”DTM'nin kararı hazır giyim sektörüne olumlu yansıyacaktır”
MÜSİAD, DTM'nin Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Suni veya Sentetik Liflerden Belirli Mensucat veya Tekstil Ürünü konulu tebliğdeki değişiklik kararını değerlendirdi
İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ömer Mete Sümer, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) "Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Suni veya Sentetik Liflerden Belirli Mensucat veya Tekstil Ürünü" konulu tebliğinin değiştirilmesi yönündeki kararın, hazır giyim sektörünün ihracatı ve iç pazar satışlarına olumlu yansıyacağını öne sürdü.
Sümer, yaptığı açıklamada, DTM'nin kapsamını geniş tuttuğu tebliğin hazır giyim sektörüne zarar verdiğini, bunun üzerine diğer sektör temsilcileriyle birlikte girişimlerde bulunduklarını, temaslarının umut verici olduğunu belirtti.
"DTM'nin yürürlüğe koyduğu Tebliğin değiştirilmesi yönündeki karar, hazır giyim sektörünün ihracatına ve iç pazar satışlarına olumlu yansıyacaktır" diyen Sümer, 25 Temmuz 2009 tarihli İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile damping soruşturması başlatıldığını, tebliğin kapsamının geniş tutulması nedeniyle hazır giyim sektörünün kullandığı elbiselik (gelinlik, abiye... vs) kumaşların da gümrüğe takıldığını dile getirdi.
Söz konusu tebliğe göre, özellikle Çin menşeli bu ürünlerin Türkiye'ye ithalatında CIF bedel üzerinden yüzde 70,44 oranında teminat istendiğine dikkati çeken Sümer, "Bu durum karşısında, hazır giyim sektörü büyük miktarlarda teminat yatırmak zorunda kaldı. Gümrüklerden girdi mallarını çekemeyen hazır giyim üreticilerinin siparişlerinde iptaller yaşanmaya başladı. Gerek ihracat gerekse iç pazara satış yapamayan sektör, yüklü tazminat miktarları ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca, ürünlerin gümrüklerde beklemesi nedeniyle, sezon ve moda kaybı yaşandı. Bunun üzerine, sektörde yer alan dernekler, seslerini DTM'ye duyurmaya çalıştı" ifadelerini kullandı.
Sümer, sektörde kullandıkları bu kumaşların gerek enleri, gerek kalınlıkları ve gerekse diğer özellikleri itibariyle perdelik veya döşemelik kumaş olarak kullanılmasının mümkün olmadığını, bu kumaşların modaya yönelik olarak üretim yapan bayan abiye giyim ve gelinlik sektörü tarafından hazır giyim imalatında girdi olarak kullanıldığını dile getirerek, bu nedenle, DTM yetkililerine, yapılan ithalatın ev tekstili sektörüne zarar vermediğini ilettiklerini, giyimlik kumaşların yeni tebliğde kapsam dışı bırakılmasını talep ettiklerini kaydetti.
"Yeni tebliğ taslağı hazırlanıyor"
DTM yetkililerinin, damping soruşturmasının Nihai Raporunu hazırlarken, sektörün faaliyet gösterdiği alanlarda incelemelerde bulunduğunu ve bu incelemeler kapsamında, MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu yetkililerinden alınan görüşlerin de etkisi ile yeni bir tebliğ taslağının hazırlandığını bildiren Sümer, "Bu hatanın düzeltilmesi durumunda hazır giyim sektörünün gerek ihracatı gerekse iç pazar satışları artacak. Girdi mallarını uygun koşullarda temin edebilecek olan sektör, kaynaklarını asıl yoğunlaşması gereken katma değer yaratmaya ve markalaşmaya aktarabilecek" dedi.
Çözüm için umutlarının devam ettiğini dile getiren Sümer, "Sektörümüzün karşılaştığı sorun, titiz çabalarımızla belli bir aşamaya getirildi. Fakat, uygulamada henüz Nihai Raporun yeni bir Tebliğ haline dönüşmemesi, yaşanan sıkıntıyı tam anlamıyla sona erdirmemiştir" ifadesini kullandı.