Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerle görüşecek

Görüşmede "Suriye'nin Dostları" toplantısına ilişkin görüş alışverişinde bulunulması ve Suriye'deki son durumun ele alınması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bugün İstanbul'da Suriyeli muhaliflerin temsilcileri ile biraraya gelmesi bekleniyor.
Davutoğlu, geçen sene Ekim ayına kadar Türkiye'de çok sayıda toplantı yapan muhaliflerle biraraya gelmemiş; ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'nin şiddeti durdurma ve reformları acilen yapma çağrısına yanıt vermemesi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Esad'a görevi bırakma çağrısında bulunmasının ardından muhaliflerle Ankara ve İstanbul'da belirli aralıklarla görüşmeler yapmıştı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Davutoğlu ve muhaliflerin temsilcileri bugün öğleden sonra İstanbul'da biraraya gelecek. Toplantıda, ilki geçen hafta Tunus'ta yapılan ve Mart ayının ikinci yarısında Türkiye'de toplanması beklenen "Suriye'nin Dostları" toplantısına ilişkin görüş alışverişinde bulunulması ve Suriye'deki son durumun ele alınması bekleniyor.
Tunus toplantısı sırasında yapılan açıklamalarda, Türkiye'de yapılacak toplantıda Suriyeli muhaliflerin, Suriye halkının temsilcisi olarak tanınabileceği ifade edilmişti.
Suriye Ulusal Konseyi dün yaptığı açıklamada ise Suriye'deki silahlı grupların organize edilmesi ve tek bir çatı altında toplanabilmesi için bir askeri konsey kurulduğunu açıklamıştı. Ancak muhalifler arasında da son dönemde yaşanan bölünmeler dikkat çekiyor. 270 üyeli Suriye Ulusal Konseyi'nin yaklaşık 20 laik ve İslamcı üyesi Pazar günü Konsey'den ayrılarak "Suriye Vatanseverler Grubu" adlı yeni bir grup oluşturduklarını duyurmuştu.
(Reuters)
Bu konularda ilginizi çekebilir