Deprem Van'ın dörtte birini yok etti

Van depreminin kesin hasar tespit sonuçlarına göre kentteki binaların 4'te biri ağır hasarlı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
VAN - Van Valisi Münir Karaloğlu, yapılan çalışmalar sonucu 111 bin 709 konuttan 28 bin 532'si yıkık ve ağır hasarlı, 11 bin 317'sinin de orta hasarlı olarak rapor edildiğini bildirdi.
Vali Karaloğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde yaptığı basın toplantısında, kentte meydana gelen depremlerin ardında yapılan kesin hasar tespit sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Merkez köyler ile Erciş ve bağlı köylerin hasar tespit çalışmasının daha önce tamamlanarak afetzedelerin isimlerinin itiraz süreci için muhtarlıklarda askıya çıkarıldığını dile getiren Karaloğlu, Van merkeze bağlı 29, il merkezine bağlı Bostaniçi beldesindeki 5, Erçek beldesindeki 2 mahalle ile Organize Sanayi Bölgesindeki kesin hasar tespit çalışmasının 22 Aralık itibarıyla sonuçlanan listelerin 27 Aralık'ta mahalle muhtarlıklarında askıya çıkacağını söyledi.
İl genelinde 28 bin 523 konut yıkık ve ağır hasarlı
Vatandaşların askıya çıkacak listelere 27 Ocak tarihine kadar itirazları sonucunda yapılacak yeni çalışmalarının ardında kesin listelerin çıkacağını dile getiren Karaloğlu, il merkezi için tamamlanan kesin hasar tespitiyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Çalışmalarda teknik personel 162 bin 459 bağımsız yapıyı incelemiş, bunların 147 bin 675'i değerlendirmeye tabi tutmuştur. Değerlendirmeye tabi tutulan yapılandan 111 bin 709 konut incelenmiş ve bunlardan 28 bin 532'si yıkık ve ağır hasarlı olarak belirlenmiştir. Aslında depremin genel bilançosu budur. Bunun oranı yüzde 25,54'tür. Yüzde 10,13'e karşılık gelen 11 bin 317 konut orta hasarlı, yüzde 38,86 olan 43 bin 407 konut az hasarlı ve yüzde 25,47 oranına karşılık gelen 28 bin 453 konut ise hasarsız olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma sırasında incelenen 14 bin 904 iş yerinden 2 bin 440 iş yeri yıkık ve ağır hasarlı, 2 bin 748'si ise orta hasarlı olarak rapor edilmiştir."
Karaloğlu, kesin listeler yayınlandıktan sonra vatandaşların itirazları devam ediyorsa idare mahkemelerine başvurarak, haklarını arayabileceklerini dile getirdi.
Bir gazetecinin kalıcı konutlar ilgili sorusuna, dün itibarıyla TOKİ'nin 3 bin 886 konutun ihalesini tamamladığını kaydeden Karaloğlu, "Başbakanımızın ağustos ayında kalıcı konutların teslim edilmesiyle ilgili sözü ver. Verilen bu sözü yerine getirmek için tüm birimler neredeyse 24 saat esasına göre çalışıyoruz" dedi.
4 bin konteyner daha sipariş edildi
Kesin hasar tespit çalışmalarında rakamın ortaya çıkması üzerine 4 bin konteyner daha sipariş edildiğini ifade eden Karaloğlu, sözlerini söyle sürdürdü:
"Şimdiye kadar elimizde bir icmal yoktu. Tahmin üzerine konteyner siparişi verildi. Artık elimizde veriler var. Ne kadar ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Yeni siparişlerle konteyner sayısı 25 bin 500'e çıktı. Yeni siparişler sebebiyle konteyner yerleştirme ay sonunda bitmeyecek. Kesin hasar tespit çalışması sonucuna göre evleri yıkılan ve ağır hasarlı olanları konteyner kentlere yerleştirmeye başlayacağız."
Bu konularda ilginizi çekebilir