Direksiyon kaybedilmeseydi Batı ülkeleri krize girmezdi
Atılım Üniversitesi öğrencilerine ‘liderlik’ dersi veren İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, iyi yöneticinin ‘şeffaf ve hesap verebilir’ olması gerektiğini vurguladı
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Batı ülkelerinin bankalarının toplumu ödeyemeyeceği borçların altına soktuğu için krizlere girdiğini söyledi. Özince, “Atılım Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Sevinç Engin’in Liderlik Teorileri ve Uygulamaları dersine giren İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, öğrencilere, liderlik ve başarılı yöneticilik konusunda konferans verdi. Özince, bireyselleşen toplumlarda insanı tanımadan, sevmeden, değer vermeden liderlik yapılamayacağını söyledi. Dünyanın en büyük şirketlerinin tepetaklak olmasının da bundan kaynaklandığını dile getiren Özince, dünyanın yöneticilik ve liderlik konusunda başarısızlık örnekleriyle dolu olduğunun altını çizdi.
Bankacılık konusunda da Batı toplumlarında bunun gibi sebeplerden sorunlar çıktığını ifade eden Ersin Özince, şu tespitlerde bulundu: “Bankaları, toplumu ödeyemeyeceği borçların altına sokarak büyütmeye, büyüterek daha fazla kazançlar elde etmeye, o kazançlardan da pay almaya çalışmasaydı yöneticiler veyahut da kimi zaman yük haddinin üzerinde yüklenen araçlarda olduğu gibi direksiyon kaybedilmeseydi, bu kadar geliştiğini düşündüğümüz batı toplumları gerek finansal, iktisadi ve siyasi krizlere girmezdi.”
Aynı zamanda Şişecam’ın da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüğünü söyleyen ve toplam 10 yıl olmak üzere Türkiye’nin kriz dönemlerinde Bankalar Birliği Başkanlığı yaptığını hatırlatan Ersin Özince, bu süreçte gerek Türkiye gerekse dünyada finans sektörünün tüm gelişimine şahit olduğunu aktardı.
İyi yöneticinin şeffaf ve hesap verebilir olmasının şart olduğunu belirten Ersin Özince, “Şeffaf deyince bir tek hesabı, kitabı değil. Perspektifi, her şeyi. Artı hiç yine unutmamalılar ve unutmamalıyız ki, değişim esas. Ben çalıştığım kuruluştan örnek vereyim. Biz insanları çok büyük performans problemi çıkartmadıkça, ihanet de etmedikçe işten çıkartmayız. Dışarıdan eleman transfer etmez. Kendi elemanımızı yetiştiririz. Buna rağmen bizim kuruluşumuzda yaş ortalaması 32. Yani insanları yirmi beş, otuz sene çalıştırıyoruz” diye konuştu
Uluslararası dili iyi konuşmak lazım
Türkiye’nin de çağa ayak uydurma ve globalizasyona dahil olma hedeflerine ulaşmasında sıkıntılar olduğunu söyleyen Ersin Özince, bunun en büyük sebebinin yabancı dil eğitiminin yetersizliği olduğunu söyledi.
Uluslararası arenada pek çok Türk’ün konuşmasını Türkçe yaptığını vurgulayan Özince, özellikle pozitif bilimlerde ve yöneticilikle ilgili konularda uluslararası dili anlayabilmenin şart olduğunu belirtti. Konuşmasında, Cumhuriyetin Türkiye için önemine işaret eden Ersin Özince, Anadolu’da neredeyse insan kalmadığı dönemlerde ortaya çıkmış bir olgu olan reformu gerçekleştiren kadroların 40 yaşın altında olduğuna dikkat çekti. O dönemde başarının sadece savaş kazanmaktan ibaret olmadığına vurgu yapan Ersin Özince, “Çok ciddi bir sistem kuruyorlar. Sanayi kuruyorlar. Finans kuruyorlar, sigorta şirketleri kuruyorlar hiçbir şeysiz” dedi.