Doğu Karadeniz'e 22 milyon liralık turizm yatırımı
Doğu Karadeniz'de turizmden daha çok pay almak için kollar sıvandı. Hazırlanan projelere toplam 22 milyon 504 bin lira bütçe ayrıldı.
TRABZON - Doğası ile herkesi büyüleyen Doğu Karadeniz'de turizmden daha çok pay almak amacıyla hazırlanan projelere toplam 22 milyon 504 bin lira bütçe ayrıldı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, DOKA'nın bölgedeki illerin kalkınması amacıyla bir yıl önce kurulduğunu söyledi.
Bölge illerinin kalkınması doğrultusunda kendilerine çeşitli hedefler seçtiklerini belirten Kaldırım, "Bölgemizin her alanda kalkınması amacıyla ciddi projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Turizm de önemli ve bölgenin kalkınmasında öncü olabilecek sektörlerden biri. Turizm alanında ciddi çalışmalarımız var ve turizmi bölgede öncü bir sektör olarak görüyoruz" dedi.
Kaldırım, turizm sektörü ilişkin, Doğu Karadeniz bölgesinde ilk defa uygulanacak, bölgeye yenilik katacak ve altyapısını güçlendirecek projelere önem verdiklerini ifade ederek, "Bölgede turizmde yeni bir açılım gerektiğini düşünüyoruz. Bölgede turizm yıllardır yapılıyor ama buna farklı, yenilikçi bir bakış açısı getirmek ve farklı değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.
DOKA'nın bu hedefler ve bakış açısı doğrultusunda ilk proje desteğini turizm alanında yaptığını vurgulayan Kaldırım, şöyle devam etti:
"Bu doğrultuda Aralık 2010'da teklif çağrısına çıkarak proje topladık. Toplanan projelerin değerlendirme süreci sona erdi. Turizm alanında bize Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Rize, Giresun ve Ordu'dan toplam 251 başvuru yapıldı. Hemen hemen her kesimden yani özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından bize gelen projeler arasında çok güzel, kaliteli çalışmalar var. Strateji ve hedeflerimize, vizyonumuza uygun projeleri belirledik."
86 proje desteklenecek
Kaldırım, 2008 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği ve Kalkınma Ajansları Destek Yönetim Kılavuzu hükümlerine uygun bir şekilde, ajans uzmanları tarafından projelerin ön incelemelerinin, bağımsız değerlendiriciler tarafından teknik ve mali değerlendirmelerin, Değerlendirme Komitesi tarafından ise nihai kontrollerin yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ayrıca Genel Sekreterliğimiz tarafından belirlenmiş projelere risk düzeylerini ölçmek amacıyla ön izleme ziyaretleri gerçekleştirdik. Gerekli görülen projelerin bütçeleri DOKA tarafından sağlanan kaynağın en etkin şekilde kullanılması hedefiyle program kısıtları ve piyasa araştırmalarına göre detaylı bir şekilde incelenerek, revizyona tabi tutuldu. Değerlendirme sürecinde elde edilen bilgi ve notlar, tarafımızdan yönetim kuruluna sunuldu. Bu bilgiler ışığında bu ay içinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında desteklenecek projeler onaylandı."
DOKA'ya teklif çağrısı sürecinde yapılan toplam 251 proje başvurusundan 86'sının destek almaya hak kazandığını belirten Kaldırım, "Desteklenecek projeler için DOKA'nın ayırdığı toplam kaynak 13 milyon 900 bin 988 lira. Ajans desteğinin yanı sıra proje sahiplerinin 8 milyon 603 bin 421 liralık eş finansman katkısı ile birlikte bölgede gerçekleştirilecek projelerin toplam bütçesi 22 milyon 504 bin 409 lira olacak. Hayata geçirilecek yeni projeler sayesinde Doğu Karadeniz'de turizm sektörü büyük ivme kazanacaktır" dedi.
Kaldırım, 13 milyon 900 bin 988 liralık ajans desteğinden, Trabzon'un 2 milyon 936 bin 786 lira, Ordu'nun 2 milyon 287 bin 500 lira, Gümüşhane'nin 2 milyon 204 bin 264 lira, Rize'nin 2 milyon 170 bin 823 lira, Artvin'in 2 milyon 169 bin 379 lira, Giresun'un ise 2 milyon 132 bin 236 lira pay alacağını ifade etti.
Projeler arasında en büyük payın 5 milyon 728 bin 734 lira ile kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların faydalanabildiği turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik mali destek programına ayrıldığını belirten Kaldırım, ikinci sırada 4 milyon 559 bin 999 lira ile turizme yönelik küçük ölçekli altyapı mali destek programının yer aldığını, üçüncü sırada ise 3 milyon 612 bin 255 lira ile kar amacı güden kuruluşların faydalandığı turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik mali destek programının bulunduğunu kaydetti.
Kaldırım, kabul edilen projelerden 12'sinin Artvin, 15'inin Giresun, 12'sinin Gümüşhane, 15'inin Ordu, 11'inin Rize, 17'sinin Trabzon'dan geldiğini, 4'ünün ise 6 ilin ortak projesi olduğunu vurgulayarak, 2010 Yılı Mali Destek Programlarına gösterilen ilgiden dolayı bölge illerine teşekkür etti.