Doların 25 yıl ömrü kaldı!
Dünyada 8 trilyon dolardan fazla bir parayı yöneten merkez bankası rezerv yöneticileri arasında yapılan araştırmaya göre ABD Doları, gelecek 25 yıl içinde global rezerv para birimi olma statüsünü kaybedecek.
İSTANBUL - Bundan 66 yıl önce Bretton Woods konferansında, altına dönüştürülebilen tek para biriminin dolar olması ve diğer ülke para birimlerinin değerinin dolara endeksli olmasına karar verildi. Bu tarihten sonra dünyanın rezerv para birimi haline gelen Amerikan Doları, Bretton Wood'dan bugüne kadar geçen süre içerisinde sayısız badireler atlatmasına rağmen, dünyanın rezerv para birimi olmaya devam etti. Ancak artık merkez bankaları, doların piyasalardaki hakimiyetine 25 yıl ömür biçiyor ve 25 yıl sonra doların rezerv para olarak yerini bir döviz sepetine bırakacağını öngörüyor.
Dünyada 8 trilyon dolardan fazla bir parayı yöneten merkez bankası rezerv yöneticileri arasında yapılan araştırmaya göre ABD Doları, gelecek 25 yıl içinde global rezerv para birimi olma statüsünü kaybedecek. UBS tarafından yapılan araştırmaya katılan merkez bankası rezerv yöneticilerini yarısı, gelecek 25 yılda ABD Doları'nın yerini bir kur sepetine bırakacağını öngördüler. Önceki yıllarda yapılan araştırmalarda rezerv yöneticileri doların rezerv para birimi statüsünü sürdüreceğini öngörmüşlerdi.
UBS'in araştırmasına 80 merkez bankası rezerv yöneticisi, egemen varlık fonu ve çok uluslu kurum katıldı. UBS'in açıklamasına göre, ABD'de parasal genişleme sürecinin ve bir türlü kontrol altına alınamayan kamu harcamalarının, doları zayıflattığı, sonuçların da bu durumu teyit ettiği belirtildi. Dolar, rakip para birimleri karşısında yılın ilk yarısında ortalama yüzde 5 düştü.
Yüksek rezervli merkez bankaları, Çin liderliğinde dolardan uzaklaşıyor. Çin merkez bankası yılın ilk dört ayında gerçekleştirdiği 200 milyar dolarlık yabancı yatırımın dörtte üçünü, dolar dışı varlıklara yönlendirdi.
Dünya Bankası tarafından geçtiğimiz ay hazırlanan 'Yeni Dünya Ekonomisi' adlı raporda da, 2025'ten sonra dolarla birlikte yuan ve Euro Bölgesi'nin ortak para birimi Euro da rezerv para olarak kullanılmaya başlanacağı belirtilmişti. Raporda, halihazırda dolar için Euro'nun uluslararası rekabette büyüyen bir kaynak olduğu belirtilerek, gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinin durmaksızın büyüyen bir parçasını oluşturması, sınır ötesi mali alanda ve ticarette daha aktif bir katılım gerçekleştirmesinin uluslararası para sisteminde daha önemli bir rol oynamasının kaçınılmaz olacağı vurgulandı. Dolar, Euro ve yuanın rezerv para birimi olduğu bir senaryonun gerçekleşmesinin güçlü bir olasılık olduğuna dikkat çekilen raporda, 2025'ten itibaren doların uluslararası para sistemindeki tartışmasız konumunu kaybedeceği vurgulandı. Dünya Bankası raporuna göre, 2025'ten sonra küresel ekonomik büyümenin yarısını Rusya, Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Çin ve Brezilya'dan oluşan 6 gelişmekte olan ülke sağlayacak.
Taleb: Yunanistan fındık fıstık, ABD saatli bomba
Siyah Kuğu'nun yazarı ve ekonomi dünyasının yakından takip ettiği isim Nassim Taleb, Arjantin'deki bir konferansının ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın ekonomik sorunlarının küresel ekonomi için küçük bir sorun yarattığını, asıl riskin büyük borç yükü altındaki ABD'nin oluşturduğunu söyledi ve "ABD'de ciddi bir problem var. ABD'nin açığı 1.5 trilyon dolar. Bu, Yunanistan'dan çok daha tehlikeli." diye konuştu. Yatırımcıların ve hükümet yetkililerinin Yunanistan'a bu kadar odaklanarak odadaki fili yani ABD'yi görmemelerinin akıllıca olmadığını kaydeden Taleb, "Yunanistan fındık fıstık, ABD bir saatli bomba" dedi. Taleb, "Bu çözümü olmayan bir problem değil. Birkaç değişiklikle düzelebilir ama bunu yapma istediğiniz olmalı. Borcun öneminin farkında olmalısınız, bunu görmüyorum. Siyasiler bu tip problemleri çözmekte iyi değil" dedi.