Devlerin nükleer işbirliği

ABD-Çin Ortak Açıklamasında", "iki tarafın birbirlerinin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdikleri hususu" vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, nükleer güvenlik konusunda Çin ile işbirliğinin artırılmasına yönelik bir anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun Washington ziyareti sırasında, ABD Enerji Bakanı Steven Chu ile Çin Atom Enerjisi İdaresi Başkanı Chen Quifa arasında imzalanan anlaşma, Çin'de ortak finanse edilen bir nükleer güvenlik merkezinin kurulmasını öngörüyor.

Amerikalı yetkililer, anlaşmayı Çin ile güvenlik alanındaki işbirliğinde bir açılım olarak gördüklerini söylediler.

ABD Enerji Bakanı Steven Chu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anlaşmayı, nükleer güvenliğin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım olarak niteledi.

Sözkonusu girişimle nükleer tesislerdeki güvenliğin geliştirilmesi için çalışılması ve nükleer malzemelerin hesabının tutulması amaçlanıyor.

Amerikalı yetkililer, anlaşmayla nükleer felaketlere yanıt verilmesi ve terörizm konusunda ortak çalışmaların yürütülmesi ve nükleer tespit teknolojisinin paylaşılmasını umduklarını ifade ediyorlar.

Yetkililer, Çin'in bölgede nükleer güvenliğin geliştirilmesi yönündeki etkisini kullanabileceği umudunu dile getirerek, iki ülkenin, merkezi Asya'daki diğer ülkelere de açmayı planladığını belirtiyor.

Anlaşmaya göre, merkezin bütçesinin çoğunluğu Çin tarafından ödenecek, ancak ABD teknoloji ve uzmanlık desteği sağlayacak.

Böyle bir merkezin kurulması fikri ilk olarak, geçen nisan ayında Washington'da düzenlenen nükleer güvenlik zirvesi sırasında Çin Devlet Başkanı Hu tarafından ortaya atılmıştı.

ABD- Çin işbirliği

ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, "21.yüzyılda Amerikan ve Çin halklarıyla küresel toplumun çıkarlarına hizmet eden, olumlu, işbirliği içinde ve kapsamlı bir ABD-Çin ilişkisinin inşa edilmesine yönelik bağlılıklarını" yeniden teyit etti.

Jintao'nun Washington ziyareti sırasında yayımlanan "ABD-Çin Ortak Açıklamasında", "iki tarafın birbirlerinin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdikleri hususu" vurgulandı.

"ABD ve Çin'in, iki ülkenin ortak çıkarlarının desteklenmesi ve 21'inci yüzyılın fırsatları ve zorluklarının ele alınması için karşılıklı saygı ve yararı temel alan bir işbirliği ortaklığı geliştirmesi yolunda birlikte çalışma taahhüdünün" dile getirildiği açıklamada, "iki liderin, sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi ile dünya genelinde barış, istikrar, refah ve halkların mutluluğu için uluslararası ortaklar ve kurumlarla daha geniş ve derin işbirliğinin gerektiği noktasında görüş birliğine vardığı" kaydedildi.

Açıklamada, "ABD ve Çin'in, birlikte karşılaştıkları ortak zorlukların öneminden hareketle, ortak çıkarları geliştiren, ortak kaygıları ele alan ve uluslararası sorumlulukların altını çizen bir ortaklık doğrultusunda çalışmaya karar verdikleri" belirtildi.

"İki liderin, ABD ile Çin arasındaki ilişkinin hem hayati hem de karmaşık olduğu teşhisinde bulunduğu" ifade edilen açıklamada, "iki tarafın, ilişkilerini geliştirmek amacıyla ikili stratejik güveni büyütme ve derinleştirme yolunda daha fazla çalışma kararı aldığı, işbirliğinin genişletilmesi için diyaloğun derinleştirmesinin önemini yinelediği ve anlaşmazlık alanlarını ele almak, ortak zemini genişletmek ve bir dizi konudaki koordinasyonu güçlendirmek için birlikte çalışma ihtiyacını vurguladığı" kaydedildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir