Dört dağıtım bölgesine 1.5 milyar dolar teklif

Van Gölü ve Fırat'a en yüksek teklif Aksa'dan geldi; Çamlıbel'i Kolin İnşaat, Uludağ'ı ise Limak kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Elektrik Dağıtım'a (TEDAŞ) bağlı 4 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirme ihaleleri bugün yapıldı. Van Gölü Elektrik ve Fırat Elektrik'e en yüksek teklif Aksa Elektrik'ten gerilirken, Çamlıbel Elektrik özelleştirmesini Kolin İnşaat, Uludağ'ı ise Limak İnşaat kazandı.

Van Gölü Elektrik’e 100.1 milyon dolar

Van Gölü Elektrik özelleştirilmesinde en yüksek teklifi 100 milyon 100 bin dolar ile Aksa Elektrik verdi. Elemesiz turda elde edilen en yüksek tutar 45 milyon dolar oldu. Elemeli turda İlci İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elenirken, bu turda elde edilen en yüksek tutar ise 65 milyon 110 bin dolar oldu. İkinci elemeli turda tekliflerde eşit rakamlar bulunduğundan dolayı eleme gerçekleşmedi. Bu turda verilen en yüksek teklif 71 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli turda ise KCETAŞ-AYEN ortak girişim grubu elendi.

İhalede daha sonra açık artırmaya geçildi. 74 milyon dolar başlangıç tutarı ve 100 bin dolar artırım aralığı ile başlayan açık artırmanın ilk turunda Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. çekildi ve bu turda en yüksek tutar 74 milyon 600 bin dolar oldu.

Açık artırmanın 28. turunda Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. ihale dışı kalırken bu turdaki en yüksek tutar ise 84 milyon 200 bin dolar oldu.

Nihai pazarlık görüşmesinin 46. turunda KOLİN İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihaleden çekildi ve AKSA Elektrik Perakende Satış A.Ş. verdiği 100 milyon 100 bin dolarlık teklifle en yüksek teklifi vermiş oldu.

Fırat Elektrik’e 230 milyon 250 bin dolar

Fırat Elektrik A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 230 milyon 250 bin dolar ile Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. verdi. İhalede, bir elemesiz tur ve ardından 2 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 110 milyon dolar olurken, iki elemeli turun ardından en yüksek teklif 165 milyon 110 bin dolar oldu. Elemeli turlarda sırasıyla Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. en düşük teklifleri vererek elendi.

Yazılı elemeli turların ardından komisyon tarafından 250 bin dolar artırım aralığı ve 195 milyon dolar başlangıç tutarı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın 45'inci turunda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu ile Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. temsilcileri açık artırmadan çekildiklerini açıkladı. 45'inci turda Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. 230 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklifi verdi.

Çamlıbel Elektrik’e 258 milyon 500 bin dolar

Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 258 milyon 500 bin dolarla Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

Elemesiz turda en yüksek tutar 167 milyon dolar oldu. Ardından elemeli turlara geçildi. 4 tur yapılan yazılı elemeli turda, en yüksek teklif 227 milyon 100 bin dolar oldu. Bu turlarda sırasıyla, BEG Birleşik Enerji Grubu, AEİ Enerji AŞ, AYDEM Elektrik Dağıtım AŞ ve KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu, en düşük teklifleri verdikleri için elendi. Yazılı elemeli turların ardından, komisyon tarafından belirlenen 500 bin dolar artırım aralığı ve 240 milyon dolar başlangıç fiyatı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın 4. turunda, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, 13. turunda Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ ile Anadolu Doğalgaz Dağıtım AŞ açık artırmadan çekildi. Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, 258 milyon 500 bin dolar ile nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren şirket oldu.

Uludağ Elektrik’e 940 milyon dolar

TEDAŞ'a bağlı Uludağ Elektrik A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 940 milyon dolar ile Limak İnşaat, Sanayi ve Ticaret A.Ş verdi.

Elemelerde en yüksek teklif 451 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

5 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda iki eşit teklif gelmesi nedeniyle eleme gerçekleşmedi. Bu turda en yüksek teklif 552 milyon dolar oldu. Birinci eleme turunda AKSA Elektrik Perakende Satış A.Ş. çekildi ve en yüksek teklif 616 milyon dolar oldu.

İkinci elemeli turunda AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş. çekilip bu turda elendi ve en yüksek tutar 671 milyon 500 bin dolar oldu.

Üçüncü elemeli turda ise KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu elendi, en yüksek tutar ise 722 milyon dolar oldu. Dördüncü eleme turunda da ETİ Gümüş A.Ş-SÖĞÜTSEN Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İnş. Mad. İth. İhr. A.Ş. OGG elenirken en yüksek tutar da 781 milyon 500 bin dolar olarak gerçekleşti.

Beşinci elemeli turda ise Park Holding A.Ş. elendi, daha sonra açık attırmaya geçildi. Açık attırmada başlangıç tutarı 845 milyon dolar, arttırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık attırmanın sekizinci turunda Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. çekilirken, bu turda en yüksek teklif 876 milyon dolar oldu. 15. turda Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. çekilirken bu turdaki en yüksek teklif 896 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhalenin 38. turunda  Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. çekildi ve özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 940 milyon dolar Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. verdi.

Öte yandan bugün gerçekleştirilen Uludağ, Çamlıbel, Van Gölü ve Fırat Elektrik Dağıtım ihaleleri ile toplam 1 milyar 529,1 milyon dolarlık gelir elde edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir