DİSK: Taksim bizim sevdamız
Taksim'in kendileri için kutsal bir yer olduğunu açıklayan DİSK Genel Başkanı Beko, kutlamayla ilgili Vali Mutlu ile görüştüklerini söyledi
ANKARA - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Biz Taksim konusunda ısrarcıyız. Taksim bizim için kutsal bir yer. Taksim bizim sevdamız" dedi.
Beko, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasıyla ilgili karar aldığını anımsatarak, bu konuyla ilgili İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüştüklerini ve Taksim'in kendileri için önemini dile getirdiklerini söyledi.
Vali Mutlu'nun kutlamaların adresi olarak kendilerine Kadıköy ve Yenikapı'yı gösterdiğini ifade eden Beko, şöyle konuştu:
"Biz Taksim konusunda ısrarcıyız. Taksim bizim için kutsal bir yer. Taksim bizim sevdamız. İstanbul'da '1 Mayıs' denince ilk akla gelen şey Taksim. 1 Mayıs 1977 yılında katledilen 37 işçi arkadaşımızın katilleri bulununcaya kadar, adalete teslim edilinceye kadar biz Taksim sevdamızdan kolay kolay vazgeçmeyeceğiz."
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de Taksim'de kutlama yapılabileceği yönünde karar verdiğini anımsatan Beko, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu kararını uygulamak zorunda olduğunu savundu.
Geçen yılki 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamalara izin verilmemesi nedeniyle üzücü olayların yaşandığını dile getiren Beko, aynı olayların bu yılda yaşanmaması için meydanın işçilere açılmasını istedi.
Beko, "1 Mayıs'a kadar olan sürede kapıları hiçbir zaman görüşmeye kapatmadık. Mutlaka görüşerek, konuşarak bu sorunu bizim çözmemiz gerekiyor. Bunun için İçişleri Bakanı ve Başbakan ile görüşebiliriz. Biz üzerimize düşen görevi sonuna kadar yapma taraftarıyız ama en son sözü işçiler ve kamu çalışanları söyleyecektir" diye konuştu.
KESK: Uluslararası mahkemeye karşı suç anlamına gelir
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de 1 Mayıs 1977'den itibaren Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs alanı olduğunu ifade ederek, Meydanın sonraki yıllarda yasakçı bir zihniyetle 1 Mayıs anma ve kutlamalarına kapatıldığını söyledi.
İşçilerin, kamu çalışanlarının ve sivil toplum örgütlerinin ısrarı sonucu 1 Mayıs'ın 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Taksim'de kutlandığını anımsatan Özgen, "Biz kamu emekçileri ve işçiler açısından 1 Mayıs alanını Taksim Meydanı gördüğümüz için farklı tartışmaları yapmayız, yapmamız da doğru değil. Bu konu (Taksim'de kutlama ve anma talebi) yeni bir şey değil, geçmişten bugüne gelen bir kararlılığımız var" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Taksim Meydanı'nda etkinlik yapılabileceği yönündeki kararını da anımsatan Özgen, söz konusu kararın uygulanmamasının hem Taksim'de kutlama ve anma yapmak isteyen vatandaşlara karşı hem de uluslararası mahkemeye karşı suç işlenmesi anlamına geleceğini ileri sürdü.