Doğalgazda vatandaşa yansıtılan durum yok

Bakan Yıldız, Azeri doğalgazının önceki günü tam kapasitede aktığını ancak, şu anda gaz akışının biraz düşük kapasitede olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, soğuk kış şartları ve gaz arzında zaman zaman yaşanan sorunlar nedeniyle doğalgazda şartların normal olmadığını, şu an için süreci yönettiklerini belirterek, bu aşamada vatandaşa kesinti olarak yansıtılan bir durumun olmadığını söyledi.

Yıldız, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Simeon Djankov ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Azeri doğalgazının önceki günü tam kapasitede aktığını ancak, şu anda gaz akışının biraz düşük kapasitede olduğunu bildirdi.

Türkiye, Azerbaycan'dan günlük olarak 12 milyon metreküp doğalgaz çekerken, geçtiğimiz günlerde miktar 16 milyon metreküpe kadar çıktı.

Türkiye'ye LNG girişlerinin de bir miktar aksadığını kaydeden Yıldız, doğalgaz arzından kaynaklanan elektrik üretimi konusunda da bir sıkıntının bulunmadığını ifade etti.

Yıldız, serbest piyasadaki elektrik fiyatlarındaki artış konusundaki bir soruya verdiği yanıtta da, "Bu durum serbest piyasaya müdahale edilmediğinin bir göstergesidir" dedi.

Yıldız, serbest piyasada, elektrik ortalama fiyatlarının makul düzeyleri yakalayacağına ve piyasa için bir tehdit oluşturmayacağına kanaatinde olduğunu da vurguladı.

Doğalgaz santralleri kurmak için yapılan lisans başvurusu miktarının, Türkiye'nin kurulu gücü düzeyine ulaştığını, bunun normal olmadığını, doğalgaz santrali yatırımına girenlerin, santrali yaparken fizibilite çalışmasını mutlaka yapmalarını gerektiğini kaydeden Yıldız, "Özel sektöre, lisans gibi bir kısıtlama getirmemiz söz konusu değildir" dedi.

Djankov ise TANAP Projesi'nin geleceğine inandıklarını ve Bulgaristan olarak bu projenin finansmanı konusunda üstlerine düşeni yaptıklarını ifade etti.

Djankov, Yıldız ile yaptıkları görüşmede, vatandaşlık, doğalgaz enterkonnekte sistemi kurulmasının yanı sıra su taşkınları konularını ele aldıklarını kaydetti.

Yıldız da, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki elektrik enterkonnekte sistemindeki başarılı uygulamanın, doğalgazda da gerçekleştirilmesi konusunu görüştüklerini, önümüzdeki ay Bulgaristan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantısı yapılacağını söyledi.

(Reuters)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir