Dolar yükseldi, endeks geri çekildi

Güne yükselişle başlayan İMKB, doların yükselmesiyle eksiye geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – İMKB hisse senetleri piyasası, yükselişle başladığı günü düşüşle tamamladı.

Yurtdışı endekslerde pozitif tablo sergilenirken, içerde öğleden sonra artan satışlarla yön eksiye döndü. Açılışını 364 puan artışla 68.238 puandan yapan Bileşik Endeks, bugün en yüksek 68.473 puanı gördü. Bu bölgede kar satışıyla karşılaşan piyasada en düşük 67.300 seviyesi test edildi. Doların Euro/Dolar paritesine bağlı olarak yeniden yükselişe geçmesi, borsadaki satış baskısında etkili oldu. Gün sonunda 3.4 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Yurtiçinde cari açık kasımda 5.93 milyar dolar olarak açıklandı. Cari işlemler dengesi Ocak-Kasım'da 41 milyar 630 milyon dolar açık verirken, kasım ayı itibariyle 12 aylık cari açık 44.9 milyar dolar oldu.

Japonya'nın, EFSF'nin Euro Bölgesi'ndeki sorunlu ekonomilere finansal yardım için ihraç ettiği bazı tahvillerden alabileceği haberi euroya sınırlı da olsa bir destek sağladı. Tokyo Borsası 30 puan ekside kapanırken, ABD vadeli işlemlerde ve Avrupa endekslerinde artıda yatay seyir hakim. Portekiz, İspanya, İtalya ve Belçika CDS'lerinde de geri çekilmeler görüldü.

Avrupa'da borç sorununa yönelik tedirginlik tam olarak giderilmezken, tahvil ihraçlarının sonuçları bekleniyor. Bu arada Portekiz Maliye Bakan, IMF ve AB'den yardım istemek gibi bir plan olmadığını, bunu engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

ABD cephesinde ise dördüncü çeyrek bilanço dönemi başladı. İlk olarak alüminyum üreticisi Alcoa'nın hisse başı karı 19 sent beklentisine karşın 21 sent olarak gerçekleşti. ABD'de yaklaşık bir ay sürecek şirket bilançoları yakından izlenecek. Bu hafta perşembe günü Intel, cuma günü ise JP Morgan'ın bilançoları gelecek.

Dolar yeniden yükseldi

Uluslararası piyasada euro, Japonya'nın tahvil alımı yapacağı haberinin de desteğiyle bir ara toparlansa da ardından yine gevşedi. Euro/Dolar 1.29 sent seviyesinin üzerinde dengelenmiş görünüyor. Sabah 1.57 seviyelerine çekilen Dolar/TL ise yeniden 1.59 seviyelerini denedi. Şu sıra Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.5830/1.5870 düzeyinde. Serbest piyasada ise dolar 1.5870 liradan euro 2.0490 liradan kapandı.

Faiz yüzde 7'nin üzerinde

Tahvil-bono piyasasının yeni gösterge kıymeti 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde yarın valörlü işlemler yüzde 7.08'den geçildi.

Bu arada Hazine'nin düzenlediği 7 yıl (2478 Gün) vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli değişken kuponlu tahvil ve 9 yıl (3290 Gün) vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ihalelerinde toplam satış tutarı 8 milyar 48,3 milyon TL oldu. Yarın 17 milyar 245 milyon lira iç borç ödeyecek olan Hazine iki günde yaptığı 3 ihaleyle 14 milyar 925 milyon TL borçlanmış oldu.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir