Dolar operasyonu birlikteliğin göstergesi

ECB Başkanı Trichet, piyasalara ABD Doları sağlamaya yönelik ortak hareketlerin, merkez bankalarının birlik içinde hareket ettiklerinin göstergesi olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WROCLAW - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, ECB, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İsviçre Merkez Bankası'nın piyasalara ABD Doları sağlamaya yönelik ortak hareketlerinin, merkez bankalarının birlik içinde hareket ettiklerinin göstergesi olduğunu bildirdi.

Trichet Avrupa Birliği (AB) Ekonomi ve Maliye Bakanları (Ecofin) toplantısına paralel olarak düzenlenen Avrupa Finansal Forumunda (Eurofi) yaptığı konuşmada, dünyanın önde gelen merkez bankalarının, fiyat istikrarının sağlanması için ortak hareket ettiklerine dikkat çekerek, küresel bazda koordineli alınan piyasalara dolar likiditesi sağlama operasyonları kararının, merkez bankalarının küresel seviyede çok yakın bir işbirliği içinde bulunduğunun açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Son dönemde piyasalarda görülen dalgalanmaların, bazılarının bir kaç ay önce düşündüğü gibi küresel ekonominin normale dönmediğinin işareti olduğuna vurgu yapan Trichet, hükümetlere yeni şoklara karşı finansal sistemlerini güçlendirmeleri ve çabalarını artırmaları çağrısı yaptı.

Trichet, hükümetleri, kötü son önlense bile krizin ötesine gitmek için önlerinde uzun bir yol olduğu konusunda uyararak, "Kararlılığa, kamu otoritelerinin cesaretine, özel sektörünse şeffaflığına ihtiyacımız var" dedi.

Trichet ayrıca, hükümetlerin Basel III olarak bilinen bankacılık düzenlemelerini güçlendirmeyi öngören uluslararası anlaşmayı uygulamak konusunda hızla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir