Denetimlerde 'şahit numune' alınsın
ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, "Şahit numune alınmadığı için denetim sonuçlarına itiraz hakkımız bulunmuyor" dedi.
Canan SAKARYA
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde sağlıksız gıda üreticisi firmaları teşhir etmeye devam ederken, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) söz konusu kanunda 'şahit numune ' alınması konusunda değişikliğe gidilmesini istedi.
ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun süt sektöründe sıkıntıya neden olduğunu kaydetti. Çallı, 5996 Sayılı Kanun uygulanırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından resmi kontrol ve denetimler sonrasında mikrobiyolojik incelemeler için şahit numune alınmadığını belirtterek, "Mibrobiyolojik analizlerde ortamdan bulaşma riskinin yüksek olması, numune alma koşullarının uygun olmaması, bakanlık laboratuarlarının hepsinin mikrobiyolojik analizler konusunda akredite olmaması nedeniyle tek numune alınması uygulaması tüm gıda ve içecek sektörünü olduğu gibi süt sektörünü de haksız ithamlarla karşı karşıya bırakmakta ayrıca çok büyük bir emek ve masrafla oluşturulan markalar bu uygulamadan büyük zarar görmekte" dedi. ASÜD, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda 'şahit numune' konusunda değişiklik yapılması konusundaki talebini Meclis Tarım Komisyonu'na ileterek komisyondan destek istedi.
Denetim ve teşhir sürüyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca gıda işletmelerinde yaptığı denetim sonucu, mevzuata uygun üretim yapmayanları resmi internet sitesinde teşhire devam ediyor. Bu kapsamda birkaç kez duyuru yapan Bakanlık, 1 Ocak-15 Kasım tarihleri arasında takviye edici gıda üretimi yapan 135 firmada 357 denetim yaptı. Alınan 99 numune için 62 adet idari yaptırım kararı uygulandı. Alkolsüz içecek üretimi olan 462 işletmede 901 adet denetimde 92 adet idari yaptırım kararı uygulandı. Yine taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 25 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği
37 parti ürüne ait liste de internet sayfasında duyuruldu.
2017 Dünya Süt Zirvesi Türkiye'de yapılacak
ASÜD Başkanı Çallı, Mart 2009'da kurulan ASÜD'ün 114 üyesi bulunduğunu, ülke genelinde üretilen 7 milyon ton kayıtlı çiğ sütün 5.5 milyon tonunun ASÜD üyeleri tarafından işlendiğini dile getirdi. Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) üyesi olan Derneğin, 4-8 Kasım 2012 tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapılan Dünya Süt Zirvesi toplantısına katıldığını anlatan Çallı, bu toplantıda 2017 Dünya Süt Zirvesi'nin İstanbul'da yapılması kararı alındığını söyledi.