Dijital dünyanın kayıt dışı ekonomisi büyüyor
Bilişim Suçları ile Mücadele Derneği Başkanı Koçoğlu, bilgisayar oyunlarında karakterlerin yüksek fiyatlara satılması ile kayıt dışı bir ekonomi oluştuğuna dikkat çekti.
ANKARA - Dijital oyunlar üzerinden işlenen bilişim suçları ve mali suçlar yeni tehlike olarak gündeme geldi.
Bilişim Suçları ile Mücadele Derneği Başkanı Yavuz Koçoğlu, bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra artık bu oyunlarda karakterlerin yüksek fiyatlara satılması ile kayıt dışı bir ekonomik pazarın da oluştuğuna dikkat çekti. Koçoğlu "hackerlar" tarafından çalınan ve diğer kullanıcılara satılan karakterlerin değerlerinin bin TL ile 20 bin TL arasında değiştiğini kaydetti.
Koçoğlu, dijital oyunlar üzerinden bugün birçok bilişim suçu işlendiğine dikkat çekerken, hackerların örgütler şeklinde çalışarak oyunlar içindeki karakter ve malzemeleri çaldığını, daha sonra bunların satışını yaptığını ifade etti. Koçoğlu “Oyun forumlarının takipçisi haline gelen hackerlar, değeri 1.000 TL ile 20.000 TL arasında olan oyun karakter sahiplerini çeşitli yollarla dolandırmaktadır” dedi.
Oyunların oyuncu sözleşmelerine bakıldığı zaman karakterlerin ya da oyun içi eşyaların para karşılığı satılması yasak olmasına rağmen, bu karakterler ve eşyaların dışarıda satılmaya başlandığını ve borsa haline dönüştürüldüğünü de sözlerine ekleyen Yavuz Koçoğlu şunları söyledi:
"Dijital oyun sektörü ülkemiz de resmi olarak 50 milyon dolar gibi bir rakam olsa da arka planda çok daha büyük rakamlar vergisiz olarak kazanılmakta ve kayıt dışı ekonomi oluşmaktadır."
Dijital oyunların gençler ve çocuklar üzerindeki etkilerine de işaret eden Yavuz Koçoğlu, çocuklarda bu oyunlara başlama yaşının ilköğretim çağlarına indiğini ifade etti. Özellikle strateji oyunları oynayan küçük çocuklarda şiddet eğiliminin çok fazla olduğunu belirten Koçoğlu, "Bunların örneklerinden biri de Activision'un Modern Warefare oyunudur. Dünya gündemine bomba gibi düşen ve 93 kişinin ölümüne neden olan olayda haber içeriğine bakarsak, Anders Behrin Breivik, saldırıdan önce Call of Duty: Modern Warfare 2'yi oynayarak saldırıya hazırlandığını söylemişti. İnsanın kanını donduran bu haber de saldırı yapacak olan kişi bir dijital oyun ile saldırıyı planladığını dile getirmektedir. Burada elbette "modern warfare 2" oyununu suçlamıyoruz ama bir dijital oyunun, 93 kişiyi öldürmek için yapılan planda size ilham kaynağı olması insanın kanını donduruyor" dedi.