DİSK'e 80 ülkeden destek
"Sendikalar Yasası'nın değiştirilmesi" talebiyle başlatılan uluslararası kampanyaya 80 ülkenin sendikacılarından destek geldi.
İSTANBUL - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) "Sendikalar Yasası'nın değiştirilmesi" talebiyle başlattığı uluslararası kampanyaya 80 ülkeden 2 bin 500 sendikacı destek verdi.
DİSK Uluslararası İlişkiler Departmanı tarafından verilen bilgiye göre, 1998'den bu yana işçi ve sendikacılarla ilgili yayım yapan "www.labourstart.org" internet sitesi, DİSK'in kampanyası için sayfa hazırladı. 33 farklı dilde yayın yapan internet sitesinde başlatılan mektup kampanyasına, aralarında Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Genel Sekreteri Jyrki Raina, Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF) Kara Taşımacılığı Sekreteri Mac Urata, Küresel Emek Enstitüsü (GLI) Başkanı Dan Galin, Dünya Sanayi İşçileri Birliğinden (IWW) Ronald Krinock'un da bulunduğu, 80 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 sendika temsilcisi katıldı.
İnternet sitesinde Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Norveççe hazırlanmış mektupları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e gönderen sendikacılar, şu mesajı iletti:
"Türkiye'de yürürlükte olan ve çalışma koşullarını belirleyen Sendikalar Kanunu'nun 1980 askeri darbe döneminde düzenlenmiş olduğunu öğrendim. Ülkeniz, ILO'nun sendikal hak ve özgürlüklerin 'insan onuruna yaraşır iş' perspektifinin belkemiğini oluşturan 87 ve 98 Nolu sözleşmelerini imzalamış olmasına rağmen, iç hukukunuz hala bu sözleşmelere uygun olarak değiştirilmemiştir. Bu nedenle, ILO'nun da dile getirdiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bir an önce ILO sözleşmeleriyle uyumlu yeni bir sendikalar kanunu yapmalıdır. Bunu gerçekleştirmek için hem iş kolu hem de işyeri barajları ve noter şartı kaldırılmalı, sendikal nedenlerden ötürü işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır."
Kampanya kapsamında ayrıca Brezilya'dan CUT (Birleşik İşçiler Merkezi) Genel Sekreteri Joao Antonio Felicio, İsviçre'den SGB (Sendikalar Birliği) Genel Başkanı Paul Rehsteiner, İtalya'dan CGIL (Genel İşçi Konfederasyonu) Ulusal Sekreteri Danilo Barbi, İspanya'dan UGT Sendikası Uluslararası İlişkiler Sekreteri Manuel Bonmanti ve Hindistan'dan INTUC Konfederasyonu Genel Başkanı Sanjeeva Reddy, hükümete ve ülkelerindeki Türkiye büyükelçiliklerine birer mektup göndererek "Türkiye'nin sendika yasalarını ILO sözleşmelerine uygun biçimde değiştirmesi gerektiğini" ifade ettiler.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, kampanyaya ABD, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin yanı sıra Cezayir, Bahamalar, Barbados, Belarus, Hong Kong, Bosna Hersek, Botswana, Kamerun, Gana, İran, Irak, Lübnan, Nepal, Nijerya, Peru, Sri Lanka, Trinidad Tobago ve Uganda gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu ülkelerden destek geldiğine işaret etti.