Dericiler 500 milyon dolar ihracat için kolları sıvadı
TDSD'nin yeni başkanı Erdal Matraş, "2023 için hedeflenen 500 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için bugünden kolları sıvadık" dedi.
İSTANBUL - Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) yeni yönetimi, deri sektörünün sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlayan bir dizi çalışma başlatacağını açıkladı.
TDSD'nin yeni başkanı Erdal Matraş, Türk deri sanayinin yıllık ihracatının 150 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "2023 için hedeflenen 500 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için bugünden kolları sıvadık" dedi.
Mayıs ayında göreve başlayan yeni yönetim kurulu üyeleri birlikte İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Erdal Matraş, Türk deri sektörünün bugün sahip olduğu güçlü altyapı, teknoloji, know-how ve kalifiye işgücüyle yıllık yaklaşık 6.5 milyon adet büyükbaş ve 30 milyon adet küçükbaş deri üretim miktarı ile birlikte 1 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe sahip olduğunu söyleyerek "Türk deri sektörünü 2000'li yılların öncesindeki altın çağlarına yeniden ulaştırmak yeni yönetimin en önemli öncelikleri arasında yer alıyor" diye konuştu.
5 yıl içinde çok daha farklı bir noktada olacağız
Erdal Matraş, ürün kalitesi olarak İtalya'da üretilen yarı işlenmiş ve işlenmiş derilerden hiçbir farkı olmayan Türk derisinin, özellikle yurtdışı tanıtım ve pazarlama eksiği olması nedeniyle İtalya'da üretilen deriler kadar ihraç edilemediğine dikkat çekerek, yeni yönetim kurulu olarak önemli hedefler koyduklarını söyledi. Matraş şöyle devam etti:
"Türk deri sanayinin önümüzdeki 5 yıl içinde çok daha farklı bir noktada olması planlanıyor. Bugün Türk deri sanayinin yıllık ihracatı 150 milyon dolar civarında. Türkiye'nin toplam ihracatının 2023 yılında 500 milyar seviyelerine çıkarılması hedefleniyor. Türk deri sektörünün altyapısı ve teknolojisi itibariyle kendine belirlediği 500 milyon dolarlık ihracat hedefini çok daha kısa sürede gerçekleştirebilecek seviyededir.
Türk deri sektörünün ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında Uzakdoğu ülkeleri ilk sırada yer alıyor. Türk firmaları derinin merkezi olarak kabul edilen İtalya'ya da ihracat yapmaya başladılar. İtalya şu anda en hızlı gelişmekte olan ihracat pazarlarından biri oldu. Türk deri sanayinin yurtdışında da söz sahibi olmasında ve farkındalık yaratmasında Hong Kong, Çin ve İtalya'da düzenlenen sektörel fuarlarda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın milli katılım desteği ve Deri Tanıtım Grubu'nun konsepsiyonel tanıtım çalışmalarının payı çok büyük."
Ham deride dış bağımlılık azaltılacak
Erdal Matraş, ham deride yurtdışına bağımlılığı azaltmak da yeni yönetimin hedefleri arasında olduğunu vurgularken, ithalata bağımlılığı azaltmak için de ham derinin kalitesinin yükseltilmesini öncelikli çalışma konuları arasında olduğunu kaydetti. Yönetime geldikten sonra ilk ziyaretlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e yaptıklarını vurgulayan Erdal Matraş, konunun önemini bir kere daha paylaştıklarını ve Haziran ayı ile birlikte yürürlüğe giren 5996 sayılı Yasa ile belli bir güç kazanıldığını belirterek, "Şu anda bu yasaya bağlı oluşacak ikincil düzenlemelerde aktif olarak yer almak üzere temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.