başta salon olmak üzere daha kaliteli ve maliyetli mobilya modellerini tercih ettiğini bunun da sektörü ayakta tuttuğunu anlattı.

Boşananların mobilyası "köşe koltuğu" 

Düğün sektörü gibi boşanmaların da küçük de olsa bir boşanma ekonomisi oluşturduğunu ifade eden Bostan, "2015 yılında boşanan çift sayısı 0,8 artışla 131 bine yükseldi. Bu durum bir boşanma ekonomisi oluşturuyor. Boşanan çiftler ayrı evlerde oturuyor, ayrı mobilyalar, beyaz eşya ve ev gereçleri talep ediyor. Çünkü ortak bir mülkiyetten çıkıp iki ayrı yuva kuruyorlar. Akabinde yeni bir harcama yapmak durumundalar. Çiftler ayrıldıkları zaman genellikle evlenirken alınan eşyalar ya bir tarafta kalıyor ya da eşya paylaşımında bulunuyor. Ayrı eve çıkan bireyler daha küçük metrekarelerdeki evleri tercih ettikleri için mobilya tercihleri daha ucuz fiyatlı mobilyalar oluyor ve mobilya alışverişi için ciddi bir bütçe ayırmıyorlar. Sektörümüz açısından boşanmalardan ziyade evlilikler sektörümüzü daha dinamik tutuyor. Boşanmalarda 15 bin liralık bir mobilya harcaması gündeme geliyor." değerlendirmesini yaptı.

Boşanan çiftlerin daha çok stüdyo tipi konutlara ve buna özgü mobilyalara yöneldiğini belirten Bostan, "Örneğin köşe koltuklar buna en güzel örneklerden birini oluşturuyor. Yine daha hafif malzemeden yapılmış, ahşap ağırlıklı, döşeme kalınlığının daha az olduğu, kısaca hacimsel olarak daha az yer tutan, modüler mobilyalar revaçta oluyor." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir