Dicle Üniversitesi bir ilke imza attı
DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ
Dicle Üniversitesi (DÜ) , hassasiyetle üzerinde durarak takip ettiğim bir kurum. Hakkındaki spekülasyonların hiç bitmediği bir kurum. Özellikle siyasi olarak. Ancak siyasetten ziyade beni hizmet boyutu ilgilendiriyor. Daha önceki köşe yazılarımda belirttiğim gibi, olumsuzlukları eleştirmemizin yanı sıra gerçekleştirilen başarılı çalışmaları paylaşmak ve alkışlamak da görevimiz.
Bu başarılara bir yenisi eklendi; bugüne kadar sadece Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan, biyonik kulak ameliyatı olarak bilinen 'kohlear implantı' ameliyatı Diyarbakır'da ilk kez gerçekleştirildi. Cerrahi müdahale ile iki çocuğa biyonik kulak takan ise DÜ Tıp Fakültesi Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ediz Yorgancılar. Daha önce maddi durumu iyi olanlar çocuklarını Ankara'ya götürüyordu. Artık bu nakil için Ankara'ya gitmeye gerek kalmadı. Belirtmek gerekir ki ameliyatın bütün masrafları Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanıyor.
Güneydoğu'da doğuştan veya sonradan oluşan işitme kaybı vakası çok fazla. Bunun nedeni ise akraba evliliği. Bu sorunun tedavisine erken yaşta başlanması gerekiyor. Ancak imkansızlıklar nedeni ile bunların tedavisine bir türlü başlanamıyordu. Diyarbakır'da yaşayan 5 yaşındaki Başak Durusto ile 6 yaşındaki Emrecan Kaya, işitme yetisinden yoksun olarak dünyaya gelen binlerce çocuktan sadece ikisiydi. Emrecan, 2 kez Marmara Üniversitesi'nde tedavi görmüş, Başak ise Hacettepe Üniversitesi'ne bir kez gitmişti. Her iki çocuğa da iç kulak hücrelerinin çalışmadığı teşhisi konulmuş ve biyonik kulak takılması önerilmişti. DÜ 6 ay süren çalışmanın ardından Hacettepe Üniversitesi KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Sennaroğlu'nun yardımıyla ameliyatı Diyarbakır'da yapmayı başardı. DÜ Tıp Fakültesi Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ediz Yorgancılar'ın yaptığı cerrahi müdahaleye Ankara'dan gelen Prof. Dr. Sennaroğlu da katıldı. Başarılı geçen ameliyatlar sonucunda her iki çocuk yapay kulağa kavuştu.
Bundan sonra bölgede bu sorunu yaşayan ve erken tanı konulan her çocuk Dicle Üniversitesi'nin ve Ediz Yorgancılar'ın kapısını çalabilir. DÜ'nün bundan sonra da her alanda başarılara imza atması en büyük temennimiz. Hem Ankara'dan gelerek nakile katılan Prof. Dr. Levent Sennaroğlu'nu hem de Yrd. Doç. Ediz Yorgancılar'ı başarılarından dolayı tebrik ederim. Umarım bundan sonraki süreçte DÜ ilklere imza atan bir bilim otoritesi olarak hizmet hayatına devam eder.