Dolaylı vergide sınıra dayandık
Daha etkin vergi idarelerine ihtiyaç duyulduğuna işaret eden altını çizen Maliye Bakanı, "Dolaylı vergileri artırma yönünde bir niyetimiz yok" dedi.
İSTANBUL - Daha etkin vergi idarelerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de dolaylı vergiler söz konusu olduğunda doğrudan vergi toplayamadıkları için dolaylı vergilere çok ağırlık verdiklerini kaydederek, "Burada genel trend, dolaylı vergileri artırma yönünde. Ama biz sınıra dayandık. Onun için bu aşamada böyle bir niyetimiz yok" dedi.
Şimşek, bu yıl 6.'sı düzenlenen ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın evsahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilen "OECD Vergi İdareleri Forum Toplantısının (FTA)" açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son birkaç ayda OECD'nin 26. maddesini entegre ettiğini söyledi. İsviçre, Lüksemburg ve Avusturya gibi ülkelerle vergi anlaşmalarında revizyona gidildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Aynı şekilde 11 vergi cennetiyle vergi anlaşmalarımız da şu anda müzakere aşamasında. Küresel kriz sonrasında çok açık birşey ortaya çıktı. Artık hepimizin yapması gereken çok şey var. Dün Yunanistan Başbakanı şöyle demiş; 'Eğer Yunanistan, vergi kaçırma sorununu halledebilirse yeni krediye hiçbir ihtiyacı kalmaz ve bu krizden çok hızlı bir biçimde çıkabilir.' Büyük olasılıkla bu söylediği sözler, birçok ülke için de aynen geçerli."
Daha etkin vergi idarelerine ihtiyaç var
Türkiye'nin küresel krizden gayet iyi bir biçimde çıktığını, ülkede gayet güçlü bir büyüme oranının söz konusu olduğunu ve bütçe açığının azaldığını dile getiren Bakan Şimşek, "Borç/gelir oranını iyileştirmeye devam ediyoruz. Ama bence hepimizin daha etkin vergi idarelerine ihtiyacı var. Burası açık.
Dolaylı vergide sınıra dayandık
Türkiye'nin vergi gelirinin önemli bir kısmının aslında dolaylı vergilerden elde edildiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
"Biz, gelir ve kurumlar vergisi olarak aslında çok az gelir elde ediyoruz. 30 OECD ülkesi sıralamasında Türkiye kurumlar vergisi açısından 29. sırada. Bu açıdan gerçekten sizin deneyimlerinizden öğrenebileceğimiz çok şey olduğu açık. Ancak dolaylı vergiler söz konusu olduğunda, biz doğrudan vergi toplayamadığımız için dolaylı vergilere çok ağırlık veriyoruz. Burada genel trend, dolaylı vergileri artırma yönünde. Ama biz sınıra dayandık. Onun için bu aşamada böyle bir niyetimiz yok."
Yüzde 6-7'lik büyüme olası
Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, yılsonu büyüme rakamlarına yönelik bir soruyu ise Bakan Şimşek, "Yüzde 6-7 arası bir büyüme son derece olası diye görünüyor. Piyasadaki tahminler de yüzde 5,5-7,5 arasına taşınmış durumda. Piyasada konuşulan rakamlar, makul rakamlardır" şeklinde yanıtladı.
Şimşek, seçimlere kısa bir süre kalması nedeniyle gelir vergisi reformunu gibi kapsamlı bir reformun bu yasama döneminde TBMM'den geçirilmesi ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, şu anda 2011 bütçesi, 2011 orta vadeli program ve orta vadeli mali plana öncelik verdiklerini, diğer bir önemli hususun da, yapılandırmaya ilişkin çalışmayı sonlandırmak olduğunu söyledi.
2011 bütçesinin en geç 17 Ekim 2010 tarihine kadar meclise sunulacağını dile getiren Şimşek, orta vadeli programın henüz yasalaşmamış olmasının Türkiye'nin kredibilitesine etkisi konusunda, şu anda Türkiye'nin risk priminin birçok ülkeden daha düşük olduğunu ve bunun da Türkiye'ye ne kadar güven duyulduğunun göstergesini oluşturduğunu anlattı.