Davutoğlu'ndan vize müjdesi
TİM İstişare Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Biz iktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Hemen her şehirde ihracat artışının 5 kattan daha az olduğu şehir görmedim. Bazı yerlerde 10 misline de çıkmış. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5'ten 16'ya çıkmış" dedi.
Davutoğlu, Çırağan Sarayı'ndaki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstişare Toplantısı'nda, sektörel sorunları daha detaylı ele almak üzere bir araya geldiklerini belirtti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ihracatçıların sağlayacağı başarının Türkiye'nin, ekonomisinin, ekonomik performansını artıracağını belirterek, "Bunun yanında dünyada dinamik seyreden uluslararası ekonomik konjonktür içerisinde geç kalınan herhangi bir adım, Türkiye'nin on yılları kaybetmesine sebebiyet verecektir" dedi.
Davutoğlu, cari açıkta geçen yıl içinde sağladıkları başarının sadece petrol fiyatlarındaki düşüşle izah edilemeyeceğini dile getirerek, bunun ihracattaki artışla da ilgili olduğunu ifade etti. Davutoğlu, ihracat yüzde 3,8 artarken ithalatın yüzde 3,8 gerilediğini, cari açığın yüzde 29 azalarak yüzde 45,8 milyar dolara gerilediğini, bunda da en büyük payın ihracatçılara ait olduğunu aktardı.
İthalata olan bağımsızlık azaltılacak
Niteliksel dönüşümü bir öteki aşamaya götürebilmek için stratejik bir planlama içinde değerlendirme yapmaları ve gelecek planlarını şekillendirmeleri gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasında ifade ettiği hususlardan birçoğunun açıkladıkları "25 Öncelikli Dönüşüm Programı"nda bulunduğunu bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, bu programda, ihracatı ilgilendiren hususlar ve kamuoyuna aralık ve ocak aylarında ilan ettikleri 1258 eylemden ilk aşamada gerçekleştirmeyi düşündükleri eylemlerle ilgili ilk raporu paylaşma imkanı bulacağını kaydederek, "25 Öncelikli Dönüşüm Programımız içinde en fazla önem verdiğimiz hususlardan birisi, bir başlık, ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı. Bu çerçevede ithalata olan bağımlılığın azaltılması konusunda son dönemde sağladığımız iyileştirmeleri ki yüzde 65,1'e yükseldi geçtiğimiz sene, inşallah 2018 sonunda bunu yüzde 70'e çıkarmaya kararlıyız" diye konuştu.
"Türk ekonomisinin dinamik gücü ihracatçılarımızdır"
Davutoğlu, Türk ekonomisinin dinamik gücü olan ihracatçılarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Seçim kampanyasının yoğun şekilde devam ettiğini ancak kaybedecek bir tek dakikaları dahi olmadığı bilinciyle her zaman bir taraftan siyasi çalışmaları yürütürken, bir taraftan da hükümet faaliyetlerinin aksamamasına önem verdiklerini aktaran Davutoğlu, son derece dinamik bir tarihi konjonktürde yaşandığını vurguladı.
Davutoğlu, tarihi konjonktür içinde vaktinde alınması gereken kararlarda en ufak bir gecikme olması durumunda ya da seçim kaygısıyla bazı kararların ertelenmesi neticesinde telafisinin mümkün olmayacağına dikkati çekti.
TİM'den, toplantıya ilişkin talep geldiğinde, "iki elleri kanda bile olsa ihracatçılarla bir araya gelebileceklerini" ilettiklerini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Çünkü Dışişleri Bakanlığı yaptığım dönemde de hükümet görevini üstlendikten sonra da ihracatımızın artışı bağlamında ve ihracatçılarımızın meselesiyle ilgili olarak hep birinci öncelik sıralamasına koyduk. Çünkü sizler bizim dünyadaki tabiri caizse, modern anlamda, ticari anlamda akıncılarımızsınız, büyüklerimizsiniz. Sizlerin sağlayacağı başarı ülkemizin, ekonomimizin, ekonomik performansını artıracağı gibi, dünyada dinamik seyreden uluslararası ekonomik konjonktür içerisinde geç kalınan herhangi bir adım, Türkiye'nin on yılları kaybetmesine sebebiyet verecektir. O bakımdan çok zamanlı ve doğru bir istişare toplantısında bir aradayız. Biz bunu seçim sonrasına erteleyebilirdik ama ertelemedik. Çünkü sizleri dinleyerek, istişare ederek aslında seçim sonrası atacağımız adımlar, hiç vakit kaybetmeden atacağımız adımlarla ilgili de ön görüşmeleri yapmış oluyoruz. Bundan da anlıyorsunuz ki Türkiye'de güven ve istikrarın devam edeceği konusunda hiçbir şüphemiz yok. Şimdiye kadar 12 yıllık iktidar sonrasında, kazanımlarımızı da koruyacak geleceğe kararlı bir şekilde yürüyeceğimiz konusunda herkes emin olmalıdır."