Dijital dünyanın devrimcilerinden yeni taktikler
Yeni Medya Düzeni Konferansı, dijital dünyanın devrimcilerini İstanbul'da buluşturdu. Yatırımcı ve girişimcilerin yeni oyun sahası olan medya ve internet, konferansta 'Oyunda Kal' teması ile tartışıldı.
İSTANBUL - Doğuş Yayın Grubu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Yeni Medya Düzeni Konferansı, dijital dünyanın devrim yaratan girişimcilerini bir araya getirdi. Devrimlerin ve değişimlerin yönetildiği, yatırımcı ve girişimcilerin yeni oyun sahası olan medya ve internetin, 'Oyunda Kal' teması ile yeni düzeni tartışıldı.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan konferans boyunca, sanal alemde bugüne kadar başarıları, belgeleri ve açıklamaları ile eğlence ve iş dünyasında devrimin sembolü olan isimler girişimcilere yeni düzene dair ipuçları verdi. Konferansın açılışında konuşan Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen, katılımcıların bugünün değişim sürecinin büyük öncüleri olduğuna işaret ederek, Arap Baharı'nda yeni medyanın rolünü ve WikiLeaks'in sarsılmaz sanılan rejimleri nasıl sarstığını tartışmaya davet etti.
'Sıradan insanların' yazdığı medya
Özgür ansiklopedi teması ile 420 milyon ziyaretçi sayısına ulaşan Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, internet mecrasının büyüme sürecinde özgürlük ve ansiklopedi kavramlarının bir araya getirme fikrinin büyük değişimleri de peşinden sürüklediğini anlattı. 270 dilde 16 milyon maddeyle insanlığın tüm bilgisini herkes için ulaşılabilir kıldıklarına değinen Wales, Wikipedia'nın aylık 420 milyon tekil ziyaretçisi ile en çok satan gazetelerin bile erişemeyeceği bu hacme, "sıradan insanların" yazdığı bir medyanın eriştiğini söyledi. Wikipedia'nın tarafsızlık konusunda oldukça açık bir mesaj verdiğine de dikkat çeken Wales, "Wikipedia son derece nesnel ve tarafsız bilgi paylaşımını öngörüyor. İngilizce versiyonu kadar Türkçe'de uzun girişler tabii ki görmüyorsunuzdur. Bu çok doğal, çünkü Türkiye'de daha çok desteklenmesi gerekiyor. İçeriği ve türü genellikle dünyanın genelinde örtüşüyor ve benzer bir yapı sergiliyor" dedi.
"Teknoloji ulusal duvarları yıktı"
Toplantıya video konferans ile katılan Dijital dünyanın önde gelen 'melek yatırımcılarından' Tim Draper, gelecek 20 yılın yeni bir dijital devrime sahne olabileceğini kaydetti. Sahibi olduğu DFJ şirketi ile dijital dünyanın girişimcilerine sermaye desteği sağlayan Draper, "Dünyanın en uzun binası Dubai'de, en geniş stüdyosu Mumbai'de, dünyanın en zengin adamı bir Meksikalı. En iyi fikirler' de artık sadece Silicon Valley'de değil dünyanın her yerinde. Teknoloji ulusal duvarları kaldırdı. Hükümetler dijital yatırımcılara artık daha açık. Bu da bizim gibi risk sermayesi firmalarının dünyanın her köşesine yayılmasını sağlıyor. Geçen 150 yıl içinde hayatımıza giren devrimci teknolojilerin getirdiği değişim kadarını izleyen 20 yıl içinde yaşayacağız" diye konuştu.
Dijital medyada destekleyecekleri fikirler için ilk kriterlerinin benzersizlik olduğunu belirten Draper, yıllar önce ücretsiz e-posta fikrini desteklemeye başladıklarında bu fikrin o zaman için ilk olduğunu hatırlattı. "Neredeyse sıfır pazarlama gideriyle, yüksek kazançlı bir pazarlama aracı yarattık. Giderin sıfır olduğu bu fikir Microsoft tarafından beğenildi ve satın alınarak Hotmail olarak hayatına devam etti" bilgilerini veren Draper, sözlerine şöyle devam etti: "Biz bankerlerden farklıyız çünkü girişimci tarafındayız. Yatırım yaptığımız her 10 projeden 2'si ya koyduğunuz para kadarını geri verir ya da biraz fazlasını. 6 proje ise başarısız olur. Geriye kalan ve yüksek geri dönüş sağlayan 2 proje ise, bizim işimizin devamlılığı için yeterlidir. Risk sermayesi budur; risk almazsanız öncü fikirleri hayata geçiremezsiniz. Bugüne kadar önüne gelip de yatırımı reddettiği ancak sonradan pişman olduğu projelerin başında Google'ı sayan Draper, "Facebook, Yahoo daha çok sayabilirim. Ancak bunların biz olmadan başarılı olduğunu gördükten sonra odamıza kapanıp ağlamıyoruz. Tersine dijital girişimcilik konusunda umutlarımız pekişiyor."
"Önceliğimiz müşteriyi memnun etmek"
Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına da bir ortaklıkla giren Alibaba.com Başkan Yardımcısı, Brian Wong ekonomiyi e ticaret öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırdı. 1999 yılında 18 kurucuyla başlayan girişimin 12 yıl sonra Çin'in en büyük e-ticaret şirketi olduğuna işaret eden Wong, hedeflerinin 102 yıl boyunca ayakta kalmak olduğunu belirtti. "İlk amaç müşteriyi, sonra çalışanı, en son ise hissedarları mutlu etmek. Çünkü müşteri memnun olursa diğerleri zaten sonunda mutlu olurlar. Dünyanın en zengin şirketi olmayı değil, dünyanın en mutlu insanlarına sahip olmayı istiyoruz" diye konuşan Wang, sistemleri ile yeni iş olanakları yarattıklarını belirtti.
Draper'dan Türk yatırımcısına destek sözü
İnternette projelerine verdiği destekle girişimcilerin 'melek yatırımcısı' olan Tim Draper, bir Türk girşimcisine destek söz verdi. Konferansın soru cevap bölümünde yaptığı proje için destek isteyen Türk mühendis Ali Evren Göksungur, Draper'ı ikna ederek iletişim bilgilerine ulaştı.