Deprem fırtınası mı yaşanıyor? Prof. Dr. Naci Görür olasılık verdi: 7 ve üzeri deprem uyarısı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir canlı yayında son günlerde yaşanan deprem hareketliliğini yorumladı. Adana'daki birer dakika arayla gerçekleşen depremlere ilişkin açıklama yapan Görür, Adana havzasında belirli ölçüde deprem beklediklerini söyledi. Beklenen İstanbul depremiyle ilgili uyarılarda bulunan Görür, olasılık vererek "Bugün zaten 25 senesi geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu muazzam bir olasılık" ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin fay hatlarında son günlerde hareketlilik arttı. Deprem bilimciler, hemen hemen her gün diri fay hatlarına ilişkin uyarılarda bulunuyor. Adana'da dün gerekleşen 4.6,4.5 ve 4 büyüklüğündeki depremleri Akdeniz'deki 4.9'luk deprem izledi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Habertürk canlı yayınında, Adana'daki 3 depremi değerlendirirken fay hatlarına ilişkin yeni uyarılarda bulundu.

Deprem fırtınası mı yaşanıyor?

"Deprem fırtınası demek için bir neden yok" diyen Görür, "Yalnız birer dakika arayla 3 tane deprem meydana geldi. Adana havzasında bir deprem olabileceğini düşünüyoruz. Sebebi de Doğu Anadolu fayı. Yani Bingöl-Karlıova'dan başlayıp Kahramanmaraş'a kadar gelen Doğu Anadolu Fayı. Kahramanmaraş üzerinden de Batı'ya doğru, oradan da Adana havasına doğru saçaklanmakta" ifadelerini kullandı.

Adana'da bir deprem bekledikleri uyarısını yapan Görür, "Doğu Anadolu'nun Hatay'a kadar olan kısmı Doğu Anadolu Fayı değil; o Ölü Deniz Fayı'dır. Bingöl Karlıova'dan başlayan önce Elazığ depremini üreten ondan sonra Malatya, Kahramanmaraş depremi ve o depremin açığa çıkarttığı büyük enerjinin bir kısmının Adana havzasına transfer edildiğini düşünüyoruz. Dolasıyla Adana havzasında belirli ölçüde deprem bekliyoruz" diye konuştu.

Naci Görür olasılık verdi: Marmara'ya 7 ve üzeri uyarısı

Olası büyük Marmara depremiyle ilgili de çarpıcı uyarılarda bulunan Görür, şunları kaydetti:

"ABD'li bilim adamları liderliğindeki bir ekip 2000 yılında bir araştırma yaptılar. Daha 3,4 ay önce bu çalışmayı revize etti; 1999'dan hemen sonra her an olmak kaydıyla Marmara Bölgesi'nin 7 veya üzerinde bir depremle karşılaşması yüzde 47'dir. Daha önce yüzde 64'tü. Bunun dediği 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 47. Bugün zaten 25 senesi geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu muazzam bir olasılık. Dolasıyla tabiat ve bilim bize her şeyi söylediği halde neden bu kadar yavaşız. Ben bunu anlayamıyorum."